Архів
П’ятниця,
21 грудня 2018 року

№ 98 (19645)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Що зробити, аби орхідеї зацвіли

ІСНУЄ чимало потенційних причин, чому орхідея не цвіте. Часто можна почути, що не потрібно надто піклуватися про примхливу рослину. Набагато ефективніше влаштувати їй справжній стрес.

Ось як це можна зробити.

Різко скоротити полив. Цей спосіб підійде для орхідей, які не відчувають гострої потреби у воді в період спокою. Тимчасова посуха допоможе розбудити сплячі бруньки навіть за умови недостатнього освітлення. Для цього збільшіть інтервали між поливами мінімум удвічі, щоб субстрат і коріння повністю висихали. Від обприскування, внесення добрив і біостимуляторів також на час відмовтеся. Подібний режим витримуйте один-два місяці, а потім повертайтеся до колишньої схеми догляду.

Створити перепад температури. Орхідею можна залишити в прохолодному приміщенні на пару тижнів. Різниця між денними і нічними температурами має становити близько 6ОС. При цьому стовпчик термометра не повинен опускатися нижче 16ОС.

Якщо не хочете клопотатися біля примхливої орхідеї, вираховуючи дні між поливами і регулярно звіряючи показники термометра, просто поставте горщик у прохолодне темне місце, наприклад у льох або комору. Але не забудьте через пару тижнів повернути квітку із «заслання».

Простимулювати добривами. Стимулятором утворення бутонів є калієві й фосфорні добрива. Пришвидшити цвітіння за наявності нового або старого квітконоса можна з допомогою цитокінінової пасти. Для цього знайдіть бруньку і оголіть її, зробивши акуратний надріз і знявши верхню лусочку. На ділянку, що відкрилася, нанесіть рівномірним шаром трохи пасти.

Викупати під гарячим душем. Спершу полийте рослину як зазвичай, а через 30 хвилин перемістіть горщик під струмені теплої (але не вище 37ОС) води. Приймати душ орхідея має не довше однієї хвилини, щоб не пошкодились коріння і листя. Після процедури припиніть полив і обприскування на два тижні. Іноді це дає результат. Утім, деяким видам орхідей така процедура категорично протипоказана, скажімо Камбрії, Черевичкам, Мільтонії та ін.

Також варто знати, чого не можна робити з орхідеєю в період бутонізації і цвітіння.

Не рекомендується переносити горщик з місця на місце. У природі квіти завжди ростуть на одному і тому ж місці, тому будь-яке переміщення для них — стрес. Якщо необхідно тимчасово переставити горщик, постарайтеся повернути його на місце так, щоб він виявився в колишньому положенні.

Не можна обприскувати квітки.

Не варто ставити горщик поруч фруктового кошика або букета. Стиглі фрукти виділяють етилен, який сприяє швидкому дозріванню бутонів і старінню квіток. Тому таке сусідство може призвести до стрімкого відцвітання орхідеї або скидання квіток і бутонів.

Після появи квітконоса добрива зазвичай не вносять. Якщо ж і роблять це, то відповідно до інструкції. Однак після розкриття першої квітки (а краще ще раніше) підживлення слід припинити повністю. В іншому разі це може змусити рослину скинути бутони.

Версія для друку          До списку статтей

КОЛИСЬ ми вже писали про використання тирси в саду і на городі. Втім, переважно, що мінусів од її внесення більше, ніж плюсів. Однак досвід городників підказує, що боятися її використовувати, через те що підкислює ґрунт, не варто. На деяких (наголошуємо!) типах ґрунтів і деяких рельєфах вона просто незамінна. Поговоримо, в яких саме випадках доцільно застосовувати тирсу.

Скільки з’явилося новинок у кормах для птиці, а більшість господарів переконані: найкращим є те, що виростили в себе на городі. Ніякої тобі хімії, ніяких добавок, а яйця й тушки виходять такі, що хоч став на них знак якості. Що ж найбільше йде на користь нашим сокотушкам, піде мова в одному з матеріалів першого випуску 2019-го.

І так хочеться поділитись ще кількома оригінальними і разом із тим простими рецептами, які не вмістились у передноворічному куточку! Але ж попереду Старий Новий рік, Меланка, коли родина збереться за щедрим столом. Отут ми і станемо в пригоді господинькам. Складові цих страв недорогі, майже все має бути в коморі й погребі, а дещицю на оздоблення можна прикупити. Приготуйте, не пошкодуєте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове