Архів
Вівторок,
15 січня 2019 року

№ 4 (19651)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Нова «Альтернатива для Німеччини»?

НІМЕЧЧИНА. Праві політсили занесли до передвиборної програми можливість виходу з ЄС.

Докладніше...
Зухвалий напад

ПОЛЬЩА. У Гданську скоєно напад на мера міста.

Докладніше...
Напруження наростає

ТУРЕЧЧИНА стягує бронетехніку на кордон із Сирією.

Докладніше...
Компромісне перейменування

МАКЕДОНІЯ. Парламент затвердив конституційну поправку до зміни назви країни.

Докладніше...
Національні дебати

ФРАНЦІЯ. Президент закликав громадян брати активну участь у національних дебатах.

Докладніше...
Усе ще небезпечно

ЄГИПЕТ. Надзвичайний стан у країні продовжено ще на три місяці.

Докладніше...
Протест за протестом

У СЕРБІЇ не вщухають протести проти президента Олександра Вучича.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Стратегічний кабель пішов із молотка

Олена КОЩЕНКО.

Останнім часом на Закарпатті з’являються бригади копачів, оснащені землерийною технікою та документами від компанії «Укртелеком» на право проведення «викопних робіт». Вони без дозволу власників удираються на приватні земельні ділянки, городи та виноградники. Не зупиняють їх і букові ліси — там, де ще нещодавно росли дерева, копачі залишають після себе багатокілометрові шрами просік...

ІЩЕ у 1955-1957 рр. у цих краях було прокладено ділянку каналу міжнародного телефонного зв’язку Москва — Берлін — Пекін для таємних переговорів керівників держав, який був в експлуатації до 2004 року. Він являє собою спеціально обладнану систему. Поряд лежать два товстелезні кабелі з дорогоцінним кольоровим металом. У кожному під верхньою сталевою, а потім свинцевою оболонкою міститься 50 пар дроту з високоякісної міді без жодних домішок. Такий кабель дає можливість передавати сигнал на великі відстані без втрат. Спеціальна вакуумна система захисту оберігає кабель від зовнішнього впливу і робить неможливою будь-яку спробу несанкціонованого під’єднання. Зміна тиску — це негайна тривога…

Власне, і сьогодні в Україні діють подібні кабелі, якими опікується Держслужба спецзв’язку та захисту інформації України. Проте згадувана вище закарпатська лінія спецзв’язку нині зовсім не в її віданні. І не в СБУ, як іще можна було припустити. Її власником себе вважає «Укртелеком» — колись державна, а нині приватна компанія донецького мільярдера Ріната Ахметова, свого часу передана йому у власність режимом Януковича за сміховинною ціною. Тож ця приватна компанія автоматично отримала доступ до секретної магістралі, а влада не має жодного прямого впливу на рішення її власника. Відомо, що держава наразі судиться за повернення «Укртелекому» як об’єкта стратегічного значення і національної безпеки. Але суди можуть тривати роками.

Тим часом «Укртелеком» під приводом потреби заміни на сучасні волоконно-оптичні лінії зв’язку, які дають змогу надавати значно більший обсяг інформації, отримав дозвіл на демонтаж кабелю. «Цей кабель уже виведений з експлуатації, фактично це просто мідь, яка лежить у землі», — так прокоментував ситуацію речник ПАТ «Укртелеком» Михайло Шуранов. Проте журналістам одного з телеканалів побачене в регіоні видалось варварством: рівчаки посеред городів, величезна кількість знищених дерев, перебиті комунікації…

Причому от що цікаво. Сам «Укртелеком» нічого такого не робить. Демонтаж офіційно доручений приватній фірмі. «Через електронні торги ми залучили одну з семи компаній, учасників тендеру. Солідна фірма виграла і почала для нас виконувати ці роботи. Звичайно, попередньо отримавши всі необхідні погодження і з місцевими радами, і з керівництвом шляхів, і з екологічним», — констатував Шуранов. Щоправда, журналістське розслідування засвідчило, що «солідна фірма» «КЛУБ Т-2», яка виграла тендер і демонтує для солідної компанії «Укртелеком» кабель, зареєстрована в готелі, а основний вид її діяльності — роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах харчовими продуктами, а також напоями та тютюновими виробами.

За словами представника ПАТ «Укртелеком», кабель, себто «просто мідь, що лежить у землі», вони нині викопують і продають на аукціоні. Підраховано, що в Закарпатті він тягнеться на понад 100 кілометрів, так що хтось може заробити на продажі міді та свинцю грошову «шкварку» за ціною, як підрахували експерти, 20 мільйонів гривень за 100 кілометрів.

А втім, мова нині навіть не про гроші. Дивує, як таке варварське знищення стратегічного майна могла взагалі дозволити держава! Невже нам уже не потрібен цей спецзв’язок? Фахівці наголошують: відновити його коштуватиме захмарну суму. А значення подібних резервних систем для нашої країни, що воює з ворогом, важко переоцінити. «Ми наразі країна, що воює. Ми не знаємо, що може статись, де що підірватись. У нас повинна бути якась альтернатива тому ж бездротовому мобільному зв’язку, який миттю утратиться, якщо, приміром, у регіоні вийдуть із ладу вежі-транслятори. За такої ситуації альтернативою для того ж оповіщення населення мали б стати аналогові, провідні телефони. Аналог може бути поганої якості, з шумами, але він буде… Так що, як на мене, — це диверсія», — вважає колишній військовий, командир відділення зв’язку Сергій Новіцький.

Не хочеться у це вірити. Але навіть «банальне» розкрадання перед націоналізацією компанії нагадує мародерство. Врешті-решт, коли в нашій країні знайдеться управа на олігархів, що внадилися за безцінь скуповувати державне майно, а тоді проводити таку ось його «оптимізацію»?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Де найкомфортніше жити
Читати
В’язні сумління
Читати
Наводять порядок?
Читати
Чого ж «добру» пропадати...
Читати
Польща все ще манить
Читати
Не пройшли контролю
Читати
Від «бляхарів» — пенсіонерам
Читати
Пожежу ліквідовано
Читати
Порятували туриста
Читати





— Додали 6 гривень... І це все?

— Ні. Ось іще різдвяне привітання від уряду.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове