Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Бувальщина

Телеграма з льодом

Георгій КАЧАН.

смт Кельменці

Чернівецької області.

Ця оказія сталася в одному з буковинських колгоспів у 60-х роках минулого століття, в якому провідною галуззю було тваринництво, виробництво молока. Маслозаводи працювали потужно, але на прилавках масла чогось бракувало.

Тоді ця галузь була на щоденному контролі в партійних органах, за низькі надої суворо карали, тому кожен господар дбав насамперед про кормову базу: силос, сінажі, кормові добавки. До заготівлі різнотрав’я залучались виробничі колективи, школи, інтелігенція. Ліси і лісосмуги дзвеніли косами, серпами, заготовляли соковиті трави, бур’яни, ішла інтенсивна боротьба за корми на зиму. Але від самої трави чи сіна високих надоїв не отримати, та й жирність буде низькою. Отже, потрібні поживні добавки.

Найпопулярнішим на той час кормом для худоби вважалася макуха. Соняшник вирощували в південних областях України. Тому в ті краї відправляли гінців із надією домовитись про необхідний корм. Туди ж поїхали і представники цього колгоспу. Домовились, сказали, що вишлють телеграму, коли приїжджати.

Невдовзі прийшла телеграма «Загружайтесь льдом».

Голова не став сумніватись в об’єктивності повідомлення, подумав: на півдні саме зараз курортний сезон, морозиво, шампанське з льодом, цілком логічно. Проблеми з льодом не було, адже в той період маслозаводи, колгоспи, громадське харчування взимку обов’язково заготовляли лід на ставках, річках, закладали в траншеї, накривали тирсою, і він зберігався ціле літо для охолодження молочної продукції. Адже з холодильниками в той час було сутужно.

Нарешті завантажились, поїхали. Рухалися в нічний час, але на полудень літнє спекотне сонце перетворило лід на струмки води.

На місце приїхали ні з чим, отже, бартеру не буде.

Однак власники макухи не розчарувались, а, навпаки, радо прийняли буковинців, тільки були здивовані історією з льодом. Гості показали телеграму «Загружайтесь льдом», а ті свою: «Выезжайте, ждем», одначе порозумілись.

Звичайно, в цій ситуації було багато нарікань на роботу телеграфу, міркували: в якому поштовому відділенні раптом обледеніли слова телеграми. Перевіряти не стали. Макуху благополучно доставили на Буковину, завдяки їй надої молока тримались на належному рівні.

Тільки після цього ще довго кепкували з голови колгоспу, якому вдалося з допомогою льоду підвищити продуктивність молочного стада.

Версія для друку          До списку статтей

Кожне сільце має своє слівце      

Віталій НЕЖУРБІДА.

с. Коржовий Кут

Уманського району

Черкаської області.

Тихо їдеш — біду доженеш, швидше їдеш — на біду наскочиш.

З гори і сани біжать, а на гору і віз не хоче.

Погнали наші городських: тільки городські ззаду, а наші попереду.

Швець без чобіт, а тесля без воріт.

Сопілка — вівчарева втіха.

 

Мал. А. Василенка.

 Мал. О. Кохана.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове