Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Міграційний пакт ООН

ООН. Генеральна асамблея ухвалила Пакт щодо біженців.

Докладніше...
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон мобілізує 3,5 тисячі солдатів у разі виникнення заворушень у процесі виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Кажуть, що перемогли терористів

США готуються до виведення військ із Сирії.

Докладніше...
Протестують педагоги

ПОЛЬЩА. Працівники освіти розпочали загальнонаціональну акцію протесту.

Докладніше...
Мілітаризаційні амбіції

КОСОВО розпочало процес створення власної армії, Белград і НАТО проти.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

ЄМЕН. У Ходейді прогриміли вибухи першого ж дня після встановлення перемир’я.

Докладніше...
«Сині жилети» теж невдоволені

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» поліція «вибила» підвищення зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  •  На зв’язку — Запоріжжя

Озимина радує

Ганна КЛІКОВКА.

ЯКЩО в більшості регіонів України люди вже добряче відчули зиму зі снігом та морозом, то в Запорізьку область заметілі йшли довго. Зате вельми дощило, земля наситилася вологою, поля зеленіли. Дай, Боже, на врожай прийдешнього року. Цього року місцеві аграрії засіяли озимими культурами 679,4 тис. гектарів, із них зерновими — 627,9 тис. гектарів. Густо зійшли посіви на 615,7 тис. гектарів, це 98% площ, повідомляє Департамент агропромислового розвитку ОДА. Зокрема, в хорошому і задовільному стані перебуває 454 тис. гектарів — 73,9% тих озимих зернових, що зійшли, а в слабкому та зрідженому — 26,1%.

Крім того, 85,8%, або 44,2 тис. гектарів, посіяного озимого ріпаку зимують у доброму і задовільному стані.

«Лісова казка» для дітей

У СЕЛІ Пологи Пологівського району урочисто відкрили дитячий садок «Лісова казка». Подія була довгоочікуваною, адже масштабна реконструкція дошкільного закладу, який давно не працював, тривала п’ять років. На втілення проекту знадобилося майже сім мільйонів гривень. Кошти надходили від селищної ради, з районного бюджету, від приватних підприємців та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). У приміщенні зроблено ремонт, придбано нові меблі, працюють сучасний медпункт та харчоблок. Дошкільний заклад уже прийняв перших 30 діток, а розрахований він на 80 вихованців і матиме чотири групи: раннього віку, молодшого, середнього і старшого. Садок повністю забезпечений усіма необхідними навчальними, розвиваючими та розважальними матеріалами.

За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, в регіоні діє 523 заклади дошкільної освіти, в яких виховується близько 57 тисяч дітлахів. Нинішнього року відкрито 95 додаткових дитячих місць. У черзі на відвідання дитсадків — 729 дітей.

Дотації за телят

РОБОЧА група з питань підтримки галузі тваринництва констатувала, що на початок грудня в області за спеціальною бюджетною дотацією за вирощування молодняку великої рогатої худоби звернулося 4080 осіб, які претендують на загальну суму 7,6 млн гривень. Відповідно до поданих документів кількість молодняку ВРХ становила 17240 голів. Сукупно спеціальна бюджетна дотація фізичним особам поточного року очікується в розмірі 13,7 млн гривень, з яких за раніше поданими документами нараховано та виплачено понад 6 млн. Найбільше звернень на одержання дотації надійшло від селян Приазовського, Приморського, Мелітопольського, Веселівського, Оріхівського та Бердянського районів. Виплата — 2500 гривень на одну голову молодняку.

Помолилися за мир і єднання

МОЛИТОВНІ сніданки у Запоріжжі в урочу для України годину стають доброю традицією. Нещодавно для молитви та спільного сніданку зібралися керівники області, народні депутати України, міські голови, депутати обласних, районних і міських рад, державні управлінці, громадські діячі, керівники засобів масової інформації, представники бізнесу, освітяни й науковці, діячі культури, духівництво і керівники релігійних організацій.

У святковій обстановці пролунала спільна молитва за мир, охорону кордонів, повернення окупованих земель і захист наших військових. Такий захід має на меті слугувати духовному єднанню і порозумінню.

Зростає інтерес до власної справи

ПОТОЧНОГО року в області зареєстрували господарську діяльність 11397 платників податків. Зокрема, протягом січня-листопада власну справу відкрили 9142 суб’єкти господарювання — фізичні особи та 2255 юридичних осіб.

За повідомленням начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерія Манька, загалом на обліку у фіскальній службі регіону перебувають 111424 суб’єкти підприємництва, у тому числі понад 69 тисяч фізичних та 42300 юридичних осіб. Це майже на три тисячі перевищує кількість представників бізнесу в аналогічному періоді торік.

Крім того, більш ніж удвічі скоротилася динаміка припинення діяльності підприємств. Якщо 2017-го було знято з реєстрації 18500 суб’єктів господарювання, то за 11 місяців поточного року — 8700.

Караїмський пиріжок

У НАЦІОНАЛЬНИЙ перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України включили традицію приготування караїмських пиріжків із м’ясом. Ці вишукані вироби з вигнутими півмісяцем краями готуються зі спеціального листкового тіста з начинкою із рубаної сирої баранини. Раніше у багатих родинах караїмів начинкою слугувала лише баранина, бідні ж випікали пиріжки з додаванням картоплі. При цьому не менш важливим, ніж приготування, є давній ритуал подавання цієї смакоти до столу. Родина збиралася обідати, господиня ставила випічку на стіл, господар промовляв молитву з подякою за «хліб-сіль», куштував пиріжок, схвально киваючи, якщо вдався. Затим пригощали старійшин, гостей, діток.

До речі, караїмські традиції дбайливо зберігають у Мелітополі, де представники цього нечисленного народу поселилися в середині ХІХ століття, коли людям через Кримську війну довелося залишити свої домівки і знайти прихисток на материку. В Мелітополі плідно працює національно-культурне товариство «Джамаат», діє етнографічний караїмський центр.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оприлюднено умови
Читати
Тепер дві
Читати
Продовжено «заморозку»
Читати
Перепланування — на власний розсуд
Читати
Кір убиває
Читати
«Подвійна» пенсія скасовується
Читати
До червня доставлятимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове