Архів
Вівторок,
15 січня 2019 року

№ 4 (19651)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Нова «Альтернатива для Німеччини»?

НІМЕЧЧИНА. Праві політсили занесли до передвиборної програми можливість виходу з ЄС.

Докладніше...
Зухвалий напад

ПОЛЬЩА. У Гданську скоєно напад на мера міста.

Докладніше...
Напруження наростає

ТУРЕЧЧИНА стягує бронетехніку на кордон із Сирією.

Докладніше...
Компромісне перейменування

МАКЕДОНІЯ. Парламент затвердив конституційну поправку до зміни назви країни.

Докладніше...
Національні дебати

ФРАНЦІЯ. Президент закликав громадян брати активну участь у національних дебатах.

Докладніше...
Усе ще небезпечно

ЄГИПЕТ. Надзвичайний стан у країні продовжено ще на три місяці.

Докладніше...
Протест за протестом

У СЕРБІЇ не вщухають протести проти президента Олександра Вучича.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Обіцяного сім років чекати?

Олена ГОРБУНЬ.

ПОНАД рік минув після вибухів на калинівському арсеналі, одному з найбільших у країні. Міни та снаряди пошкодили понад 5000 будинків на території Вінницького і Калинівського районів. Левова частка з них — у селі Павлівка, тут зазнали руйнувань 1105 дворів. Державним коштом було замінено майже 4,3 тисячі вікон. Шифер, дерево та інші будівельні матеріали постачали Вінницька та інші області. Дехто ремонтував оселі за власний кошт, а потім мав отримати відшкодування від держави за умови наявності чека на будматеріали.

Втім, як виявилося, обіцяні виплати у повному обсязі не одержані й досі. Селяни скаржаться, що впродовж останніх двох місяців представники влади на відповідних комісіях припинили ухвалювати рішення про відшкодування коштів. Тим часом у Павлівці ремонту потребують 90 будинків, ще 10 — у Мізяківській Слобідці. На це необхідно 3,5 мільйона гривень. Є хати, в яких уже другу зиму на вікнах замість скла — плівка. Біда ще й у тому, що наслідки вибухів часто виявляються не відразу. Невидимі оку тріщини на шифері й стінах розширюються під дією перепаду температур, дощу й снігу. Через це руйнуються дах, стеля. До речі, експерти про це попереджали.

Нещодавно селяни знову зібралися на збори, куди запросили представників місцевої та районної влади. Люди вкотре нагадали про обіцянки й вимагали нарешті виконати їх. Чиновники ще раз пообіцяли...

Мають дах над головою

ЧЕТВЕРО дітей-сиріт із Хмільницького району, які досягли повноліття, отримали ключі від власних помешкань, придбаних коштом державної субвенції. Загалом же у цьому районі проживають 87 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Торік за гроші субвенції на Вінниччині було закуплено для сиріт 33 будинки, на що пішло 17 мільйонів гривень. На наступний рік на це заплановано використати 28 мільйонів.

Борги за газ зростають

ВІННИЦЬКІ енергетики б’ють тривогу: за два останні місяці минулого року борг населення за газ виріс аж на 66 відсотків. У «Вінницяміськтеплоенерго» кажуть, що споживачі винні 60 мільйонів гривень за тепло і гарячу воду. Тепловики порахували, що цих коштів вистачило б на 10 кілометрів нових тепломереж або 90 індивідуальних теплопунктів. Із запеклими боржниками намагаються боротися: укладають угоди з реструктуризації боргу чи стягують заборговане через суд.

Цікаво, що 45% боргу накопичили жителі обласного центру. Решту винні мешканці районів. Нагромадження боргів пов’язують із початком опалювального сезону та, певна річ, подорожчанням газу. Тож чимало людей опинилися перед вибором: їжа чи газ?

До свят були готові

ВЕЛИЧЕЗНУ партію фальсифікованих підакцизних товарів правоохоронці виявили у Могилеві-Подільському. У складському приміщенні ділки зберігали підробки дорогого алкоголю. Такий товар у святковий період дуже ходовий, тож «підприємці» могли добряче заробити, якби встигли продати майже 2 тисячі літрів готової фальсифікованої алкогольної продукції.

Слідство розшукує осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. Їм передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі до 34 тисяч гривень. Та головне, що живими й здоровими залишаться люди, які могли придбати фальсифікат невідомої якості. Наголосимо: кількість отруєнь і смертей від підробного алкоголю в Україні стрімко зростає.

Свій до свого по своє

НА ВІННИЦЬКОМУ заводі із виготовлення зброї «Форт» нещодавно запустили повну лінію виробництва патронів до пістолетів, які використовуються Національною поліцією, Національною гвардією, прикордонниками і всіма підрозділами Міністерства внутрішніх справ. Відтепер завод має повністю задовольнити потреби цих відомств. У найближчих планах підприємства — запуск лінії з виробництва набоїв крупного калібру, зокрема для автоматичної зброї, кулеметів. Це дасть можливість Україні стати повністю незалежною від зовнішніх постачальників цього виду озброєння.

По медичну допомогу — за тридев’ять земель?

МЕШКАНЦІ села Верхівка Барського району б’ють на сполох: амбулаторія сімейного лікаря, яка обслуговує кілька сіл, серед яких і це, може зникнути. До початку сумновідомої медичної реформи у селі діяли лікарня на 24 ліжка, пологове відділення, амбулаторія, кабінет для маніпуляцій, аптека. Потім залишилася лише амбулаторія. Місцеві фермери-благодійники придбали для неї обладнання. Керувала всім цим господарством досвідчена лікарка Ольга Мусінкевич. Але після її смерті два роки тому місце залишилося вакант-ним, фахівця так і не знайшли. Залишилися дві медсестри, згодом одну скоротили. Акушерка, яка перебуває в декретній відпустці, також потрапила під скорочення.

Головний лікар Барського району пропонує верхівчанам їхати по медичну допомогу в село Кузьминці. Та ось біда: дорога до нього розбита, транспортне сполучення відсутнє. Коли селяни здійняли ґвалт, медичне керівництво пообіцяло знайти сімейного лікаря, а поки що до Верхівки двічі на тиждень їздитиме фахівець із Кузьминців. Чи дотримають чиновники обіцянки?

Нові українські тролейбуси

ДО 2019 РОКУ КП «Вінницька транспортна компанія» виготовляла лише трамваї, але тепер поле діяльності розширюється: підприємство випускатиме ще й тролейбуси. Цього року з’явиться чотири одиниці нового електротранспорту. Збиратимуть тролейбуси не «з нуля» — кузови закуповуватимуть на заводі. А вже на базі трамвайного депо каркаси повністю оснастять.

Керівник КП «ВТК» Михайло Луценко розповів, що нові тролейбуси економитимуть близько 40 відсотків електроенергії — це в наших умовах дуже актуально. Як назвуть новенькі машини, поки що не відомо. Головне, що вони будуть вінницькі.

Служитель Феміди сяде за ґрати

ЗА ХАБАР у розмірі п’ять тисяч гривень суддя Іллінецького районного суду Микола Мотрук найближчі десять років проведе у в’язниці. Гроші липкорукому служителю Феміди дaв порушник, який кермував автомобілем у нетверезому стані. Тaким чином він «купив» рішення, яким його не позбавили водійських прав на три роки. Слідство довело, що це не єдиний випадок, коли суддя «допомагав» нетверезим водіям, фальсифікуючи ухвали й допомагаючи уникнути aдміністрaтивного стягнення. Коли хабарник вийде на волю, то ще три роки не матиме права здійснювати судочинство.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Де найкомфортніше жити
Читати
В’язні сумління
Читати
Наводять порядок?
Читати
Чого ж «добру» пропадати...
Читати
Польща все ще манить
Читати
Не пройшли контролю
Читати
Від «бляхарів» — пенсіонерам
Читати
Пожежу ліквідовано
Читати
Порятували туриста
Читати





— Додали 6 гривень... І це все?

— Ні. Ось іще різдвяне привітання від уряду.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове