Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Міграційний пакт ООН

ООН. Генеральна асамблея ухвалила Пакт щодо біженців.

Докладніше...
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон мобілізує 3,5 тисячі солдатів у разі виникнення заворушень у процесі виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Кажуть, що перемогли терористів

США готуються до виведення військ із Сирії.

Докладніше...
Протестують педагоги

ПОЛЬЩА. Працівники освіти розпочали загальнонаціональну акцію протесту.

Докладніше...
Мілітаризаційні амбіції

КОСОВО розпочало процес створення власної армії, Белград і НАТО проти.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

ЄМЕН. У Ходейді прогриміли вибухи першого ж дня після встановлення перемир’я.

Докладніше...
«Сині жилети» теж невдоволені

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» поліція «вибила» підвищення зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Рекордний урожай

Руслана ЗІНЧЕНКО.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ Мінагропроду, станом на 19 грудня аграрії намолотили рекордні 70,1 млн т зернових. Цей показник перевищує попередній максимум на 4 млн тонн.

Також цього року в Україні зібрано великий урожай кукурудзи — 35,5 млн тонн, соняшнику — 13,7 млн тонн і сої — 4,4 млн тонн. Найбільше зібрали зернових у Полтавській області (6,4 млн тонн). За нею — Вінницька (6,1 млн тонн) і Черкаська (4,8 млн тонн). В останній зафіксована найвища врожайність збіжжя — 72,8 центнера з гектара. У лідерах за цим показником також Вінницька (71,3 ц/га) і Хмельницька (71,6 ц/га) області.

Тим часом станом на 17 грудня площа озимини становить 7,1 млн га (99%) при прогнозі 7,2 млн га.

«Обстеження посівів озимих зернових показує, що сходи отримано на площі 6,9 млн га (97%), — йдеться у повідомленні Мінагропроду. — Так, у хорошому і задовільному стані перебуває 6 млн га (86%), у слабкому та зрідженому — 0,9 млн га (14%). У порівнянні з торішніми показниками цьогорічні сходи — у кращому стані. Так, 2017 року на аналогічну дату в слабкому та зрідженому стані перебували 19% озимих зернових».

Будьмо свідомими

ДЕРЖАВНИМИ лісогосподарськими підприємствами на сьогодні вже реалізовано майже 111 тисяч новорічних ялинок. Цінова політика залишається в середньому на рівні минулого року — середня ціна у державних лісгоспах становить 60-70 грн за погонний метр.

Найбільше святкових деревець поки що продали Волинське, Полтавське і Житомирське управління лісового та мисливського господарства. Асортимент порід, які пропонуються як новорічні ялинки — сосна звичайна, сосна палласа (кримська), ялина європейська (смерека), ялиця біла (піхта). Всі вони заготовляються на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Такі заходи не завдають шкоди лісу. Також усе більше підприємств вирощує ялинки в горщиках.

Лісівники закликають співвітчизників бути свідомими і купувати лише ялинки, марковані самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. За номером на них на сайті yalynka.info можна перевірити легальність новорічного деревця.

Цукроварам не солодко

НА ПОЧАТКУ сезону цукроваріння Національна асоціація цукровиків України прогнозувала, що буде виготовлено більш ніж 2 мільйони тонн солодкого продукту. Тепер експерти асоціації називають меншу цифру 1,7—1,75 мільйона тонн. Причина — низька цукристість коренів цього року. Тоді як урожайність буряків була високою, навіть досягнуто рекордного показника — близько 490 ц з гектара. Лідери у цьому Львівська, Вінницька і Київська області, а останні у списку — Кіровоградська і Харківська.

Водночас, за словами аналітика сировинних ринків і сільського господарства «Укрцукру» Василя Долинського, наступного сезону можливе скорочення посівних площ під цукристими на близько 25%. «Позначиться значне зростання собівартості виробництва цих коренів у поточному році, — пояснює експерт. — Крім того, світовий цукровий ринок переповнений пропозиціями, а це безпосередньо впливає на скорочення експортних поставок. Тому цілком природно, що виробники починають сумніватись у доцільності вирощування коренів наступного сезону». Зменшення посівних площ зумовить скорочення виробництва: наступного року може запрацювати на два-три підприємства менше.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оприлюднено умови
Читати
Тепер дві
Читати
Продовжено «заморозку»
Читати
Перепланування — на власний розсуд
Читати
Кір убиває
Читати
«Подвійна» пенсія скасовується
Читати
До червня доставлятимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове