Архів
П’ятниця,
7 грудня 2018 року

№ 94 (19641)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Доступний і корисний корм

НЕРІДКО тваринників-початківців непокоїть те, чи можна давати поросятам сиру картоплю. Цей доступний і досить дешевий корм вважається дуже корисним для дорослих свиней, дає змогу заощаджувати близько 40-45% зернових кормів та концентратів. Але в раціоні молодняку картопля має з’явитися тільки в певний час.

Сира бульба поживна і містить багато корисних речовин, проте давати її свиням слід з обережністю.

У ній чимало крохмалю, що і дозволяє замінювати майже половину зерна в раціоні свиней. Крім цього, у картоплі є білок туберин, що має високу біологічну цінність. Однак невеликий уміст каротину, вітамінів С і групи В не дає змоги вважати її повноцінною заміною зелених кормів та інших овочів.

Організм свиней засвоює речовини, що містяться в картоплі, на 97%. Включення бульб у раціон сприяє перетравлюваності інших кормів. Так, при одночасному годуванні картоплею й концентратами засвоєння протеїну із зерна зростає майже на 15%.

Тваринники помітили, що мішанки з картоплею поросята поїдають з більшим задоволенням, ніж сухий корм. Згодовування картоплі сприяє швидкому набору ними живої маси.

Застереження господарям полягає в тому, що картопля містить отруйну речовину соланін. На частині бульб уже під час збирання можуть з’являтися зелені ділянки. Зазвичай такі бульби вибраковують при перебиранні для харчових потреб, ось вони й потрапляють у відходи, якими мають годувати свиней.

Картопля, що довго зберігалась, а також та, що почала проростати, теж накопичує велику кількість соланіну. Найбільше його міститься під шкіркою або близько паростків. Очищаючи картоплю, господарі зрізають ці частини бульб, відправляючи відходи на корм свиням.

Проте годувати свиней прозелененою картоплею не можна. Поїдання таких бульб у сирому вигляді загрожує навіть дорослій свині розладом травлення. Для поросят отруєння може стати смертельним через зневоднення організму внаслідок проносу. Тому картоплю в сирому вигляді згодовувати їм не рекомендують.

Утім, можна приготувати корисний і поживний корм із картоплі. Для цього її потрібно промити і відварити до готовності. Воду, в якій варилася картопля, необхідно злити, оскільки в неї переходить велика частина соланіну.

Бульби гарячими слід розім’яти до майже однорідної маси. Якщо плануєте додавати поросятам концентрати в сухому вигляді, то можна поєднати їх із теплою картоплею в пропорції 4:1 відповідно. Коли в раціон включають мелене зерно, то доцільно перемішати його з гарячою картоплею.

Деякі господарі готують для поросят мішанки з відвійок, запареного комбікорму, харчових відходів. Варену розім’яту картоплю можна додавати в таку суміш у кількості близько 20% для молодняку у віці 20-25 днів. У подальшому масу бульб збільшують, доводячи до 40-50% від загального обсягу корму.

Поросята зазвичай дуже добре реагують на включення вареної картоплі в раціон. Ця смачна і корисна добавка спонукає краще поїдати й інші види кормів. Але слід стежити, щоб варена картопля остигла, перш ніж давати її тваринам.

Версія для друку          До списку статтей

У ПОРУ зимового затишшя саме час підбити підсумки власного господарювання, похвалитись успіхами у царині рослинництва та вирощування свійської живності. Що і роблять із задоволенням наші дописувачі. Особливо багато надходить нам листів на «помідорну» тематику. Хтось має агрономічну освіту, а більшість — городники-аматори, усі вони зажили слави серед земляків як «овочеві енциклопедисти». У наступному номері, зокрема, познайомимо вас із таким подружжям з Тернопільщини. Марія та Павло Марки, уявіть, експериментують на власному городі із 180 сортами та гібридами помідорів.

А ще «пройдемося» плантаціями ягідних кущів. Скільки різноманітних смаків дарують нам їхні плоди! Але якщо смородина, малина, аґрус ростуть сьогодні практично в будь-якому садку, то, скажімо, актинідія і лимонник менше поширені, проте є рекордсменами щодо вмісту вітамінів і чудово прикрашають обійстя. А дивовижна ліана лимонник китайський, виправдовуючи свою назву, полонить усе довкола прекрасним ароматом. Отже, пропонуємо розглянути цих «кандидатів» до вашої садівницької колекції.

Чого більше у сої як складової раціону годівлі свиней — плюсів чи мінусів? Дивне, здавалося б, запитання, адже соя нині витіснила на полях чимало традиційних культур, сама, власне, ставши традиційною. Однак є тут свої нюанси. Скажімо, поки молодняк вагою до 60 кг, то соя дає гарний щоденний приріст, а чи варто далі її згодовувати, поговоримо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове