Архів
П’ятниця,
7 грудня 2018 року

№ 94 (19641)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Запашний горошок на власному підвіконні

ЖОДНА господиня не може обійтися без запашного чорного перцю. Він надає будь-якій страві певної гостроти, пряності, поліпшуючи її смакові якості. Крім того, цей перець має ряд інших корисних властивостей. Наприклад, його можна використовувати в боротьбі із зайвою вагою — він знищує жирові клітини. Також перцю притаманні антибактеріальні якості, тому його можна додавати в продукти для тривалого зберігання їх свіжості.

Запашний перець вирощують в основному в країнах із тропічним кліматом. Зовні він схожий на ліану, тому розводять його на великих плантаціях. Рослина виростає заввишки до семи метрів і цвіте щороку, приблизно на початку літа. З невеликих білих квіточок зав’язуються плоди. Спочатку вони зеленого кольору, пізніше набувають темно-жовтого або червоного відтінку. Після збирання їх сушать на сонці, внаслідок чого горошок стає чорного кольору.

За бажання перець можна виростити і в домашніх умовах, це не складно.

Найоптимальніша температура для культури — приблизно 20-25ОС. Найкращим ґрунтом для розсади є дернова земля, змішана з невеликою кількістю піску і перегною. Важливо підтримувати і достатній рівень вологості в кімнаті, за необхідності зволожувати повітря. Поливати запашний перець потрібно рясно і лише теплою водою.

Вам знадобляться: великий горщик, ґрунт, добрива (найліпше — курячий послід), невелика палиця або рейка для опори.

Вирощувати цю рослину в домашніх умовах можна зі звичайного горошку запашного перцю, купленого в магазині. Для посадки рекомендується відібрати найбільші й найважчі горошинки.

Перед тим як посадити горошок у землю, його потрібно заздалегідь замочити на ніч у теплій воді.

Вимочені горошинки акуратно садять у горщик, заглиблюючи на два-три сантиметри. Приблизно через 3-4 тижні з них мають прорости перші паростки. В цей період слід дуже дбайливо поливати рослину, оскільки стеблинки ще надто крихкі й можуть зламатися. Після появи листочків треба відразу вдобрити ґрунт курячим послідом або іншим добривом. Рослина росте і починає обвивати предмети, які знаходяться поруч. Для того, щоб не зламалось стебло, слід заздалегідь встановити невелику опору. Це може бути будь-яка палиця або невеликий шматок рейки.

Якщо зробити все правильно, то через рік перець почне давати перші плоди. Знімати горошок з рослини треба тоді, коли він набуде червонуватого відтінку. Сушать на сонці.

Не забувайте, що запашний перець — рослина вологолюбна, тому в теплу пору року якомога частіше поливайте його. А ось взимку поливи варто зменшити.

Уважно стежте за температурою повітря. Не допускайте різких перепадів, а також холоду в приміщенні, де росте перець. Найкомфортніше місце для перцю — це підвіконня, на яке майже цілий рік світить сонце.

Версія для друку          До списку статтей

У ПОРУ зимового затишшя саме час підбити підсумки власного господарювання, похвалитись успіхами у царині рослинництва та вирощування свійської живності. Що і роблять із задоволенням наші дописувачі. Особливо багато надходить нам листів на «помідорну» тематику. Хтось має агрономічну освіту, а більшість — городники-аматори, усі вони зажили слави серед земляків як «овочеві енциклопедисти». У наступному номері, зокрема, познайомимо вас із таким подружжям з Тернопільщини. Марія та Павло Марки, уявіть, експериментують на власному городі із 180 сортами та гібридами помідорів.

А ще «пройдемося» плантаціями ягідних кущів. Скільки різноманітних смаків дарують нам їхні плоди! Але якщо смородина, малина, аґрус ростуть сьогодні практично в будь-якому садку, то, скажімо, актинідія і лимонник менше поширені, проте є рекордсменами щодо вмісту вітамінів і чудово прикрашають обійстя. А дивовижна ліана лимонник китайський, виправдовуючи свою назву, полонить усе довкола прекрасним ароматом. Отже, пропонуємо розглянути цих «кандидатів» до вашої садівницької колекції.

Чого більше у сої як складової раціону годівлі свиней — плюсів чи мінусів? Дивне, здавалося б, запитання, адже соя нині витіснила на полях чимало традиційних культур, сама, власне, ставши традиційною. Однак є тут свої нюанси. Скажімо, поки молодняк вагою до 60 кг, то соя дає гарний щоденний приріст, а чи варто далі її згодовувати, поговоримо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове