Архів
Вівторок,
15 січня 2019 року

№ 4 (19651)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дослідження

Iди до мене, котику

Ніна ТОРЧИЛО,

психіатр.

ДОСЛІДНИКИ з Великої Британії рекомендують заводити котів. Стверджують, що вони подовжують наше життя. Зокрема, кардіологи переконують, що для серця й судин дуже корисне їхнє муркотіння.

Експерти провели дослідження на прикладі понад 10 тисяч осіб віком від 40 до 85 років. Виявилося, що домашні тварини, які мешкають разом із людьми, чинять позитивний вплив на здоров’я. Наприклад, з’ясувалося, що в господарів кішок на 18-20 відсотків рідше виникали інсульт та інфаркт порівняно з тими, хто не має домашніх вихованців. Експерименти доводять, що погладжування котів знижує артеріальний тиск і психологічне напруження. Це відбувається завдяки зняттю статичної елект­рики, що розслабляє судини й захищає їх від виникнення спазмів.

Муркотіння котів — це звукові коливання частотою від 20 до 50 герц. Вони впливають на центр задоволення в головному мозку, що зумовлює продукування «гормону радості».

Отож кішки знімають стрес, підтримують судинний тонус і своїм муркотінням стимулюють вегетативну нервову систему. Від звуків такої частоти прискорюється відновлення ушкодженої м’язової тканини, приходить до норми серцевий ритм і швидше лікуються переломи кісток.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове