Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Терезі Мей вдалося зберегти посаду прем’єр-міністра.

Докладніше...
Стрільця досі шукають

ФРАНЦІЯ. Влада розглядає стрілянину у Страсбурзі як теракт.

Докладніше...
На передовій кібероборони

ПОЛЬЩА створила військові сили, які захищатимуть кіберпростір.

Докладніше...
Голодування на знак протесту

ІСПАНІЯ. Глава уряду Каталонії Кім Торра оголосив «голодний страйк».

Докладніше...
Президент порушив конституцію

МОЛДОВА. Президента Ігоря Додона відсторонили від посади. Цьогоріч уже вп’яте.

Докладніше...
Ще й близькосхідне НАТО

США та арабські країни обговорюють можливість створення антиіранського альянсу.

Докладніше...
Амбітні плани в космосі

КИТАЙ запустив перший у світі зонд для дослідження темного боку Місяця.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Обережно: аварійні шкільні будівлі

Олена КОЩЕНКО.

У Вишневому, що на Київщині, просто у розпал занять на території загальноосвітньої школи №4 обвалився куполоподібний дах спортзалу. На той час у ньому перебували 30 дітей зі своєю наставницею. Ніхто не постраждав, бо педагог, почувши якісь підозрілі звуки, що долинали згори, відразу вивела дітей зі спортзалу надвір. А буквально за хвилину конструкція даху і здоровенний «шмат» покрівлі площею понад 200 квадратних метрів упали туди, де тільки що стояли школярі. Як таке могло статись? Адже будівлю школи здали в експлуатацію якихось півроку тому. Експертна комісія, котра після інциденту провела обстеження, встановила кричущі факти порушення технології будівництва, на яке торік із державного бюджету було спрямовано 17 мільйонів гривень. Поліція Київської області затримала директора та виконроба фірми — генерального підрядника, а також підприємця, який здійснював технічний нагляд під час будівництва шкільної спортарени. Трохи раніше в Харківській області вітер зніс конструкцію нещодавно відремонтованого даху з дитсадка…

У ЦИХ ВИПАДКАХ нові або щойно капітально відремонтовані будівлі руйнувалися, бо підрядники та чиновники безсовісно, попри те що йдеться про безпеку дітей, крали. Але є й інша проблема: багато старих приміщень шкіл десятиліттями не бачили капітального ремонту. Трапляється, що батьки просто бояться відправляти туди дітей.

Понад дві третини загальноосвітніх закладів України, зданих в експлуатацію до 1980 року (а таких у країні загалом майже 90%), потребують капітального ремонту. Їхній стан — це проблема з проблем реформованої нині ізсередини шкільної освіти, яка ставить за основу безпеку учнів і педагогів. Фактично, приходячи на уроки в такі школи, вони стають заручниками долі…

Ще досі у згадці трагічні прецеденти останніх років. Зокрема, як восени 2016-го у Василькові на Київщині під час уроків обвалилася стіна школи з першого по третій поверхи. З’ясувалося, що її було зведено в… одну (!) цеглину, до того ж старий фундамент постійно підтоплювала дощова каналізація. Й хоча попередніми роками на ремонт школи спрямовували кошти, але їх так і не використали за призначенням. Так, тріщини, які стали причиною завалу, просто… задули монтажною піною. Все!

Цей інцидент у розпал навчального року мав великий суспільний резонанс. У різних областях батьки, чиї діти також навчалися в аварійних школах, почали масово вдаватися до протесту: не пускали дітей на заняття, перекривали автодороги тощо. Це спонукало уряд ініціювати перевірку стану будівель загальноосвітніх закладів по всій країні, внаслідок чого суспільство дізналося про реальний масштаб проблеми. Тоді ж експертні комісії стосовно кожної виявленої аварійної будівлі зробили відповідний припис. Однак від того ці заклади безпечнішими не стали.

Зокрема, невдовзі по тому в школі міста Новий Буг Миколаївської області, де навчалися діти з усього району, обвалилася фасадна стіна з третього по перший поверхи. Були канікули, тож обійшлося без жертв.

Коли наближався до закінчення минулий навчальний рік, учнів київського ліцею №142 в авральному порядку перевели на дистанційне навчання у зв’язку з аварійним станом будівлі ще сталінських часів.

А ось уже цьогорічні дані. У селі Миколаївка Білопільського району Сумської області без покрівлі залишилась одна зі шкіл. Вітер зірвав її зі… щойно відремонтованого, певно, абияк закладу. Новий дах поклали на старе перекриття.

Технічні експерти Держспоживслужби Миколаївщини забили на сполох: в області ще є чимало шкільних будівель, «небезпечно непридатних». Зокрема, у школі №24 обласного центру руйнується фундамент, а в її опорних колонах дуже великі тріщини. Окрім того, коли раніше в цьому закладі робили ремонт даху, то неправильно змонтували водостоки. Утім, заняття в цій школі тривають.

Як, до речі, й у Макарівському природничо-математичному ліцеї на Київщині, де аварійні дах і міжповерхові перекриття.

Тим часом на всю країну набув розголосу вже більш як дворічний «аварійний» шкільний протест громади села Стобихівка, що у Камінь-Каширському районі на Волині. Вже другий рік поспіль першого вересня багато тамтешніх батьків не пускають своїх дітей до школи, а самі перекривають автотрасу та влаштовують пікети під будівлями районної і обласної влади.

У сільській школі Стобихівки, розрахованій од сили на 80 учнів, нині їх 240. Але найстрашніше не те, що вона в три рази від норми переповнена. Стіни старезної будівлі пішли тріщинами. Попередніми роками через загрозу обвалу вчителям не раз доводилось евакуйовувати учнів просто з уроків. Владці вже котрий рік годують селян обіцянками побудувати нову школу. Зокрема, цього року навесні, щойно вступивши на посаду, голова обл­держадміністрації Олександр Савченко запевнив, що до 1 вересня буде закладено фундамент нової школи. Проте роботи так і не розпочалися. Натомість влада запропонувала громаді надати автобус, щоб возити школярів на заняття до сусіднього села, але селяни не погодилися. Натомість масово вдалися до безпрецедентного кроку — просто не пустили своїх дітей до школи.

Зрештою терпець увірвався й у владців, які почали судитися з батьками — звинувачують їх у невиконанні батьківських обов’язків. І вже є перші рішення Камінь-Каширського райсуду про стягнення штрафу 850 грн із найактивніших протестувальників. Останні ж стоять на своєму. Так, оштрафований Сергій Сухацький, батько шістьох дітей шкільного віку, заявив: «Усе одно не пущу дітей до школи, у якій тріщать стіни…»

«Ми намагалися вирішити цю проблему «полюбовно», але в них (маються на увазі батьки. — Ред.) ультиматум був — поки не почнеться будівництво нової школи, діти в школу не ходитимуть… 23 листопада буде тендер. Хто виграє його, той і будуватиме школу в Стобихівці», — так прокоментував ситуацію журналістам голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук. Утім, у Стобихівці не вірять обіцянкам чиновників, і запевняють, що й надалі протестуватимуть, аж допоки будівельники не почнуть заливати фундамент нової школи.

…Ясно як Божий день, що розв’язання всіх негараздів, пов’язаних із капітальним ремонтом загальноосвітніх закладів або побудовою нових, упирається в кошти, яких на освіту хронічно бракує повсюди. Адже держава переклала цей фінансовий обов’язок на регіональні та місцеві органи влади. Щоб зняти соціальну напруженість, облдержадміністрації пропонують шукати вільні гроші в ра­йонних скарбницях, при цьому РДА позирають на сільські та селищні громади. Мовляв, якщо буде співфінансування з місцевого бюджету 10%, то реально «вибити» гроші й із Державного фонду регіонального розвитку. На жаль, далеко не завжди громадам вдається нашкребти навіть оті мінімально необхідні 10%. І поки ніяк не вдається розірвати цей фінансовий гордіїв вузол. Тим часом заручниками є діти та вчителі, які щодня приходять на заняття в навчальні заклади, стіни і перекриття яких можуть будь-якої миті обвалитися. Батьки по всіх куточках країни б’ють на сполох. А що ж держава?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційно не «друзі»
Читати
Довше жити — довше працювати
Читати
Святкувати дорожче
Читати
«Досиджуватимуть» в Україні
Читати
Підвищення — автоматично
Читати
Захворюваність не спадає
Читати
Знайшли шпарину
Читати
З почином
Читати
Отримали європейські гроші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове