Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Нові виклики Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прикордонники попередили про потенційні загрози безпеці королівства, якщо угода про Brexit не буде підписана.

Докладніше...
Покажуть усім «шлях уперед»

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА уклали пакт про розширення дво-стороннього співробітництва.

Докладніше...
На захист НАТО

США. Конгрес заборонив Дональду Трампу використовувати держкошти для виходу з альянсу.

Докладніше...
Далекоглядний крок

ПОЛЬЩА прощається з російським газом.

Докладніше...
Придушено бунт

ВЕНЕСУЕЛА. У Каракасі придушено бунт національних гвардійців.

Докладніше...
Вибух нафтопроводу

МЕКСИКА. В районі Тлауелільпан потужний вибух призвів до масових пожеж.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Вступ-2019. Що нового?

Олена БЕГМА.

Набули чинності нові умови прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік. Вони передбачають мінімальні прохідні бали 150 та 130 для окремих спеціальностей, творчі конкурси до подачі заяв, компактніші терміни вступної кампанії і… досить кусючі ціни для контрактників.

СЕРЕД найголовніших новацій такі. Для вступу на бакалавра прийматимуть сертифікати ЗНО 2017-го, 2018-го та 2019 року. Окрім іноземних мов, які будуть чинні лише за минулий і нинішній роки.

За окремими спеціальностями є зміни стосовно переліку конкурсних предметів. У більшості випадків у оцінюванні підготовки вступників посилено роль знань із математики та фізики. Тож не завадить звіритись у довіднику для вступу, датованому саме нинішнім роком.

До того ж із 2019-го запрацює механізм першочергового зарахування вступників до медичних та педагогічних вишів, котрі готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості не менш як три роки. Йдеться про вступ на спеціальності галузей знань «Освіта/Педагогіка» і «Охорона здоров’я». Для цього належить укласти відповідну угоду, яка передбачатиме солідні штрафи у разі відмови такого випускника вишу їхати у село. Йому доведеться з лихвою компенсувати державі витрати на його навчання.

При цьому з минулих років залишаться коригувальні коефіцієнти — першочерговий, сільський, галузевий. Також у МОН наголосили, що жодних змін немає у кількості заяв, які можна подати для вступу на бакалавра. На бюджет це максимум сім заяв на чотири спеціальності, на контракт кількість заяв не обмежується.

Суворішають вимоги і до знань абітурієнтів. Зокрема, для того щоби стати студентом (навіть за власні гроші) галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Фармація» та «Промислова фармація», з кожного конкурсного предмета ЗНО необхідно набрати не менш як 130 балів, а не просто подолати мінімальний прохідний поріг у балах, як було досі. Тим часом абітурієнти, які вступають на медичні спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія», для участі у конкурсі повинні мати не менш як 150 балів із другого та третього конкурсних предметів.

Важливою новацією 2019 року є розширення пільг для учасників бойових дій. Вони будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не тільки на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.

А ось до чого слід готуватися тим, кому не випаде здобувати вищу освіту коштом держави. Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» доручено Кабінету міністрів України «запровадити механізм індикативної собівартості (в обсягах мінімального розміру вартості навчання за кожною спеціальністю)». Це означає, що вартість навчання за контрактом у всіх закладах вищої освіти України не може бути нижча від затвердженого нормативу. А він, треба сказати, досить солідний. На початку минулого року держава надавала на навчання одного студента денної форми навчання близько 30 тисяч гривень на рік. Отже, це і є норматив. А це означає, що 2019-го абітурієнт, який стане студентом та навчатиметься за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб, щорічно сплачуватиме за своє навчання від 30 тисяч. Можна не сумніватися, що адміністрації популярних вишів добряче «накинуть» до базового державного нормативу. До речі, ЗВО до 5 лютого мають затвердити власні правила прийому.

Стосовно вступу в магістратуру, то основною зміною буде розширення переліку спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, додадуться спеціальності «Музеєзнавство, пам’яткознавство», «Менедж­мент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», усі спеціальності галузей знань «Богослов’я», «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування».

Як і торік, ЄВІ також потрібно буде складати на спеціальності галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Сфера обслуговування», «Право» та «Міжнародні відносини».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Посіла належне місце
Читати
Актуальність втрачена
Читати
Стане соцвиплатою
Читати
Вирок «легітимному»
Читати
Кривавий ужинок
Читати
Iсторична зона
Читати
Засніжило
Читати
Пройшли контроль
Читати
Оновлять стандарти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове