Архів
Вівторок,
22 січня 2019 року

№ 6 (19653)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Проти «закону про рабство»

УГОРЩИНА. У Будапешті знову проходять антиурядові демонстрації.

Докладніше...
«Розлучення» по-англійськи

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Вчора у парламенті Тереза Мей представила альтернативний план виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Удар у відповідь

ІЗРАЇЛЬ завдав авіаудару по іранських об’єктах у Сирії. Є загиблі.

Докладніше...
Поки що лише плани

США. Білий дім вивчає варіанти удару по Ірану.

Докладніше...
Міжпартійний владний компроміс

У ШВЕЦІЇ після чотирьох місяців політичної кризи парламент обрав прем’єр-міністра.

Докладніше...
Усім націям нація

КИТАЙ. Торік населення країни зросло до 1,395 мільярда осіб.

Докладніше...
Був найстарішим чоловіком

ЯПОНІЯ. Визнаний найстарішим представником чоловічої статі на Землі японець помер у віці 113 років.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

З голодної землі врожаю не буде

Василь ПІДДУБНЯК.

Херсонська область.

РЕЗУЛЬТАТИ агрохімічної паспортизації земель у краї (її проводить єдина в області державна установа «Держґрунтоохорона») сумні — ґрунти катастрофічно деградують. А з бідної і голодної землі який урожай?..

У степу нині швидше можна побачити снігову людину, ніж купи органічних добрив. А звідки тим добривам узятися, коли тваринницька галузь, яка справно годувала людей і землю, переживає чи не найбільший за роки утворення Херсонської області занепад? Не возити ж гній із сусідньої Білорусі чи Польщі...

Виняток із цієї сумної картини становить із десяток господарств, не більше, де діють забуті вже так звані «загони родючості» і де та родючість тримається не лише на «великій (і все дорожчій!) хімії».

— Щороку ми вивозимо на поля по 40-50 тисяч тонн органіки, — розповідає директор дослідного господарства «Асканійське» Каховського району кандидат сільськогосподарських наук Віктор Найдьонов. — А як же без неї? Недарма народ наш прислів’я придумав: «Дай полю гною — дасть хліба вволю». І як би важко не було утримувати тих же корів, на скорочення поголів’я ми не підемо!

Так мислять істинні господарі, для яких земля не товар і не пасербиця, а традиційна технологія українського хліборобства — закон.

А що ж нам каже статистика? А ось що. Коли, для прикладу, 1988 року на поля степової області було вивезено і, зрозуміло, внесено під оранку 10 мільйонів 280 тисяч тонн органіки, то у 2002-му — 184 тисячі тонн, у 2018-му — у п’ять разів менше, а зараз сам Бог знає…

Судячи із задимленості літніх і осінніх полів, погано приживається у нас і відновлювальна система удобрення, яка, крім гною, передбачає максимальне застосування подрібненої соломи озимини і яровини, стебел кукурудзи і соняшнику, а також розширення площ під сидератами.

Наприкінці минулого року на круглому столі «Технології раціонального використання, відтворення і охорони ґрунтів» перший заступник голови департаменту агропромислового розвитку області Андрій Неділько звернув увагу й на таке:

— Відновлювальна система удобрення полів передбачає також залучення «біологічного» азоту в складі бобових культур, мікробних препаратів удобрювальної і захисної дії, а також стимуляторів росту на органічній основі. Максимальне використання місцевих ресурсів дасть змогу на 30-50% знизити застосування мінеральних добрив і одержувати врожаї майже на рівні сучасних інтенсивних технологій. Скільки сьогодні коштує тонна аміачно-нітратного добрива? Восени минулого року — 10000-10200 гривень. От вам і вся економіка!

А ще ж є і екологія. Не зайве нагадати про те, що не «велика хімія», а гумус є енергетичною базою біологічних процесів, що відбуваються в ґрунті, джерелом доступних для рослин мікроелементів, фізіологічно активних речовин, а також (увага!) сорбентом пестицидів і важких металів.

Враховуючи те, що вже тепер найдорожчою і все більше затребуваною є продукція, вирощена за технологіями органічного землеробства, то без звичайного гною тут ніяк не обійтися. Та й без застосування саме органічних добрив земля втрачає від п’яти центнерів до тонни гумусу на гектарі.

Ще факт. Внесення органічних добрив є найкращим поки що способом збагачення ґрунту органічною речовиною, яка здатна перетворюватися на гумус (з однієї тонни гною утворюється 35—50 кг гумусу), що значно підвищує ґрунтову родючість.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Боротьба триває
Читати
Наше молоко популярне
Читати
Відкривають кордони
Читати
Подорожувати зі своїм
Читати
Шийте гамани
Читати
«Попередники» напрацювали
Читати
Скільки коштує наш газ
Читати
Чекають заробітчан
Читати
I у Литві влаштовуються
Читати
В лоно новоствореної церкви
Читати
Знову смерть у горах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове