Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Нові виклики Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прикордонники попередили про потенційні загрози безпеці королівства, якщо угода про Brexit не буде підписана.

Докладніше...
Покажуть усім «шлях уперед»

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА уклали пакт про розширення дво-стороннього співробітництва.

Докладніше...
На захист НАТО

США. Конгрес заборонив Дональду Трампу використовувати держкошти для виходу з альянсу.

Докладніше...
Далекоглядний крок

ПОЛЬЩА прощається з російським газом.

Докладніше...
Придушено бунт

ВЕНЕСУЕЛА. У Каракасі придушено бунт національних гвардійців.

Докладніше...
Вибух нафтопроводу

МЕКСИКА. В районі Тлауелільпан потужний вибух призвів до масових пожеж.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Поради до часу

Сльози від холоду

Микола ЮРЧИШИН.

Буває, що взимку, як тільки вийде людина на вулицю, одразу з очей починають текти сльози. Що це? Захисна реакція чи симптом хвороби? Слізна рідина має виділятися з ока. Якщо об’єм сльозотечі не дошкуляє, то це вважається нормою. Але бувають випадки, коли сльози, як кажуть, течуть рікою. Це вже може бути свідченням захворювання.

— СУХА, морозна та вітряна погода зумовлює неабиякий дискомфорт для очей, — розповідає офтальмолог Київського міського центру здоров’я Ніна Сергіївна ШАПОЧКА. — У такому разі сльози — це відповідь на подразник. Із настанням холодів сльозотеча може виникнути у будь-якої здорової людини, яку за теплої погоди це явище не турбує.

За словами лікаря, сльозоточивість також можуть спровокувати утома від безперервної роботи за монітором, уплив алергенів (містяться, ймовірно, в косметиці, хатньому пилу, килимах, м’яких меблях). Окрім того, це може свідчити про побічну дію деяких медичних препаратів і нестачу певних вітамінів, передусім вітаміну В2 і калію. Але в згаданому випадку є ще й такі симптоми, як світлобоязнь, сонливість, швидка втомлюваність, заїди в куточках губ.

— За цієї ситуації допомогти очам найпростіше, — зазначила Ніна Сергіївна. — По-перше, треба відмовитися від носіння на морозі окулярів, а також не варто фарбувати очі. По-друге, урізноманітніть свій раціон горіхами, курячими яйцями, морською рибою, грибами, печеною картоплею, сушеними абрикосами. А ось при судинній патології чи алергії без спеціальних препаратів (їх порекомендує окуліст чи алерголог) не обійтися. І не раджу відкладати візит до лікаря, адже, якщо проблемі не запобігти і не лікувати, може дійти до стійкого запалення рогівки і врешті — до погіршення зору. Постарайтеся обов’язково з’ясувати, чому очі стали надто чутливими до морозного повітря.

Офтальмолог зауважила: який би діагноз не був, він у будь-якому разі вимагає правильного лікування. Насамперед варто визначити справжню причину такої сльозотечі. Крім того, можна промити слізні шляхи і прозондувати слізні залози. Якщо має місце запалення, його можна усунути з допомогою промивання розчином борної кислоти з цинком. Щоб покращити обмінні процеси в тканинах, використовують чотиривідсотковий розчин тауфону.

Перед виходом на вулицю, надто в мороз, очі рекомендують закапувати препаратами штучної сльози, такими, як офтолік. Іноді при лікуванні сльозотечі від холоду застосовують протиалергічну терапію.

Виділення великої кількості слізної рідини на холоді і вітрі може свідчити про нестачу в організмі вітаміну А. Тому рекомендується вживати зелений чай, більше фруктів і овочів, а також пити трав’яні збори, які містять компоненти, що сприяють поліпшенню зору.

Велику популярність при лікуванні очних хвороб має міцна заварка чорного чаю. Нею необхідно вмивати очі декілька разів протягом дня. Такий простий спосіб за короткий проміжок часу дасть змогу позбутися проблеми.

Можна закапувати очі настоєм із пелюсток волошки, насіння кмину, подорожника і очанки. Насіння кмину заливають окропом і кип’ятять протягом п’яти хвилин, після чого додають чайну ложку кожної трави і добу настоюють. Затим отриманий відвар слід добре процідити і капати декілька разів на день в кожне око по три краплі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Посіла належне місце
Читати
Актуальність втрачена
Читати
Стане соцвиплатою
Читати
Вирок «легітимному»
Читати
Кривавий ужинок
Читати
Iсторична зона
Читати
Засніжило
Читати
Пройшли контроль
Читати
Оновлять стандарти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове