Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Терезі Мей вдалося зберегти посаду прем’єр-міністра.

Докладніше...
Стрільця досі шукають

ФРАНЦІЯ. Влада розглядає стрілянину у Страсбурзі як теракт.

Докладніше...
На передовій кібероборони

ПОЛЬЩА створила військові сили, які захищатимуть кіберпростір.

Докладніше...
Голодування на знак протесту

ІСПАНІЯ. Глава уряду Каталонії Кім Торра оголосив «голодний страйк».

Докладніше...
Президент порушив конституцію

МОЛДОВА. Президента Ігоря Додона відсторонили від посади. Цьогоріч уже вп’яте.

Докладніше...
Ще й близькосхідне НАТО

США та арабські країни обговорюють можливість створення антиіранського альянсу.

Докладніше...
Амбітні плани в космосі

КИТАЙ запустив перший у світі зонд для дослідження темного боку Місяця.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Iсторія не місцевого масштабу

Олена ГРИГОРЕНКО.

Колосальну аферу з квартирами викрито у Києві та області.

СПІВРОБІТНИКИ столичної прокуратури спільно зі Службою безпеки України заарештували злочинне угруповання, яке привласнило десятки квартир і хат самотніх пенсіонерів або громадян, що зловживають алкоголем. До нього входило п’ять осіб, що співпрацювали з належно «вмотивованими» поліцейськими та нотаріусами.

Діставши інформацію про «хорошу» квартиру (шахраї користувалися даними своїх інформаторів у ЖЕКах, соціальних службах, розпитували медсестер у лікарнях), злочинці починали входити в довіру до її власника. Декого регулярно споювали, пенсіонерам підсобляли харчами, надавали різну хатню допомогу. Принагідно заводили душевні розмови. Наприклад, починали так: «Навіщо вам така велика хата? Її можна вигідно продати, десь у гарному місці купити меншу і затишнішу. Ще й чимало грошей залишиться». Або ж пропонували посприяти в укладенні з «надійною порядною людиною» угоди пожиттєвого утримання.

А коли жертва «клювала» на пропозицію, оформлювалася генеральна довіреність на підставну особу, яка мала одну квартиру продати, а іншу купити. Як тільки це вдавалося, господаря оселі у кращому разі вивозили жити у глухе село в напівзруйновану хату. А безпорадних і слабких просто вбивали, щоби замести сліди. Після цього нерухомість переходила у власність нових господарів, котрі могли і не знати про трагічну долю попередників.

Ця столична історія — аж ніяк не місцевого масштабу. Такі випадки дедалі частіші у кримінальній хроніці не лише великих міст, а й у селищах і селах. «Чорні ріелтори», яких так прозвали через те, що їхні методи «роботи» часто пов’язані зі смертю і криміналом, відбирають житло навіть в учасників бойових дій на Донбасі, які перебувають на передовій. Користуються тим, що військові довго відсутні. Повернувшись, людям доводиться судитися за своє майно.

Так, нещодавно у Миколаєві відібрали однокімнатну квартиру у бійця 53-ї бригади Олександра Шупіна. Житло йому дісталося від бабусі, він єдиний спадкоємець. Старенької не стало 10 років тому, тоді ж Олександр у нотаріуса оформив її квартиру як спадщину. А коли поїхав на передову, у неї вселилися чужі люди. Про це чоловіку повідомила сусідка. Виявилось, якась шахрайка надала липові документи в суді і швиденько переписала квартиру на себе. Нібито ще 1998 року бабуся продала їй цю квартиру через якусь Українську біржу, якої тоді просто не існувало. За час, поки Олександр служив, шахрайка продала житло.

«Чорними ріелторами» можуть бути і приватні агенти нерухомості, й працівники великих агентств. Для них немає моральних кордонів і закону, вони можуть позбавити людину не тільки житла або виручених за нього грошей, а й життя. Зазвичай діють ці злочинці групами. Безперечно, до їхніх схем залучені липкі на руку чиновники різних державних служб. Адже без них шахраям було б неможливо отримати копії необхідних документів, підробити паспорт, доручення тощо. Варто просто розповісти такому «ріелтерові» про свою нерухомість, склад сім’ї, родичів, і самотня або ж просто недосвідчена у квартирних справах людина (а таких більшість населення) уже наражається на небезпеку.

Тож якщо у вас є старенькі родичі, яких ви не в змозі часто провідувати, чи квартира, в якій не мешкаєте постійно, пам’ятайте: житло, яке рідко відвідується законним власником або прямими спадкоємцями самотньої людини, можуть нагло відібрати. Потім дуже важко в суді домогтися справедливості та покарання покидьків, до яких наш Кримінальний кодекс досить гуманний. Хоча, скажімо, у Білорусі, де статистика квартирних шахрайств набагато оптимістичніша за нашу, днями за вироком суду розстріляли двох громадян, засуджених за вбивство шістьох осіб. Усі вони були головними фігурантами справи про «чорних ріелторів».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційно не «друзі»
Читати
Довше жити — довше працювати
Читати
Святкувати дорожче
Читати
«Досиджуватимуть» в Україні
Читати
Підвищення — автоматично
Читати
Захворюваність не спадає
Читати
Знайшли шпарину
Читати
З почином
Читати
Отримали європейські гроші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове