Архів
Вівторок,
29 січня 2019 року

№ 8 (19655)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Допоможи собі сам

Редька проти кашлю

Любов ЗАТОЧІЙ, імунолог.

У Стародавній Греції чорну редьку завдяки її корисним властивостям називали всесильним лікарем. Із діда-прадіда цей овоч із лікувальною метою застосовували і в Україні при кашлі, застуді, бронхітах та для зміцнення імунітету.

НАЙЧАСТІШЕ сік чорної редьки з медом використовують для боротьби з кашлем. У цьому коренеплоді багато ферменту лізоцим, який здатен руйнувати стінки клітин бактерій. Є тут і фітонциди, спроможні вбивати мікроби, захищаючи організм від вірусних захворювань. Окрім цього, редька містить чимало вітаміну С, тож сік із неї має протимікробну, протизапальну, імуностимулювальну й загальнозміцнювальну дії. Ефект настільки сильний, що ним лікують і бронхіт.

Як же приготувати редьку з медом? Ретельно помивши коренеплід середнього розміру, зробіть заглиблення, вирізавши серединку. Цю ямку наполовину наповніть натуральним медом (бажано акацієвим, липовим, гречаним). За 4-5 годин овоч пустить сік, а бджолиний нектар у ньому розчиниться.

Вживати ці ліки потрібно так. Дорослим — 3-5 разів на день по столовій ложці після їди. Зазвичай за 2-3 дні сухий кашель замінює мокрий, а за 7-10 днів недуга минає: зникає хрипота, нічний кашель, дихання легшає.

Дітям рекомендують уживати цю мікстуру по чайній ложечці не більш як тричі на день після їди.

Такий сік — чудовий профілактичний засіб при атеросклерозі. Дві столові ложки тричі на день за 30 хвилин до їди допоможуть знизити підвищений рівень «поганого» холестерину.

Помічна редька і при болях у суглобах. Здавна в народі популярна така настоянка: 0,5 л щойно вичавленого соку редьки, три склянки натурального високоякісного меду, дев’ять столових ложок солі і 0,5 л горілки ретельно вимішати, щільно закрити й поставити в темному місці на два тижні. Вранці та ввечері збовтувати. Використовувати для втирання у болючі місця при захворюванні суглобів, радикуліті, остеохондрозі, подагрі тощо.

Разом із цим слід уживати тричі на день за півгодини до їди по чайній ложці ще й такий засіб: один коренеплід середнього розміру потерти, як на деруни, отриману масу перекласти в скляну банку й залити 0,5 л горілки. Щільно закрити й поставити в темне місце на два тижні, затим ретельно процідити.

Втім, редька та ліки з неї корисні не всім. Не рекомендована вона людям із підвищеною кислотністю шлунка, а також тим, у кого виразка дванадцятипалої кишки, захворювання нирок, пацієнтам після інфаркту.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове