|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Запашний горошок на власному підвіконні ЖОДНА господиня не може обійтися без запашного чорного перцю. Він надає будь-якій страві певної гостроти, пряності, поліпшуючи її смакові якості. Крім того, цей перець має ряд інших корисних властивостей. Наприклад, його можна використовувати в боротьбі із зайвою вагою — він знищує жирові клітини. Також перцю притаманні антибактеріальні якості, тому його можна додавати в продукти для тривалого зберігання їх свіжості. Запашний перець вирощують в основному в країнах із тропічним кліматом. Зовні він схожий на ліану, тому розводять його на великих плантаціях. Рослина виростає заввишки до семи метрів і цвіте щороку, приблизно на початку літа. З невеликих білих квіточок зав’язуються плоди. Спочатку вони зеленого кольору, пізніше набувають темно-жовтого або червоного відтінку. Після збирання їх сушать на сонці, внаслідок чого горошок стає чорного кольору. За бажання перець можна виростити і в домашніх умовах, це не складно. Найоптимальніша температура для культури — приблизно 20-25ОС. Найкращим ґрунтом для розсади є дернова земля, змішана з невеликою кількістю піску і перегною. Важливо підтримувати і достатній рівень вологості в кімнаті, за необхідності зволожувати повітря. Поливати запашний перець потрібно рясно і лише теплою водою. Вам знадобляться: великий горщик, ґрунт, добрива (найліпше — курячий послід), невелика палиця або рейка для опори. Вирощувати цю рослину в домашніх умовах можна зі звичайного горошку запашного перцю, купленого в магазині. Для посадки рекомендується відібрати найбільші й найважчі горошинки. Перед тим як посадити горошок у землю, його потрібно заздалегідь замочити на ніч у теплій воді. Вимочені горошинки акуратно садять у горщик, заглиблюючи на два-три сантиметри. Приблизно через 3-4 тижні з них мають прорости перші паростки. В цей період слід дуже дбайливо поливати рослину, оскільки стеблинки ще надто крихкі й можуть зламатися. Після появи листочків треба відразу вдобрити ґрунт курячим послідом або іншим добривом. Рослина росте і починає обвивати предмети, які знаходяться поруч. Для того, щоб не зламалось стебло, слід заздалегідь встановити невелику опору. Це може бути будь-яка палиця або невеликий шматок рейки. Якщо зробити все правильно, то через рік перець почне давати перші плоди. Знімати горошок з рослини треба тоді, коли він набуде червонуватого відтінку. Сушать на сонці. Не забувайте, що запашний перець — рослина вологолюбна, тому в теплу пору року якомога частіше поливайте його. А ось взимку поливи варто зменшити. Уважно стежте за температурою повітря. Не допускайте різких перепадів, а також холоду в приміщенні, де росте перець. Найкомфортніше місце для перцю — це підвіконня, на яке майже цілий рік світить сонце. Версія для друку До списку статтей | У ПОРУ зимового затишшя саме час підбити підсумки власного господарювання, похвалитись успіхами у царині рослинництва та вирощування свійської живності. Що і роблять із задоволенням наші дописувачі. Особливо багато надходить нам листів на «помідорну» тематику. Хтось має агрономічну освіту, а більшість — городники-аматори, усі вони зажили слави серед земляків як «овочеві енциклопедисти». У наступному номері, зокрема, познайомимо вас із таким подружжям з Тернопільщини. Марія та Павло Марки, уявіть, експериментують на власному городі із 180 сортами та гібридами помідорів. А ще «пройдемося» плантаціями ягідних кущів. Скільки різноманітних смаків дарують нам їхні плоди! Але якщо смородина, малина, аґрус ростуть сьогодні практично в будь-якому садку, то, скажімо, актинідія і лимонник менше поширені, проте є рекордсменами щодо вмісту вітамінів і чудово прикрашають обійстя. А дивовижна ліана лимонник китайський, виправдовуючи свою назву, полонить усе довкола прекрасним ароматом. Отже, пропонуємо розглянути цих «кандидатів» до вашої садівницької колекції. Чого більше у сої як складової раціону годівлі свиней — плюсів чи мінусів? Дивне, здавалося б, запитання, адже соя нині витіснила на полях чимало традиційних культур, сама, власне, ставши традиційною. Однак є тут свої нюанси. Скажімо, поки молодняк вагою до 60 кг, то соя дає гарний щоденний приріст, а чи варто далі її згодовувати, поговоримо.
|