Архів
П’ятниця,
7 грудня 2018 року

№ 94 (19641)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Зважили на протести

ФРАНЦІЯ. Уряд відклав підвищення податку на пальне через протести «жовтих жилетів».

Докладніше...
Зі скрипом, але процес пішов

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Євросоюз починає офіційну процедуру підписання угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Відновили дипломатичну присутність

У СОМАЛІ знову відкрили своє посольство Сполучені Штати Америки.

Докладніше...
Широкомасштабна облава

ЄВРОПА і ПІВДЕННА АМЕРИКА. На цих континентах поліцейські спільно провели спец-операцію проти мафіозної групи «Ндрангета».

Докладніше...
Прогнозований результат

ШВЕЙЦАРІЯ. Президентом країни став Улі Маурер.

Докладніше...
Європейський вектор

ГРУЗІЯ. Новообраний президент країни відмовилась співробітничати з РФ.

Докладніше...
Доведеться відповісти

МАКЕДОНІЯ. Заарештовано екс-главу Служби безпеки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Перемога кується в тилу

Михайло ЛЕВЧУК.

ЧЕРГОВИЙ вантаж бійцям на схід чернівецькі волонтери відправили з гаслом «Обігрій бійця». Цього разу на передову повезли в основному теплі речі — шкарпетки, рукавиці, шапки. Як зав-жди, доповнили «посилку» продуктами — закупили капусту, моркву, варення, яблука. Додали ще й 10 відер домашніх вареників, значну частину яких наліпила парафіянка храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у Чернівцях Оксана Лаврів.

Священик-волонтер о. Василь Гасинець, який забезпечує доставку вантажу, на замовлення бійців також привезе бензопилу, близько 100 кг цвяхів і поліетиленову плівку.

Олігархам — газ, нафту. Гуцулам — гори?

НА ПОЗАЧЕРГОВІЙ сесії обласної ради відхилено подання Державної служби геології та надр України щодо погодження продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами з метою їх геологічного вивчення і подальшого видобування нафти та природного газу на Дихтинецькій площі Путильського району і Таталівській — Вижницького.

Підставою для відмови стало те, що з поданих до облради документів неможливо оцінити потенційні екологічні ризики від промислової розробки газонафтових родовищ у гірській місцевості. Також немає ясності стосовно запланованих обсягів робіт. Потребує конкретизації і не менш важливий пункт: яким буде внесок суб’єктів розробки у соціально-економічний розвиток місцевих громад?

Натякнули

У РУМУНІЇ вирішили увічнити дату «об’єднання з Буковиною» — 28 листопада 1918-го. З тієї нагоди Національний банк сусідньої країни ввів у обіг нумізматичні ювілейні монети, на яких зображена колишня Резиденція митрополитів Буковини і Далмації (нині — центральний корпус Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича). Монети відчеканили номіналом 100, 10 і 1 лей та 50 бані, повідомляє румунське видання Agerpres.

Поки що офіційного реагування на цю «нумізматику» з боку України нема.

Перший поїхав

ТРАНСПОРТНИЙ засіб на «єврономерах» першою в Україні оформила за новими пільговими умовами Чернівецька митниця ДФС. Як повідомив її начальник Микола Салагор, за дизель Renault Laguna 2004 року випуску з німецькою реєстрацією громадянин України сплатив до державного бюджету понад 49,3 тис. грн. Якби зволікав із цією процедурою більш як 90 календарних днів із дня набрання чинності відповідного закону, довелося б викласти 83,8 тис. грн.

Отже, час пішов. Резиденти-«бляхарі» помітно заворушилися — вишиковують свої євронадбання у черги.

Знайшли «резерви»

У ЗАСТАВНІВСЬКОМУ районі 200 тисяч гривень, які мали б отримати як зарплатню учителі, місцеві депутати переадресували на виплату працівникам апарату районної ради. Таке рішення викликає принаймні здивування, адже навчальними закладами нині переважно опікуються об’єднані територіальні громади, отож роботи у чиновників поменшало.

Кажуть, ще «не на часі»

ЧЕРНІВЕЦЬКА письменниця, начальник управління культури ОДА Віра Китайгородська звернулася до обласної ради з офіційним листом: на сесії, за прикладом депутатів Львівщини, ухвалити рішення про обмеження використання російськомовного культурного продукту також на Буковині. Відповідний проект було зареєстровано та внесено до порядку денного пленарного засідання.

Під час його розгляду на сесії депутат Віталій Мельничук обґрунтував важливість і актуальність цього питання. Позаяк у перші роки незалежності держава законодавчо не забезпечила пріоритетне функціонування українського культурного продукту, повсюдно почав агресивно насаджуватися низькосортний російськомовний. І «розцвів» так, що творча, наукова, культурна та мистецька еліта почала калатати в усі тривожні дзвони: поширення цього явища вже стає небезпечним.

Однак більшість депутатів облради це, видно, не хвилює, тому проект рішення провалили.

А в аудиторії — ні душі

СТУДЕНТИ, які студіюють журналістику в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича, відмовились слухати лекцію заступниці редактора інтернет-видання Страна.UA Світлани Крюкової. Вона ж упевнена, що не змогла поспілкуватися з молодими людьми «про свободу слова», бо зустріч зірвали недоброзичливці — одна з політсил і… університетська кафедра журналістики.

Завкафедрою Любов Василик закид про адміністративний уплив на майбутніх журналістів категорично відкидає. Стверджує, що «всьому потокові студентів публічно було повідомлено про зустріч, проте вони відмовилися — ідея не набрала бажаючих». І порадила відомому своїми проросійськими поглядами виданню «задуматись, в чому причина його неуспіху».

Iмені Гірської Орлиці

ОГОЛОШЕНО імена цьогорічних лауреатів Міжнародної премії імені Ольги Кобилянської. За виконання головної ролі у п’єсі «Поранкова душа» нагороди удостоїлася актриса Чернівецького музично-драматичного театру, що носить ім’я письменниці, Ксенія Король.

Відзначено також працю бібліотекаря Чернівецької обласної наукової бібліотеки імені М. Івасюка Марії Дудидри, яка створила бібліопокажчики про лауреатів Міжнародної премії імені О. Кобилянської. Поціновано й редактора літературно-культурного журналу українських письменників Румунії «Наш край» Ірини Мойсей — за внесок у висвітлення творчого життя нашої діаспори. Вручена премія і керівникові відділу культури Глибоцької РДА Олені Рєпіній, яка створила низку проектів, пов’язаних з іменем Гірської Орлиці (псевдо Ольги Кобилянської).

Буде свято

НАСТУПНОГО року Вижниця уже вчетверте прийматиме в себе гуцульську спільноту України та ближнього зарубіжжя. Хоча XXVI Міжнародний гуцульський фестиваль відбудеться наприкінці серпня, готуватися до нього почали відтепер. І не лише господарі, а й майбутні гості.

Днями правління Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» провело спільне засідання із керівництвом Вижницького району, представниками культурних установ та освітянських закладів гірських регіонів. Присутні ознайомилися із «чернеткою» програми майбутнього фестивалю, подали свої пропозиції, поділилися досвідом організації подібних масштабних дійств.

Тропіки... біля хати

У ТЕПЛИЦІ сільського столяра Івана Галіпа з Кам’янки Глибоцького району ростуть екзотичні тропічні рослини — кавове і томатне дерева, папая, банани кількох сортів. Причому плодоносять і взимку. Наприклад, з одного бананового дерева можна зібрати 70 кілограмів плодів. Зараз у теплиці дозрівають лимони та апельсини — акурат встигнуть до святкового новорічного столу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет підписано
Читати
Новий вид допомоги
Читати
Запевняють, що не «бодяжать»
Читати
Клерикалізм посилюється
Читати
Тероризму меншає
Читати
Вишукують нові ресурси
Читати
Допомогу збільшено
Читати
«Аватарів» відсіюють
Читати
Розголошувати не можна
Читати
Втратили мільярди
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове