Архів
П’ятниця,
7 грудня 2018 року

№ 94 (19641)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  • За рубежем
Зважили на протести

ФРАНЦІЯ. Уряд відклав підвищення податку на пальне через протести «жовтих жилетів».

Докладніше...
Зі скрипом, але процес пішов

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Євросоюз починає офіційну процедуру підписання угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Відновили дипломатичну присутність

У СОМАЛІ знову відкрили своє посольство Сполучені Штати Америки.

Докладніше...
Широкомасштабна облава

ЄВРОПА і ПІВДЕННА АМЕРИКА. На цих континентах поліцейські спільно провели спец-операцію проти мафіозної групи «Ндрангета».

Докладніше...
Прогнозований результат

ШВЕЙЦАРІЯ. Президентом країни став Улі Маурер.

Докладніше...
Європейський вектор

ГРУЗІЯ. Новообраний президент країни відмовилась співробітничати з РФ.

Докладніше...
Доведеться відповісти

МАКЕДОНІЯ. Заарештовано екс-главу Служби безпеки.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Не обмін, а визволення

Михайло ВЕДМІДЬ.

СУМНІ новини з Донбасу: у вівторок, 4 грудня, у ході бойових дій на Попаснянському напрямку загинув військовослужбовець Збройних сил України. Наступного дня стала відома доля ще одного українського захисника, який уважався зниклим безвісти. «Сьогодні, 5 грудня, на Луганщині після тривалих перемовин збройні формування Російської Федерації в присутності представників ОБСЄ передали українській стороні тіло загиблого українського воїна — солдата Сергія Проданюка. Нагадаємо, що Сергій Григорович Проданюк вважався зниклим безвісти після бойового зіткнення, що відбулось 29 листопада цього року неподалік Кримського. Він загинув, відбиваючи напад ДРГ противника. В ході бою особисто знищив одного бойовика», — повідомили у прес-центрі ООС.

Тим часом Україна і світ вимагають від Росії не обміну, а негайного і безумовного визволення захоплених 25 листопада в Керченській протоці українських моряків, які є військовополоненими, а також паралельного визволення всіх українських політв’язнів і заручників. Про це повідала перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона також акцентувала, що українська сторона вже дев’ять місяців чекає відповіді РФ про обмін 23 росіян, засуджених в Україні за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету України, на політв’язнів Кремля — Сенцова, Сущенка, Балуха, Карпюка, Клиха, Панова, Гриба, кримських татар і українців. Окрім того, Україна готова помилувати 66 сепаратистів в обмін на 19 наших заручників в ОРДЛО, серед яких є військові й цивільні, в тому числі журналіст Станіслав Асєєв.

У середу, 5 грудня, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив журналістам, що Москва готова розглянути гіпотетичні пропозиції щодо обміну українських моряків, затриманих у Керченській протоці, проте про реакцію на такі ініціативи говорити передчасно. Він також заявив, що нічого не знає щодо офіційних пропозицій України стосовно обміну ув’язнених у Росії та на окупованому Донбасі її громадян та їхні умови.

Натомість представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко наголосила, що захоплені російськими військовими і ФСБ українські моряки не причетні до незаконно захоплених українців — журналістів, військових, мирного населення, оскільки мають статус військовополонених, а тому підлягають виключно поверненню, а не обміну. Вона додала, що обмін має відбутися однозначно, а «військовополонені моряки повинні бути повернуті, й ми відокремлюватимемо ці два процеси і працюватимемо за ними окремо».

Ще один варіант розв’язання проблеми запропонував командувач Військово-Морських сил України Ігор Воронченко. Він заявив, що готовий відправитися в російську в’язницю, якщо президент РФ Володимир Путін відпустить на волю 24 українських моряків, захоплених росіянами у полон у Чорному морі. «У мене розривається серце, коли я бачу своїх солдатів, яких протизаконно утримують в Росії», — пояснив глава ВМС України.

У той же час адмірал на відміну від Президента Петра Порошенка не вважає, що військові кораблі НАТО змогли б допомогти країні в Азовському морі, оскільки за угодою від 2003 року будь-якому військовому судну для заходу в Азовське море необхідний дозвіл і від України, і від Росії, а остання його не надасть.

Тож знов, як бачимо, повторюється типова для нас ситуація: де два українці, там три гетьмани (а вже й гетьманші!). Кожен хоче пропіаритися, заявивши про себе і свою позицію. Ну не можна ж так, панове. Ви ж офіційні, наділені неабиякими повноваженнями особи! І стає не тільки смішно, а й соромно, коли замість єдиної державницької позиції споглядаємо ситуацію, яка нагадує, вибачте, якесь ток-шоу...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Держбюджет підписано
Читати
Новий вид допомоги
Читати
Запевняють, що не «бодяжать»
Читати
Клерикалізм посилюється
Читати
Тероризму меншає
Читати
Вишукують нові ресурси
Читати
Допомогу збільшено
Читати
«Аватарів» відсіюють
Читати
Розголошувати не можна
Читати
Втратили мільярди
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове