Архів
Вівторок,
18 грудня 2018 року

№ 97 (19644)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
«Жовті жилети» ідуть у наступ

ФРАНЦІЯ. Четверті вихідні поспіль у містах по всій країні відбуваються масові антиурядові протести.

Докладніше...
Проти засилля мігрантів

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі поліція застосувала водомети та сльозогінний газ проти демонстрантів.

Докладніше...
Консерватори на межі фіаско

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Новий референдум щодо Brexit завдасть непоправної шкоди політиці уряду консерваторів.

Докладніше...
Вікно в Європу

БОЛГАРІЯ і РУМУНІЯ увійдуть до Шенгенської зони.

Докладніше...
Світ знає правду

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Сенат США поклав відповідальність за вбивство Хашогджі на принца-наступника.

Докладніше...
Коли гроші на вагу

ВЕНЕСУЕЛА. Річна інфляція сягнула майже півтора мільйона відсотків.

Докладніше...
Вже й там АЧС

КИТАЙ. У Пекіні вперше зафіксовано спалах африканської чуми свиней.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

Колись телевізори, нині — трамваї

Ілько КОЛОДІЙ.

ЛЬВІВСЬКИЙ ПАТ «Концерн «Електрон» відзначає 100 років своєї діяльності. Початком історії розвитку марки вважають 1918 рік, коли у Львові запрацювала електротехнічна майстерня «Контакт». «Електрон» у середині минулого століття став підприємством-виробником телеприймачів однойменної марки. У 2012 році на зміну телевізорам почали випускати сучасні трамваї, тролейбуси та електробуси…

Львів пишається «Концерном «Електрон» і вважає принциповою позицією підтримувати свого виробника. Зокрема, за останні п’ять років місто замовило підприємству 135 одиниць транспорту: 10 тролейбусів, дев’ять трамваїв, один електробус та 105 автобусів — щодо 50 із них укладено угоду про купівлю, а також обслуговування з виробником цього року. Також нинішнього року «Концерн «Електрон» став переможцем тендеру на постачання місту 50 нових тролейбусів.

Кому молока?

У РАМКАХ проекту «Розвиток молочного бізнесу в Україні», який підтримує уряд Канади, в селі Хитрейки Жовківського району відкрили сімейну молочну ферму. Її господарі Руслан і Світлана Онишкевичі доглядають 40 корів. З обласного бюджету на розвиток підприємства подружжю був наданий кредит у сумі 200 тисяч гривень. Окрім того, вони отримали безоплатно технічне обладнання на 100 тисяч гривень. Завдяки цій підтримці Онишкевичі реконструювали старе приміщення і збудували новий корівник. Процес доїння на фермі повністю автоматизований, для зберігання молока встановлено охолоджувачі.

Поліетилен посунеться

ВИКОНКОМ Львівської міської ради прийняв рішення, яким встановив обмеження на комерційне використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах. Отже, відтепер супермаркети та магазини повинні пропонувати покупцям, окрім пластикових, паперові й багаторазові торбинки.

Поліетиленові пакети заборонили вже у 33 країнах світу, зокрема Китаї, Данії, Грузії, Італії, Франції та інших. Воно й не дивно, адже ці торбини дуже довго розкладаються у ґрунті — близько 200 років. А при згорянні виділяють токсичні речовини, які становлять велику небезпеку для здоров’я людей, адже поліетиленові пакети виготовляють з нафтопродуктів та природного газу.

«Медичні» тендери

В ОБЛАСТІ активно будуються медичні амбулаторії. У Перемишлянському районі вже почали зводити амбулаторію загальної практики сімейної медицини вартістю понад 8 мільйонів гривень. У селі Ямпіль Пустомитівського району та в Бабиному Самбірського також побудують медичні заклади загальної практики сімейної медицини. Тендери вже відбулися. Вартість проектів у рамках семи мільйонів гривень. На середину грудня призначено аукціон на участь у тендері з будівництва амбулаторії в селі Сулимів Жовківського району…

Вакцинування з літаків

У ТУРКІВСЬКОМУ районі провели пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Брикети доз-принад завбільшки як сірникова коробка, що унеможливлюють зараження м’ясоїдних тварин сказом, розкидали у населених пунктах району з літаків. В їх основі — кісткове борошно, а всередині — вакцина. Тварина її поїдає, і вакцина потрапляє в організм. Ця вакцина абсолютно не шкідлива для людей, тварин та довкілля. Польоти відбувалися на визначених паралельних лініях, з відстанню між ними орієнтовно один кілометр.

Червоноградець в охороні короля

ДНЯМИ у кінотеатрах шахтарського Червонограда відбулася прем’єра кінофільму «Король Данило». Події картини розгортаються у 1238 році. Данило Галицький разом зі своїм братом Васильком нападають на прикордонний замок. Зйомки відбувались на Прикарпатті, у Львові та області, де збудували масштабні декорації, одна з яких відтворювала середньовічне місто Холм.

Цікавинкою для червоноградців було те, що у фільмі знявся їхній земляк боксер Іван Данча, який бере участь у битвах, а також виконує роль охоронця короля Данила.

На кухні Каменяра

У МЕМОРІАЛЬНОМУ будинку Каменяра у Львові відкрито експозицію «Кухня родини Франків». Ідею виношували віддавна, та були певні труднощі: на жаль, достеменно ніхто не знає, який саме вигляд мала кухня Франків (світлин та докладних спогадів не збереглося). Проте в музеї зберігається чимало меморіальних речей з родинного побуту Франків, які відтепер експонуються в окремому приміщенні, де колись і була кухня. Також у фондах є унікальні речі з кухонних приміщень Галичини наприкінці ХІХ — початку ХХ століття. І, крім того, друзі Дому Франка приносили в музей щедрі дарунки — різне кухонне начиння минулої епохи, навіть родинні реліквії.

Листи до Миколая

АКТИВІСТИ ГО «Наші Брюховичі» створили пошту Святого Миколая. У селищі розмістили тематичні скриньки для листів, де дітлахи мають змогу залишити листа та отримати відповідь від чудотворця. Маленькі помічники будуть обробляти всі листи, складати відповіді. Дітки, які найбільше цього потребують, отримають, окрім листа, подарунки від громадської організації.

А у львівському парку «Знесіння», в районах області відкрили резиденції Святого Миколая. Першими відвідувачами тут стали вихованці дитячих будинків, учні молодших класів шкіл.

Хай сяють на радість вогнями!

ЛІСГОСПИ обласного управління лісового та мисливського господарства — в передчутті зимових свят. До Різдва й Нового року вони заготовлять понад 10 тисяч ялинок, які сяятимуть яскравими вогнями та прикрасами в установах, школах, домівках…

Якщо хвойних красунь виявиться замало, то підприємства готові збільшити їх кількість. Для реалізації святкових ялинок лісівники облаштовують торговельні майданчики в районах. Реалізація відбуватиметься з дворів лісництв, лісгоспів, на ринках місцевого значення, а також у спеціально визначених місцях у Львові. Ціни на ялинки у держлісгоспах обіцяють встановити в межах від 100 до 200 гривень.

Гральному бізнесу наступають на п’яти

ПРАВООХОРОНЦІ припинили в обласному центрі діяльність близько 350 закладів грального бізнесу та 70 інтерактивних клубів. Про це заявили в прес-службі Львівської міськради. Одночасно тут закликають власників нежитлових приміщень, у яких функціонують заклади державної лотереї, врахувати всі ризики та негативні наслідки від діяльності такого закладу і розглянути можливість розірвання договору оренди з відповідним суб’єктом господарювання, який здійснює діяльність у сфері грального бізнесу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не зможуть виконати обіцянки
Читати
«Борг» платити не треба
Читати
Загрипували
Читати
Iмпорт переважає
Читати
У заручниках
Читати
Крим — корінному народу
Читати
Катастрофа у небі
Читати
«Євробляхи» поступово легалізовують
Читати
Хочуть підвищення
Читати
Реєстрацію спрощено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове