Архів
Вівторок,
15 січня 2019 року

№ 4 (19651)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Апендикс: вирізати чи лікувати?

Василь ШМАГОЙ, хірург.

Лікарі університету фінського міста Турку дійшли висновку, що при запаленні апендикса пацієнтові достатньо призначити курс антибіотиків. Під час експерименту вони протягом п’яти років спостерігали за 300 пацієнтами віком від 18 до 60, які погодилися лікувати апендицит таким чином. Результат: майже дві третини обійшлися без хірургічного втручання.

У ТОЙ же час багато фахівців заявляють, що апендикс не потрібний, оскільки є рудиментарним, а з еволюцією потреба в ньому, мовляв, зникла. І все ж це не так — цей орган необхідний для функціонування імунної системи.

Апендикс повністю вкритий сальником — жировою тканиною, в якій синтезується найбільше імуноглобулінів. Окрім того, він є сховищем корисних бактерій. За відсутності цього органа в пацієнта можуть регулярно виникати порушення у роботі кишківника, бо йому бракуватиме необхідної корисної мікрофлори.

Невже при апендициті можуть допомогти антибіотики, як це стверджують фінські вчені? Це справді так. Запалення апендикса, супроводжуване такими симптомами, як підвищення температури тіла, набряк, больові відчуття під час пальпації, можна зняти прикладанням холоду та вживанням протизапальних нестероїдних препаратів й антибіотиків.

Існує така світова практика: при підозрі на апендицит, за відсутності гострого стану й загрози розвитку перитоніту (запалення очеревини), лікарі спостерігають за пацієнтом протягом 6-8 годин. Якщо загострення не виникає, апендикс не вирізають.

Однозначної відповіді на запитання, що провокує запалення апендикса, наука поки що не дає. За однією версією, причиною стає інфекція, що поширюється зі стінок кишківника. Інші вважають, що до цього призводить дисфункція кишківника плюс інфекція.

До того ж майже будь-яка часточка їжі, що потрапляє в протоку апендикса, може її закупорити. Як наслідок — порушується скоротлива функція органа і розвивається запальний процес.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове