Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Універсальний продукт олія

БАГАТО хто цілком серйозно вважає, що вона краща за тваринні жири, мовляв, соняшникова олія дає нашому організмові тільки користь і її треба вживати якомога більше.

У цьому криється вельми хибна думка.

Варто почати з того, що олії і тваринні жири не кращі й не гірші одне від одного. Просто вони різні.

В олії здебільшого містяться ненасичені кислоти, які відіграють антисклеротичну роль, ряд необхідних нашому організмові вітамінів, зокрема дуже важливий вітамін Е, який уберігає від окислювання жирні кислоти мембран клітин, антиоксиданти. Це все на користь, коли людина не виходить за межі норми (30 г, або 2 столові ложки, на день). У надлишковій кількості ненасичені жири призводять до злипання тромбоцитів, згущення крові, утворення тромбів, порушення роботи серця. Тому потрібно нормувати споживання рослинних жирів.

Нині на прилавках магазинів є два види соняшникової олії: рафінована і нерафінована. Першу (дезодоровану) зазвичай використовують для смаження, а нерафіновану — для заправки салатів. Головна відмінність між ними — у ступені очищення. Дезодорована олія проходить кілька ступенів очищення, а нерафінована — тільки механічну фільтрацію. Варто зазначити, що навіть багаторівневе очищення на корисність і якість продукту не впливає. Співвідношення жирів і кислот після цього залишається тим самим. А це найважливіший критерій добрих наслідків цього продукту.

Мета рафінування полягає насамперед у тому, щоб одержати олію без яскраво вираженого смаку. А ще рафінована олія на відміну від нерафінованої не піниться і не димить. Температура димоутворення в них різна: у неочищеної — 107ОС, а в очищеної — 232ОС. А ще рафінована олія зберігається довше — близько 18 місяців, тоді як у нерафінованої, розфасованої у пляшки, термін зберігання 4 місяці, а в розливної ще менше — 1,5 місяця.

Насамкінець суттєве зауваження: при значному і тривалому нагріванні корисні властивості олії втрачаються. Повторне використання цього продукту (себто смажити на ньому другий раз) шкідливе для здоров’я.

Версія для друку          До списку статтей

КРУТИ не крути, зимо, сніговицею, а весна вже не за горами. І думки селянина — про майбутній вихід у поле. Тому в наступному випуску почнемо, так би мовити, підступатися до теми розсади і навколо неї. Ось, наприклад, дві культури — коренева селера і цибуля-порей мають багато подібного, зокрема тривалу вегетацію. То, може, варто вирощувати їх разом, на одній грядці? Доведемо, чому це доцільно робити. А сіяти на розсаду їх треба вже незабаром.

Також поміркуємо над питанням потреби рослин у світлі. Нібито воно й теоретичне, але реакція рослин на тривалість світлового періоду має практичне значення, бо знання про це необхідні для вирощування їх у захищеному ґрунті — чи потрібне додаткове освітлення, які оптимальні строки сівби тощо.

Нині препарати захисту рослин коштують недешево, отож і стоять сади недоглянуті. Тим часом варто лише згадати простий дешевий і при цьому перевірений засіб захисту — вапняно-сірчаний відвар. Не тільки шкідники оминатимуть ваші плодові дерева, ви ще й убережете їх від деяких хвороб. Подамо спосіб приготування.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове