Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Міграційний пакт ООН

ООН. Генеральна асамблея ухвалила Пакт щодо біженців.

Докладніше...
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон мобілізує 3,5 тисячі солдатів у разі виникнення заворушень у процесі виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Кажуть, що перемогли терористів

США готуються до виведення військ із Сирії.

Докладніше...
Протестують педагоги

ПОЛЬЩА. Працівники освіти розпочали загальнонаціональну акцію протесту.

Докладніше...
Мілітаризаційні амбіції

КОСОВО розпочало процес створення власної армії, Белград і НАТО проти.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

ЄМЕН. У Ходейді прогриміли вибухи першого ж дня після встановлення перемир’я.

Докладніше...
«Сині жилети» теж невдоволені

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» поліція «вибила» підвищення зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

За цькування — штраф

Марина ТІШКОВА.

Наближається до закінчення останній цього року пленарний тиждень. Загалом за два перші дні розглянуто 12 проектів законів та постанов, ухвалено два закони.

ЗАКОНОТВОРЧИЙ «ужинок» різноплановий. Ухвалено зміни до законодавства щодо забезпечення державної підтримки вугільної галузі. Згідно з ними, до 2022 року продовжено мораторій на виконавчі провадження щодо державних шахт, які, на жаль, в Україні ледве кінці з кінцями зводять.

Далі попрацювали в соціальному напрямі. Внесено зміни до кількох законів щодо протидії булінгу (цькуванню) у школах. Як зазначили у профільному комітеті, за інформацією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), зазнали насильства від однолітків близько 67% дітей. Причому найуразливішими до булінгу є сором’язливі, слухняні діти, а також замкнені в собі, закриті для спілкування. Найпоширенішими причинами цькування традиційно є зовнішній вигляд, переконання, поведінка, пов’язана з особливостями виховання, а також різні життєві обставини (неблагополуччя у родині, виховання дитини у неповній сім’ї тощо). Отже, статтю 173-тю КУпАП доповнили визначенням булінгу — це «діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого». Покарання за це — штраф від 50 (850 грн) до 100 (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи терміном від 20 до 40 годин (для групи осіб — стягнення в розмірі від 1700 до 3400 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин). Відповідати за вчинки кривдників будуть їхні батьки.

Решта законотворчого здобутку — законопроекти військової тематики, ухвалені в першому читанні. Зокрема, запропоновано запровадити адміністративну відповідальність за незаконне носіння військової форми зі знаками розрізнення військовослужбовців Збройних сил або інших військових формувань та кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування пам’ятників, споруджених на вшанування пам’яті загиблих захисників у війні на Донбасі, учасників Революції гідності та борців за незалежність України у XX столітті.

У першому читанні ухвалено проект технічних змін до Закону «Про оборону України», в якому пропонується підкоригувати терміни «військова стандартизація», «військовий стандарт», «стандарт НАТО» та «стандарт у сфері оборони держави — члена НАТО». Для створення належних умов інженерно-технічного облаштування державного кордону України, насамперед із Російською Федерацією, запропоновано визначити розміри земельних ділянок, які надаються Державній прикордонній службі для будівництва і утримання інженерно-технічних споруд, огорож, знаків, просік, комунікацій та інших об’єктів прикордонної інфраструктури завширшки не менш ніж 50 метрів, а також звільнення од відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.

Крім того, визначено відповідними постановами порядок відзначення пам’ятних дат та ювілеїв наступного року, змінено розмір іменних стипендій Верховної Ради, які надаються студентам ЗВО, присуджено щорічну премію ВР педагогам.

Про завершення цього тижня читайте в наступному номері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оприлюднено умови
Читати
Тепер дві
Читати
Продовжено «заморозку»
Читати
Перепланування — на власний розсуд
Читати
Кір убиває
Читати
«Подвійна» пенсія скасовується
Читати
До червня доставлятимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове