Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Міграційний пакт ООН

ООН. Генеральна асамблея ухвалила Пакт щодо біженців.

Докладніше...
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон мобілізує 3,5 тисячі солдатів у разі виникнення заворушень у процесі виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Кажуть, що перемогли терористів

США готуються до виведення військ із Сирії.

Докладніше...
Протестують педагоги

ПОЛЬЩА. Працівники освіти розпочали загальнонаціональну акцію протесту.

Докладніше...
Мілітаризаційні амбіції

КОСОВО розпочало процес створення власної армії, Белград і НАТО проти.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

ЄМЕН. У Ходейді прогриміли вибухи першого ж дня після встановлення перемир’я.

Докладніше...
«Сині жилети» теж невдоволені

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» поліція «вибила» підвищення зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

«У справедливих армій доля завжди прекрасна»

Квітослава ЩАСЛИВА.

ЦЕ ПЕРЕДБАЧЕННЯ великого патріота України незабутнього Олеся Гончара, висловлене ним у визнаному світом романі «Прапороносці», повною мірою збулося лише нині, коли країна збагнула, що ніякі «добрі сусіди» нам не «брати».

…Гул двигунів літаків і гуркіт моторів… Морозне повітря воєнного аеродрому всі звуки множить на два. Легендарна 95-та бригада десантників збирається відбувати на фронт. Військові перевіряють зброю і техніку, вантажать бойові машини на борт і чекають на Верховного головнокомандувача.

Президент особисто проводжає еліту українського війська на завдання. У зв’язку із воєнним станом їм належить укріпити небезпечні ділянки кордону з Росією. Саме звідти імовірний масштабний напад.

За останні чотири роки чільник держави потиснув тисячі рук людей у камуфляжі і вручив сотні бойових нагород. Найважчі — посмертні, які передавав дітям і матерям загиблих військових. І не раз зізнавався, що Нова армія — не просто проект, а вистраждана місія, яку вважає однією з основ свого президентства.

Проводжаючи українських десантників у бій, згадує їхні бойові звитяги: влітку 2014-го 95-та здійснила рекордно довгий і найзухваліший рейд за увесь період російсько-української війни. Вони прорвали лінію оборони сепаратистів, здійснили марш до Маріуполя, повернулися вздовж кордону, знищили кілька російських артбатальйонів, які перебували вже на українській стороні, забрали їхню зброю та оснащення, прихопили навіть російські танки, проїхали аж до самого Луганська і повернулися до Слов’янська.

Тепер, після кількох десятків героїчних операцій українських військових, це вже не здається настільки неймовірним. Але тоді, у 2014-му, Петро Порошенко став Верховним головнокомандувачем армії, розтрощеної вщент. Коли елементарні збори резервістів, навчання, мобілізація — все це було першими надскладними завданнями, які сьогодні просто стали частиною ефективної системи. Коли військових годували скислою кашею і вареним затхлим салом, а форма, яку майже неможливо було дістати через крадіжки на складах, в умовах бойових дій робила бійців мішенями для снайперів або горіла разом зі шкірою. Єдиний підводний човен, який числився за українським флотом, ремонтували довше і дорожче, ніж обійшлося б його будівництво з нуля. Військові льотчики мріяли про навчальні польоти, але їм відповідали — літайте на тренажерах, пального нема. Озброєння, техніка і боєприпаси списувались і розпродавалися тисячами одиниць. Військові містечка здавалися в оренду, полігони віддавали під забудови.

Як наслідок — без спротиву зданий Крим, захоплені частини, техніка, зброя і кілька тисяч загиблих у боях за Донбас. За словами тодішнього міністра оборони України Ігоря Тенюха, на початок російської агресії реально воювати готові були лише 6 тисяч військових з-понад сорока тисяч сухопутних бійців, які «проходили службу».

Майже п’ять років безперестанку вся країна і весь державний апарат працювали на те, щоб урятувати армію, а разом з нею і Україну.

Тепер військові вже звикли, що Президент частий гість і на «нулівці», й на полігонах, і в їхніх частинах. Візиту Верховного головнокомандувача вже не дивуються, разом їдять в оновлених їдальнях і із задоволенням демонструють результати навчань. Станом на сьогодні спеціалісти НАТО підготували за своїми стандартами в Україні 1400 інструкторів, 10 батальйонів і 25 рот.

Сотні одиниць нової техніки теж відправилися на фронт. Підприємства «Укроборонпрому» розпочали серійний випуск сучасних зразків вітчизняного виробництва — модернізованих танків Т-64, нових бронетранспортерів БТР-3, БТР-4, модернізованих бойових машин піхоти БМП-1, малих броньованих артилерійських катерів «Гюрза-М». Ракетно-артилерійське озброєння, високоточні протитанкові комплекси «Корсар», «Стугна», «Бар’єр» та ракети до них, новітні піхотні вогнемети, системи протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби та зв’язку — все це вже почало надходити на озброєння...

…Зі злітної смуги аеродрому піднялись українські літаки. За лічені хвилини вони сядуть на сході й розпочнуть виконувати нові бойові завдання. Їх проводжав Президент: «Вдивляючись у ваші загартовані, мужні обличчя, дорогі мої побратими, ще раз і ще раз переконуюся: нікому не вдасться здолати Україну! Ми готові зі зброєю в руках захищати власну землю, боротися за кожен її клаптик, і нікому її віддавати не збираємось. І не пробачимо ворогу жодної краплини пролитої української крові».

Це, шановні українці, не риторика. Це переконаність. А без переконаності кожного з нас, і Президента передовсім, нема держави. На щастя, вона є!

250 000 осіб — така чисельність ЗС України встановлена у 2015 році з ініціативи Президента відповідним законом;

130 000 контрактів підписані військовослужбовцями за 2016-2017 рр.;

18 бойових бригад, 4 полки та 9 батальйонів сформовані за чотири роки;

153 000 резервістів з бойовим досвідом виконання завдань у зоні АТО увійшли до новоствореного потужного оперативного резерву, з них понад 10 000 офіцерів;

500 танків надійшли у військо додатково;

1900 одиниць нового або модернізованого озброєння та військової техніки — бронетанкової, морської, авіаційної — постачені у 2018 році

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оприлюднено умови
Читати
Тепер дві
Читати
Продовжено «заморозку»
Читати
Перепланування — на власний розсуд
Читати
Кір убиває
Читати
«Подвійна» пенсія скасовується
Читати
До червня доставлятимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове