Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чорнокорінь від мишей

ОКРІМ шкоди, яку завдають миші в помешканні людей, вони ще й вороги бджіл.

Зазвичай до вулика гризуни потрапляють крізь льоток, вентиляційні отвори та щілини в даху. Іноді прогризають дно чи стінки вулика.

Всередині вулика миші селяться в подушці або навіть у гнізді серед медових стільників. Живляться медом, пергою і загиблими комахами.

Присутність мишей, писк, а також специфічний запах дуже непокоять бджіл під час зимівлі. Зайве збудження комах призводить до їх загибелі. Крім того, миші жують запасні стільники і отруюють їх свом запахом.

Виявити мишей у вуликах можна за підмором, від якого залишаються тільки частини — голівка, ніжки, крильця і окремі шматочки хітину, а також за мишачим послідом.

Щоб запобігти лиху, у вулику слід затулити всі щілини та отвори густою металевою сіткою чи жерстю. Льоток закривають пилкоподібною зубчастою решіткою.

Існує й народний спосіб відлякування гризунів од вулика. Потрібно біля льотка всередині вулика покласти сухий корінь рослини під назвою чорнокорінь. Запаху цієї рослини миші бояться більше, ніж кішку, стверджують досвідчені пасічники.

Версія для друку          До списку статтей

КРУТИ не крути, зимо, сніговицею, а весна вже не за горами. І думки селянина — про майбутній вихід у поле. Тому в наступному випуску почнемо, так би мовити, підступатися до теми розсади і навколо неї. Ось, наприклад, дві культури — коренева селера і цибуля-порей мають багато подібного, зокрема тривалу вегетацію. То, може, варто вирощувати їх разом, на одній грядці? Доведемо, чому це доцільно робити. А сіяти на розсаду їх треба вже незабаром.

Також поміркуємо над питанням потреби рослин у світлі. Нібито воно й теоретичне, але реакція рослин на тривалість світлового періоду має практичне значення, бо знання про це необхідні для вирощування їх у захищеному ґрунті — чи потрібне додаткове освітлення, які оптимальні строки сівби тощо.

Нині препарати захисту рослин коштують недешево, отож і стоять сади недоглянуті. Тим часом варто лише згадати простий дешевий і при цьому перевірений засіб захисту — вапняно-сірчаний відвар. Не тільки шкідники оминатимуть ваші плодові дерева, ви ще й убережете їх від деяких хвороб. Подамо спосіб приготування.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове