Архів
П’ятниця,
7 грудня 2018 року

№ 94 (19641)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Зважили на протести

ФРАНЦІЯ. Уряд відклав підвищення податку на пальне через протести «жовтих жилетів».

Докладніше...
Зі скрипом, але процес пішов

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Євросоюз починає офіційну процедуру підписання угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Відновили дипломатичну присутність

У СОМАЛІ знову відкрили своє посольство Сполучені Штати Америки.

Докладніше...
Широкомасштабна облава

ЄВРОПА і ПІВДЕННА АМЕРИКА. На цих континентах поліцейські спільно провели спец-операцію проти мафіозної групи «Ндрангета».

Докладніше...
Прогнозований результат

ШВЕЙЦАРІЯ. Президентом країни став Улі Маурер.

Докладніше...
Європейський вектор

ГРУЗІЯ. Новообраний президент країни відмовилась співробітничати з РФ.

Докладніше...
Доведеться відповісти

МАКЕДОНІЯ. Заарештовано екс-главу Служби безпеки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Кінець «пологівського маніяка»

Олена КОЩЕНКО.

Нещодавно Пенітенціарна служба України повідомила: у житомирській колонії №8 у віці 66 років від серцевої недостатності помер Сергій Ткач — один із найжорстокіших серійних убивць, відомий як «пологівський маніяк»…

НА РАХУНКУ цього ґвалтівника і вбивці 37 (це тільки доведених слідством) жертв, здебільшого дівчат віком від 9 до 17 років. Але насправді їх, кажуть, набагато більше.

Цілих 22 роки цей нелюд тримав Україну в страху, полюючи на жертв на території Криму, Запорізької, Харківської і Дніпропетровської областей. Правоохоронці не могли його піймати. А щоб заспокоїти населення і продемонструвати результативність своєї роботи, за підозрою у вбивстві час від часу затримували невинних чоловіків. У відділку з них вибивали «зізнання» тортурами, фальсифікували докази. Впродовж цих років під слідством опинилися 26 громадян, наймолодшому з яких на той час було 14 років. Одинадцятеро з них, не витримавши знущань, все ж підписали «явку з повинною» і були засуджені й ув’язнені. Вони відсиділи у в’язниці хто чотири, хто шість, а хто й десять років. Двоє там і померли, не діждавшись, коли ж упіймають справжнього маніяка…

Нарешті влітку 2005-го у райцентрі Пологи Запорізької області правоохоронці затримали 53-річного працівника насосної станції каолінового комбінату Сергія Ткача, який родом із Кемеровської області Росії. Спочатку його звинуватили у зґвалтуванні й убивстві місцевої дівчинки — 9-річної Каті. Зі співчуттям батькам Ткач з’явився на похорони дівчинки, де його й упізнали подружки загиблої.

Щодня на допитах збоченець видавав «на-гора» нові шокуючі зізнання. З’ясувалося, що тільки у Пологах, де він проживав останні три роки, цей для багатьох добрий «дядя Серьожа» замучив 16 дівчат. А загалом він тоді написав 81 (!) зізнання. Розповів також, як потім «підчищав» місце злочину. Тут став у пригоді досвід міліцейської служби, адже в молодості Ткач, за освітою юрист, працював інспектором карного розшуку, потім — експертом-криміналістом.

До речі, у нього самого на той час було чимале потомство — три дочки і два сини від трьох офіційних дружин, п’ятеро онуків. Усі вони його зреклися, дізнавшись про скоєне.

У 2008-му був суд. Сергієві Ткачу тричі присудили пожиттєве ув’язнення. Перебуваючи за ´ратами це чудовисько навіть одружилося. З молодшою за нього на 38 років мешканкою російського міста Ярославль на ім’я Олена. Ткач познайомився з нею через газету оголошень. Спочатку вони листувалися, а потім 24-річна жінка прилетіла в Житомир на короткотермінове побачення. Вона здивувала службовців пенітенціарної служби, заявивши, що добре знає, за що саме сидить її обранець. Більше того, навіть сказала, що «саме такого чоловіка і хотіла б мати». Пара відразу ж подала документи на укладення шлюбу. Після того, як їх у в’язниці розписав працівник РАЦСу, молода дружина завчащала до свого чоловіка вже на довготривалі побачення. Невдовзі вона народила дівчинку, яка наразі ще дошкільного віку…

І ось його не стало. Убивцю поховали на кладовищі у Житомирі. Ніхто з родичів не прийшов із ним попрощатись. Навіть молода дружина. Була інформація, що дитину в неї відібрали її ж батьки і переїхали в інше місто, тому що дізнавшись, хто батько дівчинки, люди почали їх цькувати. Жінка начебто зараз живе і працює на території України.

Дізнавшись про смерть маніяка, українці у соціальних мережах співчутливо пом’янути замордованих «пологівським маніяком» жертв. І висловили слова підтримки їхнім рідним, які живуть із незагойною душевною раною. Згадували вони й про покалічені долі тих, що за хибними звинуваченнями у тяжких злочинах замість «пологівського маніяка» зазнали міліцейських тортур та відсиділи у тюрмах чималі терміни.

Ще у 1987-му першою міліцейською помилкою став павлоградець Ігор Рижков, на 10 років позбавлений волі, який відсидів свій строк «від дзвінка до дзвінка». Дніпропетровець Володимир Свєтличний (батько вбитої 9-річної Ольги, якого звинуватили у зґвалтуванні дочки) у 2000-му повісився у камері слідчого ізолятора. За ´ратами опинились і четверо жителів Пологів — міста, яке починаючи з 2002-го здригалося від здійснюваних із жахливою регулярністю злочинів. Після кожного вбивства міліція і прокуратура арештовували підозрюваного. Проте згодом десь у заростях знаходили тіло наступної жертви... Наймолодшим із засуджених був восьмикласник Яків Попович, котрого 16 жовтня 2002 року забрали просто з уроків за звинуваченням у вбивстві 9-річної племінниці. Тоді 14-річного підлітка засудили до максимально можливого для неповнолітніх терміну —15 років ув’язнення, із яких, навіть коли вже стало відомо про справжнього вбивцю, через бюрократичність судової системи довелося відсидіти вісім з половиною…

Чи компенсувала держава всім цим людям матеріальні й моральні збитки? Відомо, що двом із чотирьох Україна вже виплатила по півмільйона гривень. Справа Якова Поповича скоро слухатиметься в Європейському суді… Але, на жаль, втрачених років не повернеш. А що ж правоохоронці — кати і фальсифікатори доказів? Хіба що на Дніпропетровщині свого часу винесли судовий присуд чотирьом міліціонерам і прокурору, котрі вибивали з невинної людини показання за вбивства. І це все. Чи дочекаємося перемоги закону і справедливості?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет підписано
Читати
Новий вид допомоги
Читати
Запевняють, що не «бодяжать»
Читати
Клерикалізм посилюється
Читати
Тероризму меншає
Читати
Вишукують нові ресурси
Читати
Допомогу збільшено
Читати
«Аватарів» відсіюють
Читати
Розголошувати не можна
Читати
Втратили мільярди
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове