Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Міграційний пакт ООН

ООН. Генеральна асамблея ухвалила Пакт щодо біженців.

Докладніше...
Проблемне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лондон мобілізує 3,5 тисячі солдатів у разі виникнення заворушень у процесі виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Кажуть, що перемогли терористів

США готуються до виведення військ із Сирії.

Докладніше...
Протестують педагоги

ПОЛЬЩА. Працівники освіти розпочали загальнонаціональну акцію протесту.

Докладніше...
Мілітаризаційні амбіції

КОСОВО розпочало процес створення власної армії, Белград і НАТО проти.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

ЄМЕН. У Ходейді прогриміли вибухи першого ж дня після встановлення перемир’я.

Докладніше...
«Сині жилети» теж невдоволені

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» поліція «вибила» підвищення зарплати.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Слова з трибуни і реалії життя

Михайло ГУБАШ.

На початку минулого тижня у Брюcселі під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана і Високого представника Євросоюзу із закордонних справ та безпекової політики Федеріки Могеріні відбулось П’яте засідання Ради асоціації Україна — ЄС. Наступного дня Кабінет міністрів України затвердив пріоритетний план дій уряду на 2019 рік. Обидві події з огляду на рівень представництва і значення для життя десятків мільйонів українців заслуговують на увагу.

НА ЗУСТРІЧІ з європейськими партнерами сторони підписали вісім угод. Вони стосуються, зокрема, фінансової підтримки Єврокомісією проектів енергоефективності, підвищення фаховості працівників органів державної влади, модернізації системи професійно-технічної освіти, посилення контактів між громадянами Євросоюзу та України тощо. Серед «вагомих» досягнень — рішення про надання Україні другого траншу в розмірі 500 млн євро за програмою макрофінансової допомоги вже на початку наступного року.

Проте чи не головною новиною серед перших повідомлень про результати засідання Ради стала інформація, що Євросоюз закликав Україну зняти заборону на експорт лісу-кругляку. Ох ці підступні європейці! Однією рукою дають, а іншою забирають. Утім, у ситуації з експортом деревини не все так просто. Незважаючи на так званий мораторій на вивіз кругляку, його рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки експорт у країни ЄС цінної деревини зріс на 75%, перевищивши торік позначку мільярд євро. За оцінками дослідників, 40% лісу були вирубані або продані незаконно. Це нагадує ситуацію з азартними іграми та проституцією, які офіційно заборонені, але «працюють» чи не на кожному кроці. Просто шалені гроші від підпільного (а то й відкритого) «бізнесу» йдуть мафіозним структурам, а не до державного бюджету. Так само й із контрабандою кругляку. От і думай-гадай, що краще: продовжувати «мораторити» або вивести «контрабас» на чисту воду?

Це тільки один приклад того, як на словах буває одне (заборона), а в житті — протилежне (існування й розквіт). Є й інші випадки. Наведемо хоча б слова В. Гройсмана (з власними коментарями, навіяними асоціаціями з життя) на засіданні Ради асоціації Україна — ЄС, які цитує Урядовий портал: «Нам вдалося досягти прогресу у сферах децентралізації (відразу згадуються скарги на «феодалізацію» влади, яку на місцях захоплюють місцеві князьки. — М. Г.), реформування енергетичного сектору (перше, що спадає на думку, — грабіжницьке підняття тарифів на газ. — М. Г.) та державної служби (замість фахівців на високі посади призначають кумів, родичів, знайомих, не обтяжених знаннями й досвідом роботи. — М. Г.). Ми вийшли на фінішну пряму із започаткуванням роботи Вищого антикорупційного суду (це як світло в кінці тунелю: світло є, кінця не видно. — М. Г.). Впроваджуються соціальні реформи: освітня, медична та пенсійна (тут нема слів — самі вислови, але нецензурні, тому їх не писатиму. — М. Г.

Отакі-от асоціації з реаліями життя виникають у автора цих рядків на хвалькуваті слова Прем’єр-міністра. Здогадуюсь, що не тільки в мене.

Втім, заради справедливості варто зазначити, що у діяльності нинішньої влади є й позитивні моменти та навіть певні досягнення. Мабуть. Але на тлі реалій, у яких доводиться виживати більшості зубожілого внаслідок «реформ» населення, цей позитив погоди, на жаль, не робить.

Проте не все ще втрачено (зруйновано, розкрадено, упосліджено). Є ще, як кажуть, порох у порохівницях. Принаймні минулого вівторка уряд затвердив пріоритетний план своїх дій на 2019 рік. Ось що з цього приводу розповів Глава Кабміну: «Сьогодні я маю можливість презентувати план дій, який базується на п’яти ключових пріоритетах. Пріоритет перший — це підсилення економічного зростання у 2019 році; пріоритет другий — це ефективне врядування, державне управління; пріоритет третій, який є одним із наших ключових, — це розвиток людського капіталу; пріоритет четвертий — верховенство права і боротьба з корупцією; пріоритет п’ятий, один із найфундаментальніших, — питання безпеки й оборони нашої держави».

Ну просто світле майбутнє! Всі почули й прочитали? Отож. І жодних негативних асоціацій! Хіба що з приводу третього пункту відразу виникає запитання з острахом: невже решта «людського капіталу», якого й так уже мало залишилося в Україні, буде також, як і гроші, переведена до офшорів, точніше, до ЄС?

Але то таке, від лукавого, мабуть. Головне, що пріоритетний план звучить оптимістично. Особливо з огляду на те, що раніше Кабмін ухвалив програму дій до 2020 року включно. Вважають, що їм ще два роки сидіти у міністерських кріслах?

А як же народ, панове?!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Оприлюднено умови
Читати
Тепер дві
Читати
Продовжено «заморозку»
Читати
Перепланування — на власний розсуд
Читати
Кір убиває
Читати
«Подвійна» пенсія скасовується
Читати
До червня доставлятимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове