Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Нові виклики Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прикордонники попередили про потенційні загрози безпеці королівства, якщо угода про Brexit не буде підписана.

Докладніше...
Покажуть усім «шлях уперед»

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА уклали пакт про розширення дво-стороннього співробітництва.

Докладніше...
На захист НАТО

США. Конгрес заборонив Дональду Трампу використовувати держкошти для виходу з альянсу.

Докладніше...
Далекоглядний крок

ПОЛЬЩА прощається з російським газом.

Докладніше...
Придушено бунт

ВЕНЕСУЕЛА. У Каракасі придушено бунт національних гвардійців.

Докладніше...
Вибух нафтопроводу

МЕКСИКА. В районі Тлауелільпан потужний вибух призвів до масових пожеж.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Єдність, злука, соборність

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

Сторіччя проголошення соборності України відсвяткували харків’яни та жителі області. Головні заходи відбулись у столиці Слобожанщини біля пам’ятника Тарасові Шевченку, слова якого завжди цитують, коли йдеться про єднання: «Обніміться ж, брати мої. Молю вас, благаю...» Щоправда, влада і деякі громадські організації провели свої заходи вранці, а представники правих сил прийшли до Кобзаря ввечері.

— СОБОРНІСТЬ, злука, єдність — це, як на мене, найголовніші слова для українців, адже в усі часи вони були для нас актуальними, — коментує подію учасник святкування співробітник Харківського фізико-технічного інституту фізик-ядерник Леонід Онищенко.

Вранішні офіційні заходи розпочалися хореографічною композицією, в якій узяли участь дитячі та дорослі танцювальні колективи. Трембіти, кептарики і свитки, велика синьо-жовта цифра «100» в центрі демонстрували об’єднання українських земель — Заходу і Сходу.

— Кожен українець повинен знати історію своєї землі, — говорить учасник самодіяльного танцювального колективу «Буревісник» Сергій Михайлов. — Без цього не збудуєш світлого майбутнього. Об’єднання українських земель було доленосною подією на шляху до незалежності.

Акт возз’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), 100-річчя чого відзначили нині, був підписаний 22 січня 1919 року. На початку ХХ століття соборна Україна проіснувала зовсім недовго, але її сини й дочки задекларували перед світом неподільність своїх земель, заявили про єдність і згуртованість нації.

Символом цього дня вже багато років поспіль є ланцюг єднання. Започатковано захід 1990 року, коли громадяни країни, взявшись за руки, вишикувалися від Києва до Львова. Брали участь у тій акції і харків’яни. Нинішнього свята слобожанці створили рушниковий ланцюг.

— Оберіг України — рушник, — стверджує член ради харківської «Просвіти» доктор філософських наук Галина Куц. — Ось я тримаю полотно із вишивкою, схожою на Петриківський розпис. Він символізує Східну Україну. А там далі — полотнище з ромашками й маками, яке уособлює Західну. Ці два рушники зв’язані жовто-блакитним прапором. Усе разом — символ соборності й неподільності нашої країни.

Бандурист харківського кобзарського цеху Назар Божинський (на фото) на кожне святкування Дня соборності приходить із бандурою, виготовленою власноруч за старовинною технологією. «Люди різні, але на цьому святі ми одне ціле. Атмосфера цього дня завжди особлива, неповторна», — каже митець. Павло Федоров, який очолює обласну Спілку ветеранів АТО, наголошує, що на фронті нема поділу на східняків та західняків, усі разом захищають українську землю.

Увечері представники правих сил, запаливши смолоскипи, вишикувались у ланцюг єднання завдовжки кількасот метрів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Посіла належне місце
Читати
Актуальність втрачена
Читати
Стане соцвиплатою
Читати
Вирок «легітимному»
Читати
Кривавий ужинок
Читати
Iсторична зона
Читати
Засніжило
Читати
Пройшли контроль
Читати
Оновлять стандарти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове