Архів
П’ятниця,
4 січня 2019 року

№ 1 (19648)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Січень
  • За рубежем
Хвилі протестів

ФРАНЦІЄЮ прокотилась сьома хвиля маніфестацій «жовтих жилетів».

Докладніше...
Стратегічна ротація

НІМЕЧЧИНА очолила сили передового реагування НАТО.

Докладніше...
Південноамериканський Трамп

БРАЗИЛІЯ. Склав присягу новий президент Жаїр Болсонару.

Докладніше...
Прощавай, 500 євро

У ЄВРОПІ відмовляються від банкнот 500 євро.

Докладніше...
Виклик світовій спільноті

ІЗРАЇЛЬ і США офіційно покинули ЮНЕСКО.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Космічний прорив

Микола ЯСЕНЬ.

У КАНАДСЬКІЙ провінції Нова Шотландія вже закладено майданчик для спорудження космодрому нещодавно створеної компанії «MLS», яка робитиме запуски навколоземних супутників планетарного зв’язку та тих, що будуть використовуватися в економічних інтересах. Коли космодром запрацює, Канада приєднається до кола світових космічних держав. Між «MLS» та дніпровськими КБ «Південне» і Південним машинобудівним заводом укладено багаторічний контракт на використання і старти ракетоносіїв серії «Циклон», які будуть створюватись, удосконалюватись та виготовлятися на цих українських флагманах ракетно-космічної галузі.

Весілля у Вовчанському

23-РІЧНИЙ Дмитро Положенцев із Васильківського району створив власну тваринницьку мініферму, для чого придбав сім дійних корів і стільки ж телиць. Щоб хазяйнувати зі знаннями справи і отримувати якомога вищі надої, вирішив повчитися досвіду. Молодий аграрій і гадки не мав, чим закінчиться для нього навчання на курсах-тренінгах, організованих місцевим молочарським кооперативом. Там молодий фермер познайомився з 19-річною Вікторією з села Вовчанське, котра також приїхала по науку, аби належно порати своїх 12 корів.

Результат навчання виявився для них дещо неочікуваним, зате щасливим: молоді люди об’єднали не тільки свої долі, а й господарства, перетворивши їх на спільну сімейну ферму. Село Вовчанське обрали для постійного проживання, тому що тут багаті природні вгіддя, до того ж дивом збереглось у задовільному стані приміщення колишнього колгоспного корівника. Молодята поки що його орендують, однак у подальшому мають намір викупити і відновити.

Є така професія — захищати Батьківщину

«ДЕСАНТ» 17-ї окремої танкової бригади Збройних сил України здійснив рейд селами області. За першим разом танкісти побували у сільських та селищних радах і об’єднаних територіальних громадах п’яти районів Дніпропетровщини. «Бойовий» шлях здолали з виключно мирною метою, оскільки завдання, яке поставили перед воїнами їхні командири, пов’язане зі спонуканням сільської молоді вступати на контрактну армійську службу. Це був рейд із численними зустрічами та розмовами у селах, під час яких десантники розповідали хлопцям призивного віку та їхнім батькам про свою службу в танковій бригаді, бойові традиції і запрошували бажаючих поповнювати лави захисників Вітчизни. Заклик «вербувальників» дістав розуміння й відгуки у багатьох сільських куточках області, зокрема в Покровському, Софіївському, Криворізькому та інших районах.

Заради молоді

У РЕГІОНІ брак молодих кадрів робітничих професій сягнув критичного рівня, що змусило обласну раду шукати вихід зі скрутного становища. Було вирішено перевести 16 ПТУ (з 55 нині працюючих) на дуальну форму підготовки сталеварів і горнових, токарів і слюсарів, теслярів та монтажників, мулярів і бетонярів тощо. Тобто ці училища уклали угоди з роботодавцями-підприємствами, на замовлення яких готують фахівців тих чи інших спеціальностей. Опановують не тільки теорію у класних кімнатах, а й професійні навички на практичних заняттях у майстернях та виробництві. Роботодавці замовляють і оплачують підготовку необхідних кадрів, гарантують випускникам після закінчення навчання працевлаштування за здобутими спеціальностями. ПТУ області, які пішли цим шляхом, готують юнаків і дівчат за двома десятками професій.

До речі, обласна рада щойно уклала «Пакт заради молоді» із кількадесятьма фірмами, підприємствами і компаніями, а також Центром підтримки малого та середнього бізнесу. Його мета — заохотити молодих людей залишатись працювати у регіоні. Уже до кінця 2020 року передбачається створити для випускників профтехосвіти 10 тисяч робочих місць і організувати партнерську співпрацю навчальних закладів із більш ніж сотнею підприємницьких структур.

Офіцер громади

ОБЛАСТЬ першою в Україні запровадила нову посаду охоронців правопорядку в сільських управліннях і відділах Національної поліції — офіцер об’єднаної громади. У регіоні утворилося багато нових ОТГ, а разом із ними виникла потреба забезпечувати спокій і порядок у селах. Тому й з’явилась ідея надати громадам право брати на службу охоронців із повноваженнями штатних поліцейських. Поки що це робитиметься у рамках експерименту, розповідає директор обласного Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна, але вже перші місяці діяльності офіцерів засвідчили, що нововведення себе виправдовує. Завдяки їхній цілодобовій і безвідривній роботі зменшилася кількість правопорушень у сільській глибинці, а місцеві мешканці почуваються захищенішими.

Нива Трудова славиться ще й спортом

НАЙКРАЩИМ спортивним селом в Україні у 2018 році стала Нива Трудова з Апостолівського району Дніпропетровщини. Здобула вона це звання на заключному етапі всеукраїнських змагань сільських спортсменів, які відбулись у місті Ворохта Івано-Франківської області. У фіналі мірялися силами 23 команди, що спершу виграли першість у своїх областях. Спортсмени Ниви Трудової, втретє виборовши таке право, доклали всіх зусиль, аби перемогти і в масштабах країни. Богатирі-силачі Сергій Павлюк, Влад Нестеренко, Ігор Письменний, Андрій Гребенюк, Сергій Солоха та Олександр Прядко не підвели — піднялися на найвищі сходинки у перетягуванні каната та гирьовому спорті.

А в особистому заліку гирьовиків успішно виступив Володимир Недбаєвський, незважаючи на те, що йому протистояло відразу шестеро майстрів міжнародного класу. Нікому не залишила шансів випередити себе і жіноча команда волейболісток, яких тренує Олег Стратійчук. Також за перемогу у фіналі боролися тенісисти Любов Зановська та Ігор Воржев. На другу сходинку зійшли шахісти Тетяна Бездушняк і Олександр Любченко.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Посилки — по-новому
Читати
Їздили святкувати
Читати
Одержали допомогу
Читати
З пільгами не економлять...
Читати
Відпочинок у зоні
Читати
Кір убиває
Читати
Погода погіршується
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове