Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Міграційний пакт ООН

ООН. Генеральна асамблея ухвалила Пакт щодо біженців.

Докладніше...
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон мобілізує 3,5 тисячі солдатів у разі виникнення заворушень у процесі виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Кажуть, що перемогли терористів

США готуються до виведення військ із Сирії.

Докладніше...
Протестують педагоги

ПОЛЬЩА. Працівники освіти розпочали загальнонаціональну акцію протесту.

Докладніше...
Мілітаризаційні амбіції

КОСОВО розпочало процес створення власної армії, Белград і НАТО проти.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

ЄМЕН. У Ходейді прогриміли вибухи першого ж дня після встановлення перемир’я.

Докладніше...
«Сині жилети» теж невдоволені

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» поліція «вибила» підвищення зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Дива рідного краю

Мавринський майдан

Олеся КОСТЕНКО.

Неподалік від міста Павлограда, що на Дніпропетровщині,
біля села Маврине є дивне місце. Тут на великій території скупчилися горби і западини у формі геометрично правильного конуса з отворами на трьох його верхівках, спрямованих чітко на схід, захід і південь. Діаметр основи майдану (зрізаного конуса) — близько 250 метрів, діаметр по верхівці — 120 метрів, діаметр котловини вгорі — 40 метрів. Це місце назвали Мавринським майданом.

ЙОГО вигляд з висоти дельтаплана вражає ще більше: гігантський загадковий символ, що нагадує зображення величезного павука чи краба, а дехто вбачає у ньому черепаху. Тут не щебечуть пташки, не ростуть дерева. Після опадів між горбами ніколи не затримується вода.

Дослідники стверджують, що цьому таємничому незрозумілої конфігурації скупченню підвищень і низин уже понад п’ять тисяч років. Хто і навіщо збудував чудернацький символ? Думки щодо цього різняться. Однак спорудили його з надзвичайною точністю. У день весняного рівнодення сонце заходить за обрій посередині однієї із впадин. Посередині іншої буває щодня опівдні. А посередині третьої — сходить на Івана Купала. Все це породило версію про те, що майдан є давнім астрологічним календарем. Дізнатися, коли починається той чи інший сезон, новий річний цикл наші предки могли за рухом Сонця, Місяця, зоряного неба. Подібні спорудження є й в інших країнах.

Існує також теорія, що це своєрідний храм, релігійно-культова споруда наших давніх предків. Можливо, тут збиралися жителі, щоб святкувати, просити у сонця, місяця та зірок дощу, тепла, врожаю, приплоду, здоров’я.

Дехто стверджує, що збудували ці споруди запорозькі козаки для оборони від частих ворожих набігів. З півдня загрожували турки і татари, а з півночі — литовські й польські феодали.

Існує також припущення, що майдан утворився після грабіжницьких розкопок звичайних курганів, а також після видобування у них селітри. Колись був такий промисел, а Україна мала багаті поклади селітри.

Припускають навіть містичне походження земляної конфігурації — начебто тут зупинялись інопланетяни, які прилітають сюди й досі. Може, майдан використовувавсь як акумулятор земної і космічної енергії? Відомо, що всі стародавні споруди мають енергетичні корені, джерела підземної енергії. І чим грандіозніша споруда, тим сильніший її енергетичний потенціал.

 Майдан є чудовим резонатором — якщо внизу, в котловині, говорити зовсім неголосно, то на верхівці конуса все сказане чудово чути без мікрофона чи будь-яких пристроїв! Можливо, ця котловина майдану, яка нагадує глибоку чашу, використовувалася для передачі звуків, була своєрідним дзвоном.

Версій про походження Мавринського майдану чимало. Дивовижні земляні насипи поки що надійно зберігають свою таємницю…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оприлюднено умови
Читати
Тепер дві
Читати
Продовжено «заморозку»
Читати
Перепланування — на власний розсуд
Читати
Кір убиває
Читати
«Подвійна» пенсія скасовується
Читати
До червня доставлятимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове