Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Нові виклики Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прикордонники попередили про потенційні загрози безпеці королівства, якщо угода про Brexit не буде підписана.

Докладніше...
Покажуть усім «шлях уперед»

ФРАНЦІЯ і НІМЕЧЧИНА уклали пакт про розширення дво-стороннього співробітництва.

Докладніше...
На захист НАТО

США. Конгрес заборонив Дональду Трампу використовувати держкошти для виходу з альянсу.

Докладніше...
Далекоглядний крок

ПОЛЬЩА прощається з російським газом.

Докладніше...
Придушено бунт

ВЕНЕСУЕЛА. У Каракасі придушено бунт національних гвардійців.

Докладніше...
Вибух нафтопроводу

МЕКСИКА. В районі Тлауелільпан потужний вибух призвів до масових пожеж.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблеми галузі

Символічна допомога

Людмила СТЕЛЬМАХ
(Кучеренко).

На початку минулого року у фермерів України були великі сподівання на так званий фермерський мільярд, закладений у держбюджет. Однак спливав місяць за місяцем, а грошей не було. У вересні 2018-го фахівці з Асоціації фермерів та приватних землевласників порахували, що від початку року з того мільярда реально фермерським господарствам країни перепало аж... 21 мільйон гривень. Після гучних акцій протесту аграріїв під парламентом та Кабміном, публікацій у пресі уряд пообіцяв виправити ситуацію. Однак недарма в народі кажуть, що обіцяти — не значить оженитися...

ЗОКРЕМА, тільки 24 жовтня 2018 року(!) Кабінет міністрів України ухвалив постанову №911, якою було передбачено підтримку новостворених фермерських господарств (субсидія надається один раз на рік виключно для провадження сільськогосподарської діяльності в розмірі 3000 грн на один га, але не більш як 60 тисяч грн, тобто на 20 га) та бюджетну субсидію у розмірі 5,5 прожиткового мінімуму в розрахунку на одного члена фермерського господарства (максимальний розмір бюджетної субсидії на одне господарство не міг перевищувати 30 тисяч грн). Документи треба було подавати через відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в областях.

— Та лише на початку грудня торік, — наголошує директор Полтавського відділення Укрдержфонду підтримки фермерських господарств Василь Бурлака, — Кабмін затвердив форму заявки, без якої ми не мали права приймати документи у фермерів. Скажу відверто, я й сам не вірив, що за декілька днів до нового року щось може «вигоріти» з тієї затії. Через що лише 88 фермерських господарств Полтавщини подали повний пакет документів та під саму ялинку отримали кошти від держави. Це при тому що за 2018-й в області було створено 211 фермерських господарств!

Василь Бурлака також очолює Асоціацію фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини». І йому прикро, що через неповороткість або умисел столичних чиновників дуже багато полтавських фермерів не отримали підтримки від держави.

— З половини районів області не було подано жодної заявки, — обурюється Василь Михайлович. — Усього ж допомогу отримали 27 новостворених (ті, що утворилися за останні три роки) та 61 старе фермерські господарства на загальну суму два мільйони 807 тисяч гривень.

Утім, фермерів, бажаючих отримати державну допомогу, насправді було більше. Деякі не подали повного пакета документів, і їм відмовили. Хтось не надав довідки з фіскальної служби про відсутність заборгованості з податків. Інший не надав витягу з державного реєстру речових прав, іще хтось не має кадастрового номера на земельну ділянку...

Голова фермерського господарства «Спис» (створене у грудні 2016-го) Кобеляцького району Володимир Білоусько каже, що збирати пакет документів йому було неважко:

— Потрібно було надати свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, баланс підприємства, витяг з державного реєстру та довідку з податкової. «Спис» має 96 гектарів ріллі, а отримав я 60 тисяч грн. Однак і такому новорічному подарунку радий. І такі гроші на дорозі не валяються, їх іще треба заробити. Кошти використаємо на розвиток господарства.

Звісно, наші фермери добре обізнані, що їхні колеги в Європі отримують від держави дотації розміром 300-400 євро на гектар щороку.

Масштаб допомоги від держави українським фермерам, м’яко кажучи, скромний, навіть символічний. Володимир Білоусько підрахував, що для проведення посівної йому потрібно щонайменше мільйон 632 тисячі гривень (пересічно 17 тисяч гривень на гектар — добрива, пальне, посівний матеріал, гербіциди, зарплатня). Тобто на 60 тисяч гривень за нинішніх цін можна провести весняні польові роботи на... 3,5 гектара з 96.

Петро Миколайович Молодчин, голова СФГ «Глобинщина», теж вважає, що процедура отримання субсидії не була складна. У нього загалом фермерської землі й зданих йому в оренду земельних паїв 20 гектарів. Тож 28 грудня отримав на рахунок 60 тисяч грн.

А от Микола Кривич, голова фермерського господарства «Лан» із Диканського району, знав про постанову Кабміну, однак документи на допомогу навіть не подавав.

— Я як побачив список паперів, які треба було подати до Укрдержфонду, то мене аж покоробило, — пригадує фермер. — Поки їх збереш, то й тим коштам радий не будеш. Моє господарство могло претендувати на 9600 грн субсидії. Це — 300 літрів солярки. Така сума мене не врятує, вона, швидше, схожа на милостиню від держави. Краще б держава повернула фермерам ПДВ...

Водночас заступник міністра аграрної політики з розвитку фермерства Віктор Шеремета повідомив, що державними субсидіями 2018 року скористалися 560 новостворених фермерських господарств на загальну суму 28,6 млн грн та 2016 існуючих фермерських господарств на загальну суму понад 43 млн грн:

— З так званого фермерського мільярда 2018-го програмою часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, передбаченої лише для фермерів (додаткова компенсація 15% вартості) скористалися 1987 фермерських господарств на загальну суму 108,937 млн грн. Також торік фермерські господарства мали можливість отримати компенсацію за придбану вітчизняну техніку розміром 25% на загальних підставах, тобто не з фермерського мільярда. Таких фермерів було близько чотирьох тисяч, і отримали вони компенсації на загальну суму понад 400 млн грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Посіла належне місце
Читати
Актуальність втрачена
Читати
Стане соцвиплатою
Читати
Вирок «легітимному»
Читати
Кривавий ужинок
Читати
Iсторична зона
Читати
Засніжило
Читати
Пройшли контроль
Читати
Оновлять стандарти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове