Архів
Вівторок,
15 січня 2019 року

№ 4 (19651)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Нова «Альтернатива для Німеччини»?

НІМЕЧЧИНА. Праві політсили занесли до передвиборної програми можливість виходу з ЄС.

Докладніше...
Зухвалий напад

ПОЛЬЩА. У Гданську скоєно напад на мера міста.

Докладніше...
Напруження наростає

ТУРЕЧЧИНА стягує бронетехніку на кордон із Сирією.

Докладніше...
Компромісне перейменування

МАКЕДОНІЯ. Парламент затвердив конституційну поправку до зміни назви країни.

Докладніше...
Національні дебати

ФРАНЦІЯ. Президент закликав громадян брати активну участь у національних дебатах.

Докладніше...
Усе ще небезпечно

ЄГИПЕТ. Надзвичайний стан у країні продовжено ще на три місяці.

Докладніше...
Протест за протестом

У СЕРБІЇ не вщухають протести проти президента Олександра Вучича.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Мурза примножує свій рід

Михайло ЛЕВЧУК.

Чернівецька область.

НА БУКОВИНІ зубри водилися до початку ХІХ століття. Про це дотепер нагадують назви урочищ і потоків — Зубровиця, Зубринець, Зубрівка. Знову в тутешніх місцях ці сильні й красиві тварини з’явилися 1970 року — 19 особин біловезько-кавказької генетичної лінії (тоді зубрів завезли іще до дев’яти областей України). Через декілька років невелике стадо поповнили чотири новосели…

Загалом на початок 1990-х у буковинських лісах уже налічувалося майже 200 голів європейських зубрів — найбільша субпопуляція цього виду в Україні. Та згодом їхня чисельність пішла різко на спад. Вчені це явище пояснюють так: майже масове вимирання — це наслідок того, що нащадки тварин в умовах ізольованого проживання неодноразово схрещувалися, відтак мають велику генетичну спорідненість.

Нині їхній рід продовжує вже дев’яте чи 10-те покоління, предки яких були завезені на Буковину в 1970-х роках минулого століття. Однак воно чимраз кволіше, вразливіше, дає все менше потомства. Скажімо, 2009-го, який екологічні організації спільно з управлінням охорони навколишнього природного середовища Чернівецької ОДА проголосили Роком зубра, народилося лише троє телят, а загинули від захворювань 10 дорослих особин.

Щоб цей червонокнижний вид не зник на території краю взагалі, йому потрібна свіжа кров. Такий спільний висновок науковців і природоохоронців. Зокрема, вчені Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича спільно зі співробітниками Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України розробили конкретні рекомендації щодо збереження та відновлення популяції буковинських зубрів у природних угіддях. Реалізувати цю важливу програму взялося державне підприємство «Сторожинецький лісгосп» з ініціативи головного мисливствознавця Сергія Чистова.

Територія державного лісового фонду цього підприємства виявилася дуже сприятливою для адаптації тварин до нових кліматичних та географічних умов. Власне тому на землях Банилівського лісництва декілька років тому облаштовано єдиний в Україні вольєр площею 80,3 га, призначений для розведення у напівдиких умовах червонокнижних тварин. Місце обрали вдале — у зоологічному заказнику місцевого значення «Зубровиця». Там переважають південні гірські схили з різновіковими насадженнями, отже, сніг тане раніше і зубри можуть харчуватися першою зеленою рослинністю. А холодної пори їх підгодовують сіном.

Вольєр із годівницями і водоймами розрахований на утримання 12-14 дорослих особин. Поки що його населяє маточне поголів’я із двох дорослих зубрів, п’яти самок і двох малюків-зубренят, які з’явилися на світ нещодавно.

За словами директора ДП «Сторожинецький лісгосп» Ігоря Беленчука, міжнародна генетична класифікація вимагає, щоб ім’я кожного зубра, який живе у розпліднику-вольєрі, починалося з однакової літери. Зійшлись на «М». Отож зачинателі нового роду — прибулий із Миколаївського зоопарку самець і переселена з національного природного парку «Вижницький» самка — отримали імена Мурза і Марта. До речі, закупівлю зубрів фінансує обласний бюджет у рамках реалізації спеціальної екологічної програми.

За укладом свого життя, ці червонокнижні тварини мають постійно мігрувати. Саме за таких обставин і відбувається змішування крові — запорука здорового потомства. Тому, коли телятко, народжене в умовах закритого простору, підросте, його відпустять у дику природу.

Щоправда, популяція зубрів зростає повільно — самки приносять приплід один раз на три роки. Тож в області поки що 37 особин. Із них дев’ять перебувають у вольєрі, решта — в мандрах на вільній природі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Де найкомфортніше жити
Читати
В’язні сумління
Читати
Наводять порядок?
Читати
Чого ж «добру» пропадати...
Читати
Польща все ще манить
Читати
Не пройшли контролю
Читати
Від «бляхарів» — пенсіонерам
Читати
Пожежу ліквідовано
Читати
Порятували туриста
Читати





— Додали 6 гривень... І це все?

— Ні. Ось іще різдвяне привітання від уряду.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове