Архів
Вівторок,
15 січня 2019 року

№ 4 (19651)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Допоможи собі сам

Унікальний продукт

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

КОРИСТЬ насіння льону важко переоцінити. Воно містить клітковину, антиоксиданти, фітоестрогени, бета-каротини, токофероли, мікроелементи (мідь, магній, марганець, фосфор, хром, селен, залізо, цинк, нікель, калій, йод, кальцій, бор). Багате і на корисні жирні кислоти омега-3, -6 і -9. Словом, це унікальний продукт природи, який слугує оздоровленню, допомагає за різних недуг.

Насіння льону сприяє очищенню, виведенню шлаків, поліпшує стан слизової оболонки шлунка при гастритах і виразковій хворобі. Також має бактерицидну та відхаркувальну властивості. Його застосовують у разі опіків, хвороб горла, сухого кашлю й фурункульозу.

Тепер щодо форм споживання. Відвар льону — це лише обволікальний слиз, корисний при подразненні слизової оболонки шлунка, гастритах, виразці. А от збитий у блендері, розмочений льон набагато корисніший, адже повністю зберігає свій склад корисних речовин (омега-3, лігнани тощо).

Проте, незважаючи на всі чудові властивості цієї рослини, варто пам’ятати, що вживання має бути дозоване, щоб не завдати собі шкоди. Зокрема, насіння льону не рекомендують у разі гострої форми панкреатиту. Проконсультуватися з лікарем стосовно вживання льону належить і вагітним.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове