Архів
П’ятниця,
7 грудня 2018 року

№ 94 (19641)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Зважили на протести

ФРАНЦІЯ. Уряд відклав підвищення податку на пальне через протести «жовтих жилетів».

Докладніше...
Зі скрипом, але процес пішов

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Євросоюз починає офіційну процедуру підписання угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Відновили дипломатичну присутність

У СОМАЛІ знову відкрили своє посольство Сполучені Штати Америки.

Докладніше...
Широкомасштабна облава

ЄВРОПА і ПІВДЕННА АМЕРИКА. На цих континентах поліцейські спільно провели спец-операцію проти мафіозної групи «Ндрангета».

Докладніше...
Прогнозований результат

ШВЕЙЦАРІЯ. Президентом країни став Улі Маурер.

Докладніше...
Європейський вектор

ГРУЗІЯ. Новообраний президент країни відмовилась співробітничати з РФ.

Докладніше...
Доведеться відповісти

МАКЕДОНІЯ. Заарештовано екс-главу Служби безпеки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я народилася 28 грудня 1968 року, маю статус потерпілої від Чорнобильської катастрофи категорії 2 і 27 років страхового стажу. Проживала в зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії на ЧАЕС — з 26.04.1986-го по 9.10.1991 роки. В якому році я маю право на призначення пенсії за віком?»

Людмила КОБИЛКІНА.

с. Жуківка

Згурівського району

Київської області.

 

СТАТТЕЮ 55-ю Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон 796) передбачено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії призначаються зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше як 15 років.

Страховий стаж, який дає право на пенсію за віком, визначено статтею 26-ю Закону 1058 (від 25 до 35 років).

Постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, зокрема тим, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні безумовного (обов’язкового) відселення, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менш як 2 роки, пенсійний вік початково зменшується на 4 роки і на 1 рік за кожен рік проживання, але не більш як на 9 років. Початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється для тих осіб, які постійно проживали або постійно працювали в зазначеній зоні з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період.

За наведених у вашому зверненні обставин період проживання в зоні безумовного (обов’язкового) відселення становить п’ять років п’ять місяців, що дає право на зниження пенсійного віку на дев’ять років (на чотири роки — початкова величина і на п’ять — за п’ять років проживання в зоні безумовного (обов’язкового) відселення).

Жінкам, які народилися в період із 01.10.1968-го по 31.03.1969-го і які мають право на зниження пенсійного віку на 9 років, пенсія за віком призначається після досягнення 49 років 6 місяців та за умови наявності необхідного страхового стажу. Оскільки такого віку вами було досягнуто у 2018 році, то для призначення пенсії за віком потрібно мати 16 років страхового стажу.

Окрім того, повідомляємо, що, згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, відповідно до Закону 1058, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 р. №22-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 р. за № 1566/11846, заяву про призначення пенсії з необхідними документами особа подає до територіального управління Пенсійного фонду України. До заяви про призначення пенсії за віком відповідно до статті 55-ї Закону 796 додаються, зокрема, посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи та довідка про період (періоди) проживання (роботи) на територіях радіоактивного забруднення, видана органами місцевого самоврядування (підприємствами, установами, організаціями).

 

«За який період обчислюється заробітна плата при призначенні пенсії?»

Володимир ТЮХТІЙ.

с. Братолюбівка

Єланецького району

Миколаївської області.

 

ПОРЯДОК визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії врегульовано статтею 40-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Для обчислення пенсії враховується зарплата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується зарплата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет підписано
Читати
Новий вид допомоги
Читати
Запевняють, що не «бодяжать»
Читати
Клерикалізм посилюється
Читати
Тероризму меншає
Читати
Вишукують нові ресурси
Читати
Допомогу збільшено
Читати
«Аватарів» відсіюють
Читати
Розголошувати не можна
Читати
Втратили мільярди
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове