Архів
Вівторок,
22 січня 2019 року

№ 6 (19653)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проти «закону про рабство»

УГОРЩИНА. У Будапешті знову проходять антиурядові демонстрації.

Докладніше...
«Розлучення» по-англійськи

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Вчора у парламенті Тереза Мей представила альтернативний план виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Удар у відповідь

ІЗРАЇЛЬ завдав авіаудару по іранських об’єктах у Сирії. Є загиблі.

Докладніше...
Поки що лише плани

США. Білий дім вивчає варіанти удару по Ірану.

Докладніше...
Міжпартійний владний компроміс

У ШВЕЦІЇ після чотирьох місяців політичної кризи парламент обрав прем’єр-міністра.

Докладніше...
Усім націям нація

КИТАЙ. Торік населення країни зросло до 1,395 мільярда осіб.

Докладніше...
Був найстарішим чоловіком

ЯПОНІЯ. Визнаний найстарішим представником чоловічої статі на Землі японець помер у віці 113 років.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Полікують по телевізору

Олена КОЩЕНКО.

У СІЛЬСЬКИХ амбулаторіях п’яти областей — Харківської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської та Рівненської — почалося впровадження телемедицини — надання дистанційної консультаційної медичної послуги, коли пацієнт або лікар, що безпосередньо проводить обстеження пацієнта, отримує консультацію іншого лікаря із застосуванням телекомунікацій. Цей проект втілюється за підтримки уряду Канади і Світового банку.

Як ідеться у повідомленні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, мета проекту — надати людям, які живуть у сільській місцевості, доступ до найкращих обласних лікарів. Передовсім до спеціалістів із серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, хвороб органів дихання, ендокринологічних та дерматологічних недуг. Вони консультуватимуть місцевих медиків в екстрених випадках, а також за потреби «наглядати» за пацієнтами після перенесених хвороб і операцій.

Регіональні консультанти, які долучаться до впровадження телемедицини в пілотних областях, одержуватимуть доплати. Організацією та впровадженням проекту на місцях займатимуться регіональні департаменти охорони здоров’я (ДОЗ). За інформацією МОЗ, сьогодні майже 97% закладів «первинки» вже обладнані комп’ютерною технікою і під’єднані до Інтернету, що є обов’язковою умовою упровадження телемедицини.

Аналізи без направлення стануть платними

ІЗ ЛИПНЯ нинішнього року, згідно з планами найвищого відомства з охорони здоров’я, в Україні запрацює програма «Безкоштовна діагностика». В рамках цього проекту сімейний лікар, терапевт або педіатр дістануть можливість давати пацієнтам направлення на діагностичні дослідження. Для останніх вони будуть безкоштовними, їх вартість повністю оплатить Національна служба здоров’я України. За розрахунками МОЗ, ці медичні послуги забезпечать близько 80% усіх потреб лікаря «первинки» для діагностики захворювань внутрішніх органів.

Пацієнт зможе безоплатно пройти обстеження внутрішніх органів, серця, легенів і найпоширеніших видів онкології у чоловіків і жінок. Безкоштовними стануть понад 50 діагностичних послуг: аналізи, кілька видів рентгенів і мамографія, кілька видів УЗД і ехокардіографія серця, дослідження новоутворень, а також ендоскопічні операції одного дня. До того ж для цих досліджень, пояснили у міністерстві, хворим не потрібно буде самим купувати шприци, рукавички, вату або плівку для рентгену. Всі ці витрати будуть враховані в тарифі й оплачені НСЗУ. При цьому за програмою «Безкоштовна діагностика» зможуть працювати як комунальні, так і приватні діагностичні центри. Пацієнт сам обере, куди звертатися.

Ректорська скандальна епопея

МІНІСТЕРСТВО охорони здоров’я вже втретє звільнило Катерину Амосову з посади ректора Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, яка щоразу поновлює свої права на посаду через суди. Свого часу Державна аудиторська служба МОЗ виявила її причетність до численних грубих порушень у фінансово-господарській діяльності цього закладу вищої освіти. Зокрема, й до зриву складання студентами незалежного ліцензійного іспиту «Крок» на фахову придатність. У порушеній проти Амосової справі ідеться про корупцію, зокрема й «поставлені на потік» складання за гроші студентами сесійних екзаменів. Водночас міністерська перевірка засвідчила вкрай незадовільні знання випускників НМУ імені Богомольця…

Чим урешті-решт завершиться ця ректорська скандальна епопея, важко передбачити. Остаточну крапку в ній має поставити суд — але суд справді непідкупний і незалежний, а не кишеньковий. В усякому разі, ця історія псує репутацію медзакладу і не сприяє поліпшенню навчального процесу.

Пообіцяли, а тоді передумали

ЩЕ ТОРІК у травні в Мінсоцполітики заявили, що вже з нинішнього року молоді пари, подаючи заяву на реєстрацію шлюбів у РАЦС, будуть одержувати направлення на добровільне і безплатне обстеження на TORCH-інфекції з метою запобігти народженню дітей із вадами розвитку. Насамперед ідеться про виявлення у потенційних батьків токсоплазмозу, гепатитів В і С, ВІЛ, сифілісу тощо. Така процедура вже навіть була внесена до Державної соціальної програми «Національний план дій з реалізації Конвенції ООН про права дитини». Проте неприємним сюрпризом від уряду можна назвати нещодавню заяву МОЗ стосовно того, що безплатних скринінгів для потенційних батьків на TORCH-інфекції не буде. Виявляється, це відомство «вважає недоцільною пропозицію уряду безплатно перевіряти на TORCH-інфекцію осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу».

Діабет істотно «помолодшав»

СЕРЕД дітей шкільного віку значно зросла захворюваність на цукровий діабет. За останні два роки число випадків уперше виявленого діабету в цій віковій групі сягнуло понад дві тисячі.

Тим часом, за даними МОЗ, нині в Україні налічується 1,3 млн офіційно зареєстрованих хворих на цукровий діабет. Тоді як реальна цифра, припускають фахівці, щонайменше втричі більша. Чимало хворих живуть і просто не знають про свій діагноз, оскільки вони просто не зверталися до лікаря і не обстежувалися. Лише впродовж 2018-го діагноз «цукровий діабет» перший раз був поставлений 104 тисячам співвітчизників.

У міністерстві застерегли, що це захворювання пожиттєве, невиліковне. Воно прирікає до численних обмежень. Всесвітня організація охорони здоров’я ще 1992 року визнала діабет неінфекційною світовою епідемією. Ця спеціалізована установа ООН нині впроваджує у закладах освіти масштабну просвітницьку програму, з тим щоб діти змалечку були обізнані про здоровий спосіб життя та причини виникнення цієї небезпечної недуги. Адже доведено, що у 80% випадках її можна було уникнути.

Нова медична спеціальність

МІНОСВІТИ затвердило стандарт вищої освіти за спеціальністю «Громадське здоров’я» для магістерського рівня, який відповідає фаховим вимогам Європейської Асоціації громадського здоров’я.

«Застосування на практиці простих речей, які насправді можуть запобігти хворобам, покращити якість і тривалість життя, поки що є швидше винятком, аніж звичкою для більшості українців. Саме тому розвиток системи громадського здоров’я нині є пріоритетом для всієї охорони здоров’я. Ухвалення освітнього стандарту — величезний крок у напрямку зміцнення нашої системи. У перспективі кількох років у нас буде потужне поповнення: висококваліфіковані фахівці, які знатимуть детально принципи роботи системи і володітимуть сучасними інструментами», — сказав перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Боротьба триває
Читати
Наше молоко популярне
Читати
Відкривають кордони
Читати
Подорожувати зі своїм
Читати
Шийте гамани
Читати
«Попередники» напрацювали
Читати
Скільки коштує наш газ
Читати
Чекають заробітчан
Читати
I у Литві влаштовуються
Читати
В лоно новоствореної церкви
Читати
Знову смерть у горах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове