Архів
П’ятниця,
25 січня 2019 року

№ 7 (19654)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Горішки з-під землі

ЗА СМАКОВИМИ, поживними та кулінарними якостями бульбочки чуфи нагадують горіхоплідні. Проте земляний горіх належить до родини осокових.

Крім олії, у складі якої незамінні жирні кислоти, горіхи чуфи містять білки, вітаміни Е і С, макро- й мікроелементи: магній, кальцій, фосфор, залізо, калій. До того ж усі ці складники перебувають в оптимальному співвідношенні, що сприяє хорошому засвоєнню продукту травною системою людини.

Агротехніка чуфи нескладна. Кліматичні умови України цій культурі дуже підходять. Завдяки порівняно короткому вегетаційному періоду (110-120 днів) повноцінний урожай одержують, незважаючи на похолодання у травні й вересні.

Найкращими для чуфи є родючі ґрунти легкого механічного складу. Підготовку ділянки починають з осінньої оранки на глибину не менш як 20 см.

На заболочених і солонцюватих ґрунтах рослини виростають пригніченими. З цієї ж причини не рекомендується застосовувати добрива, що містять хлор. До садіння бульби тримають у прохолодному місці в мішку з тканини. Перед висаджуванням горішки витримують одну-дві години в 1-процентному розчині марганцівки. Потім замочують на одну-три доби між шарами марлі для забезпечення припливу повітря. Бульби бубнявіють, і починають прокльовуватися вічка підземних паростків. З передсадивним обробітком ґрунту вносять 5 кг перегною на один квадратний метр ділянки.

Бульби чуфи садять завглибшки 4-6 см. Відстань у рядку — 10-12 см, ширина міжрядь — 50-70 см. Строк висаджування — друга половина квітня, коли ґрунт на потрібній глибині прогріється до 14ОС. Гострі прямі листочки сходів з’являються через три-чотири тижні. Якщо вони частково загинуть, можна висадити на їхньому місці пророслі сходи чуфи з грудкою ґрунту. Рослини позитивно реагують на полив і ретельне розпушування ґрунту, регулярне прополювання бур’янів.

Підгортання — обов’язкове. Принцип — як підгортають картоплю: чим вищий гребінь, тим більший буде врожай.

За період вегетації чуфу три-чотири рази підживлюють повним мінеральним або рідким органічним добривом. З однієї бульби виростає близько 100 паростків, тому рядки змикаються, і ділянка набуває вигляду густого травостою осоки.

До збирання врожаю беруться наприкінці вересня, коли починає жовтіти та скручуватися гичка. За два тижні до цього припиняють поливи. Рядки обережно підкопують лопатою і струшують бульбочки. Потім їх промивають від землі й сушать на сонячному місці, яке добре провітрюється.

Насамкінець варто зауважити, що горішки чуфи зберігають свою схожість лише до наступної весни. Тому садити слід лише свіжі плоди.

Версія для друку          До списку статтей

КРУТИ не крути, зимо, сніговицею, а весна вже не за горами. І думки селянина — про майбутній вихід у поле. Тому в наступному випуску почнемо, так би мовити, підступатися до теми розсади і навколо неї. Ось, наприклад, дві культури — коренева селера і цибуля-порей мають багато подібного, зокрема тривалу вегетацію. То, може, варто вирощувати їх разом, на одній грядці? Доведемо, чому це доцільно робити. А сіяти на розсаду їх треба вже незабаром.

Також поміркуємо над питанням потреби рослин у світлі. Нібито воно й теоретичне, але реакція рослин на тривалість світлового періоду має практичне значення, бо знання про це необхідні для вирощування їх у захищеному ґрунті — чи потрібне додаткове освітлення, які оптимальні строки сівби тощо.

Нині препарати захисту рослин коштують недешево, отож і стоять сади недоглянуті. Тим часом варто лише згадати простий дешевий і при цьому перевірений засіб захисту — вапняно-сірчаний відвар. Не тільки шкідники оминатимуть ваші плодові дерева, ви ще й убережете їх від деяких хвороб. Подамо спосіб приготування.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове