Архів
П’ятниця,
14 грудня 2018 року

№ 96 (19643)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Комора вітамінів

СОЛОДКИЙ, терпкий, з приємною кислинкою, освіжаючий, соковитий — скільки різноманітних смаків дарують нам ягідні кущі! Аґрус, малина, смородина ростуть практично в кожному саду. Тоді як і менш знайомі ягідні культури прикрасять обійстя і забезпечать організм вітамінами. Це осінні чагарники — актинідія та лимонник.

Актинідію представляють найпопулярніші п’ять її видів: коломикта, аргута, полігама, джиральда, пурпурова.

Цвіте актинідія два-три тижні. Плоди завдовжки від 2 до 5 см, дозрівають у серпні-вересні. У різних сортів вони відрізняються смаком. Приємний солодкий смак у актинідій аргута, джиральда, пурпурова, а в коломикти — кислувато-солодкий.

Аргута приваблює садівників ще й тим, що її м’ясисті ягоди мають запах ананаса. У розрізі вони нагадують ківі. А плодам полігами притаманний незвичайний перцевий смак. Достиглі ягоди актинідії м’які, з горіховим присмаком.

Плоди у коломикти дозрівають нерівномірно, стиглі ягоди часто обсипаються. Досвідчені садівники знімають весь урожай, коли достигнуть перші плоди, розкладають його в коробки і переносять у будинок для достигання. Смак і якість ягід при цьому анітрохи не погіршуються.

За вмістом вітаміну С актинідія коломикта в п’ять разів перевершує чорну смородину. Кількість провітаміну А в сорту полігамія не поступається абрикосам і обліписі. Для поповнення щоденного запасу вітамінів А, С і Р достатньо з’їсти дві ягоди актинідії коломикта, шість — полігами і 12 — аргути.

Вирішивши посадити у своєму саду актінідію, слід знати, що у рослини дуже вразлива коренева система: кущ з оголеним корінням швидко гине.

Актинідія — культура дводомна, купувати треба як жіночі, так і чоловічі екземпляри, в іншому разі плодоношення не буде. Фахівці рекомендують на п’ять жіночих рослин висаджувати дві чоловічі. Актинідії коломикта, аргута і полігама запилюються тільки з рослин свого сорту, а взаємне перезапилення можливе у сортів джиральда і пурпурова.

Садять актинідію навесні. Для цього заздалегідь готують посадкові ями, заповнюючи їх дренажем з гальки або керамзиту, шаром родючого ґрунту і комплексними добривами. Для цієї культури підходять слабокислі й кислі ґрунти, хоча допустимі і нейтральні. На заболочених ділянках вона рости не буде.

Актинідія починає плодоносити на 4-6-му році й родить до 50 і більше років.

Молоду актинідію дуже люблять обгризати коти. Щоб цьому запобігти, захистіть посадки сіткою-рабицею.

Ліани актинідії здатні підніматися вгору на п’ятнадцять метрів, що є небажаним у саду. Щоб не допустити агресивного захоплення фруктових дерев, слід щорічно обмежувати розростання актинідії.

Рослину формують і обрізають восени або наприкінці зими, оскільки при весняному обрізуванні з гілочок довго капає сік, що призводить до її ослаблення і зниження врожаю.

Ще одна дивовижна ліана — лимонник китайський. На опорі рослина здатна досягти висоти 4 м і більше. Цвіте в другій половині травня — на початку червня. Білі воскоподібні квітки діаметром 2 см виділяють сильний запах лимону. На одній рослині розпускаються як чоловічі, так і жіночі квітки. Зелене листя лимоннику до осені стає жовто-помаранчевим.

Плоди достигають у вересні-жовтні. Червоні китиці ягід не обсипаються до морозів, і птахи їх не їдять. Урожай краще збирати за чотири-п’ять днів до повного дозрівання, поки плоди ще тверді. Їх розсипають тонким шаром, і вони швидко набувають характерних вигляду і смаку. Перший урожай можна отримати через п’ять-шість років після посадки ліани.

У молодому віці лимонник витримує тінь, потім його потреба в світлі зростає. Лимонник можна садити в другій половині квітня або в другій декаді вересня.

Окремої уваги потребує обрізка культури. Оскільки чоловічі квітки лимоннику в основному розташовані на нижньому ярусі ліани, то для досягнення максимального запилення ліану необхідно періодично проріджувати. Обрізку проводять улітку і восени. Лимонник морозостійкий. Для нього небезпечні лише весняні приморозки, які можуть пошкодити квіти.

Версія для друку          До списку статтей

ЦЕНТРАЛЬНОЮ темою наступного випуску стане догляд за бджолами у зимівнику. Що є найлютішим ворогом золотокрилих комах, скільки разів потрібно їх відвідувати, як прослуховувати вулики — про все це піде мова у статті. Однак основна робота пасічника у грудні пов’язана все ж не з бджолами, а в майстерні. Чим нагальним треба зайнятися, аби бути «у всеозброєнні»?

Здавалося, у садівника в цю пору клопотів нема — можна відпочивати і «підковуватись» теоретично. Ба ні, щойно зима трохи попустить, зручно буде знищувати шкідників саме тепер. Розповімо, з якими із них можна боротися, щоби вивільнити час навесні та влітку, коли тільки встигай і там, і тут.

Кілька років тримається мода на кімнатну рослину орхідею. Однак часто можна почути нарікання, що вона не цвіте (звісно, коли минає час після квітування купленого або подарованого вазона). Яке тільки піклування примхливиці не влаштовуєте — не хоче. Значить, потрібно вчинити навпаки — влаштувати їй стрес. Як саме, повідаємо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове