Архів
П’ятниця,
7 грудня 2018 року

№ 94 (19641)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Зважили на протести

ФРАНЦІЯ. Уряд відклав підвищення податку на пальне через протести «жовтих жилетів».

Докладніше...
Зі скрипом, але процес пішов

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Євросоюз починає офіційну процедуру підписання угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Відновили дипломатичну присутність

У СОМАЛІ знову відкрили своє посольство Сполучені Штати Америки.

Докладніше...
Широкомасштабна облава

ЄВРОПА і ПІВДЕННА АМЕРИКА. На цих континентах поліцейські спільно провели спец-операцію проти мафіозної групи «Ндрангета».

Докладніше...
Прогнозований результат

ШВЕЙЦАРІЯ. Президентом країни став Улі Маурер.

Докладніше...
Європейський вектор

ГРУЗІЯ. Новообраний президент країни відмовилась співробітничати з РФ.

Докладніше...
Доведеться відповісти

МАКЕДОНІЯ. Заарештовано екс-главу Служби безпеки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Поради до часу

Пий трави — і не кашляй

Микола ЮРЧИШИН.

Підвищена вологість повітря, вітер, сніг із дощем та холод — і вже майже всі навколо кашляють. І хоча ринок препаратів від кашлю нині дуже розмаїтий, фахівці рекомендують лікуватися травами — так і безпечніше, і дешевше. Досить популярними в аптеках є так звані грудні збори — номер один, два, три й чотири. Чим же вони різняться?

— УСЕ залежить від того, який кашель — сухий чи вологий, — пояснює фітотерапевт Київського міського центру здоров’я Галина Семенівна Навроцька. — А також для кого призначений такий збір. Що я маю на увазі? Наприклад, грудний збір номер один містить листя підбілу, корінь алтеї, траву материнки. Підбіл і алтея мають відхаркувальну та протизапальну дії, материнка — седативну й відхаркувальну. А збір номер два — це листя підбілу, листя подорожника та корінь солодки. Цей збір добре розріджує та виводить мокротиння.

Проте збір номер один, що містить материнку, не можна вживати дітям, а також вагітним жінкам. А до другого збору входить корінь солодки, який також протипоказаний вагітним.

Є ще грудний збір номер три, що складається з шавлії, плодів анісу, бруньок сосни, кореню алтеї. Так, бруньки сосни знімають запалення верхніх дихальних шляхів, аніс має добру відхаркувальну дію, шавлія — протизапальну. Але знову ж таки — аніс протипоказаний при вагітності.

До грудного збору номер чотири входять такі рослини, як багно, ромашка, трава фіалки, м’ята, календула, корінь солодки. Так, ефірні олії багна чинять відхаркувальну дію, ромашка та календула знімають запалення, фіалка — це седативний та протизапальний засіб. Зазвичай цей збір призначають при бронхіальній астмі, пневмонії, бронхіті. Але й тут є корінь солодки, який небажано впливає на гормональний фон вагітної жінки.

— Як же тоді позбутися кашлю вагітній? — запитую Галину Семенівну.

— Насамперед — проконсультуватися з лікарем. А з народної медицини вагітним можна вживати чаї проти кашлю з коренем алтеї. Потрібно брати до уваги, що більшість відхаркувальних рослинних засобів містить сапоніни — сполуки групи глікозидів рослинного походження. А за вагітності вони небажані. Крім того, залежить, який кашель має вагітна — сухий чи вологий. Якщо він сухий, необхідно пом’якшити його — запарити корінь алтеї, насіння айви, ісландський мох. Якщо вологий, у невеликій кількості можна застосувати оман (дев’ясил).

Згадала фітотерапевт і простий народний засіб, перевірений багатьма поколіннями. Це — тепле молоко із содою, медом та вершковим маслом. До того ж вагітним можна робити содові інгаляції, а також з ефірними оліями евкаліпта, сосни, ялиці. Якщо кашель сухий, пити відвари ромашки, шавлії, подорожника, липи — вони заспокоюють та пом’якшують подразнену слизову бронхів, мають протизапальну дію. А через 2-3 дні, після того як кашель стане вологим, можна перейти на відвари листя брусниці, евкаліпта, деревію. Але перед уживанням будь-яких препаратів, наголосила Г. Навроцька, аптечних чи рослинних, вагітна повинна проконсультуватися з лікарем, адже мають значення термін вагітності, супутні патології тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет підписано
Читати
Новий вид допомоги
Читати
Запевняють, що не «бодяжать»
Читати
Клерикалізм посилюється
Читати
Тероризму меншає
Читати
Вишукують нові ресурси
Читати
Допомогу збільшено
Читати
«Аватарів» відсіюють
Читати
Розголошувати не можна
Читати
Втратили мільярди
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове