Архів
П’ятниця,
7 грудня 2018 року

№ 94 (19641)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Зважили на протести

ФРАНЦІЯ. Уряд відклав підвищення податку на пальне через протести «жовтих жилетів».

Докладніше...
Зі скрипом, але процес пішов

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Євросоюз починає офіційну процедуру підписання угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Відновили дипломатичну присутність

У СОМАЛІ знову відкрили своє посольство Сполучені Штати Америки.

Докладніше...
Широкомасштабна облава

ЄВРОПА і ПІВДЕННА АМЕРИКА. На цих континентах поліцейські спільно провели спец-операцію проти мафіозної групи «Ндрангета».

Докладніше...
Прогнозований результат

ШВЕЙЦАРІЯ. Президентом країни став Улі Маурер.

Докладніше...
Європейський вектор

ГРУЗІЯ. Новообраний президент країни відмовилась співробітничати з РФ.

Докладніше...
Доведеться відповісти

МАКЕДОНІЯ. Заарештовано екс-главу Служби безпеки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соборність

«В своїм домі своя правда...»

Богдан ЛУК’ЯНЧУК.

29 ЛИСТОПАДА, як відомо, Синод Вселенського патріархату заявив про ухвалення статуту Української помісної православної церкви та Томосу про надання автокефалії. Це історичне рішення викликало чимало емоцій. Хтось радіє, хтось навпаки… Як у нас, так і по той бік державного кордону. Одначе головна подія не лише нинішнього року сталася: процес створення автокефальної православної церкви в Україні вийшов на фінішну пряму!

Цікаво, що від початку гібридної війни з Росією ми, часом проти власної волі, отримуємо все нові й нові знання. Спершу дізналися про механізм роботи Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки ООН, потім побачили різноманітні течії в ПАРЄ, на внутрішній механізм діяльності якої часто не звертали увагу. Навчилися відрізняти Міжнародний суд ООН від Міжнародного кримінального суду (обидва розташовані в Гаазі). Нарешті у 2018-му, що завершує своє коло всього за три тижні, ми стали розбиратися чи не в нюансах світового православ’я.

Утім, тут доречне невелике уточнення. Питанням отримання Україною Томосу Петро Порошенко почав опікуватися ще з 2014 року. Президент навіч переконався: в умовах гібридної війни можна і слід покладатися виключно на церкву, яка в радості і горі — з українським народом.

Тим часом із фронтів на Донбасі Главі держави часто доповідали про злочинні дії окремих представників УПЦ МП та бандитів з так званої «Російської православної армії».

Петро Порошенко докладно проаналізував ситуацію, вихід з якої бачив і у переговорах зі Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Перше звернення депутатів Верховної Ради до Вселенського Патріарха з вимогою скасувати рішення 1686 року про підпорядкування Київської митрополії Москві було надіслане ще в червні 2016-го — практично відразу після того, як предстоятель РПЦ Кіріл (Гундяєв) відмовився від участі у Всеправославному соборі на Криті, підготовка до якого тривала понад 100 років.

Про готовність надати Томос Україні Вселенський патріархат оголосив ще в жовтні цього року. Кірілу та його прибічникам таке рішення явно не сподобалося, після чого РПЦ та УПЦ МП розірвали з ним євхаристичне спілкування, ставши, по суті, на шлях розколу. Цікаво, що рішення про надання Томосу змусило Путіна скликати в Москві засідання їхньої Ради безпеки. Це ще раз яскраво засвідчує ганебну роль російських церковних діячів у кривавих справах кремлівських безбожників на Донбасі й у Криму.

Українська автокефальна церква стане однією з 15 православних церков, які й утворюють Вселенське православ’я.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, котрий за дорученням Петра Порошенка проводив переговори у Фанарі та має повну інформацію з цього питання, повідомив: «Собор буде скликано найближчими днями за рішенням Вселенського Патріарха. Цей собор буде проведено в грудні у Києві, на ньому розглянуть статут церкви з урахуванням усіх пропозицій. Також він обере предстоятеля. Наступний крок — предстоятель їде до Константинополя, служить разом зі Вселенським Патріархом, і йому вручається Томос. Саме тому Томос зараз не показується, бо він є унікальним документом, який вручається один раз».

Отже, держава в особі Президента Порошенка завершила всю підготовчу роботу зі створення Української помісної православної церкви (УППЦ). Тепер усе залежить від українських єпископів, котрі й створюватимуть свою помісну православну церкву, втілюючи віковічну мрію багатьох поколінь наших співвітчизників.

Варто нагадати, що свобода совісті є конституційною нормою, тому Українська держава не проголошуватиме жодну церкву державною та «єдино правильною». Проголошувати церковну незалежність, яка, безумовно, позитивно позначиться на нашій стійкості перед гібридними загрозами, зможуть лише представники церкви. Умови для них створені, залишилося ухвалити рішення.

Як заявив політолог Андрій Окара, «добившись автокефалії, Порошенко вже забезпечив собі місце в історії України, Росії, Східної Європи та усієї православної Церкви. Протягом останніх 30 років створення помісної церкви видавалося нездійсненним, але те, що сталося в останні тижні, означає, що казка стає реальністю. За кілька тижнів відбулося те, що гальмувалося протягом століть».

Не секрет, що створення автокефальної Української помісної православної церкви — це частина стратегії Петра Порошенка на шляху розбудови справді вільної, справді демократичної, справді незалежної Держави.

Україна рухається вперед та стає сильнішою, протидіючи російській агресії, і майбутня автокефальна Українська православна церква — вагомий елемент цього посилення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет підписано
Читати
Новий вид допомоги
Читати
Запевняють, що не «бодяжать»
Читати
Клерикалізм посилюється
Читати
Тероризму меншає
Читати
Вишукують нові ресурси
Читати
Допомогу збільшено
Читати
«Аватарів» відсіюють
Читати
Розголошувати не можна
Читати
Втратили мільярди
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове