Архів
Вівторок,
4 грудня 2018 року

№ 93 (19640)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Грудень
  • За рубежем
Гарячі паливні протести

ФРАНЦІЯ. Після протестів «жовтих жилетів» уряд удався до переговорів із мітингувальниками.

Докладніше...
Декларація мінімального компромісу

АРГЕНТИНА. В Буенос-Айресі завершився саміт лідерів країн «Великої двадцятки» (G20).

Докладніше...
Кліматичні безпекові ризики

ПОЛЬЩА. У Катовіце відкрилася Всесвітня конференція ООН із питань зміни клімату.

Докладніше...
Мінус один

КАТАР заявив про вихід із Організації країн — експортерів наф-ти (ОПЕК) із 1 січня 2019 року.

Докладніше...
Вже й там чума

КИТАЙ. У Пекіні вперше зафіксовано спалах африканської чуми свиней.

Докладніше...
По-сусідськи — без віз

ПАКИСТАН розпочав будівництво першого безвізового прикордонного пункту з Індією.

Докладніше...
Президент проти конституції

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон до кінця року може бути відсторонений від посади.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Пам’ять

Тривога за Квіткою-Основ’яненком

Лілія КИЦЕНКО,

член ініціативної групи.

Фото Леоніда Логвиненка.

29 листопада минуло 240 років од дня народження українського прозаїка, драматурга, журналіста, літературного критика й культурно-громадського діяча Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка.

НАПЕВНЕ, багато хто бачив у театрі виставу «Сватання на Гончарівці» чи дивився фільм «Шельменко-денщик», читав «Конотопську відьму», повість «Маруся». Та це тільки маленька частка творчого доробку письменника. Григорій Квітка, активний діяч громадського й культурного життя Харкова, обирався членом Товариства наук при Харківському університеті. Також він виступив одним із засновників харківського професійного театру, Благодійного товариства, Інституту шляхетних дівчат, Харківської губернської бібліотеки, брав участь у заснуванні першого в Україні журналу «Український вісник», сприяв виданню альманаху «Молодик».

На юного Григорія мав уплив всесвітньо відомий земляк Григорій Сковорода, котрий досить часто відвідував родину Квіток. Пізніше з Григорієм Федоровичем листувався Тарас Шевченко, назвав його «батьком» у відомому вірші «До Основ’яненка». Пам’ятаєте: «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине… От де, люди, наша слава, слава України!»?

Справді, Григорій Федорович багато встиг зробити. А чи ми, нащадки, вдячні йому? Здається, що так. 40 років тому в Харкові на честь Квітки-Основ’яненка названо вулицю поблизу першої будівлі Харківського університету, встановлено пам’ятник. Є у столиці Слобожанщини й парк його імені, розташований в історичному районі Основа, де був родовий маєток Квіток. Але, крім невеличкого старого банера, у цьому місці немає належного інформування про минувшину, пов’язану з видатним письменником.

Однак дивом збереглась одна будівля, присвячена Григорію Федоровичу, — це колишня «школа Квітки». Вона була споруджена до столітнього ювілею від дня народження письменника коштом і відомих (наприклад, Дмитра Багалія, Олександра Потебні, родини Алчевських), і простих харків’ян, котрі по-справжньому любили свого видатного земляка. Два роки тому українська культурна громадськість Харкова звернулася до влади і до земляків із пропозицією зберегти цей будинок, кинутий напризволяще.

Небайдужі жителі району і представники інтелігенції міста заснували ініціативну групу зі вшанування пам’яті Г. Ф. Квітки-Основ’яненка. Вдалося зареєструвати будівлю. Нині вона належить музичній школі №2 імені П. І. Чайковського, тут планується відкрити філію школи і музей письменника. У Міністерство культури ще рік тому відправлені документи щодо присвоєння «школі Квітки» статусу пам’ятки історії місцевого значення. Проте чиновники не квапляться. А в цей час «добродії» зняли шифер із даху, розбили вікна, вкрали двері... Ми наполягаємо на негайній консервації будинку, та чи почують нас?..

Директор музичної школи Л.О. Сотникова відповідально й зацікавлено ставиться до своєї просвітницької місії. У квітні діти й педагоги закладу підготували звітний концерт «Далекий і близький Квітка». На день міста, 23 серпня, відбулося свято з інсценуванням деяких творів письменника, нещодавно пройшов і осінній ярмарок. Районна бібліотека №25 імені Івана Франка регулярно проводить краєзнавчі «Квіткинські читання» з участю Валерія Черная, нащадка роду Квіток.

Неодмінно слід згадати і діяльність українського мовно-літературного факультету імені Г. Ф. Квітки-Основ’яненка Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди. Наприклад, нещодавно там була проведена міжнародна конференція, присвячена Г. Ф. Квітці.

Але ще так багато можна і треба зробити! Доцільно створити в Харкові музей Григорія Федоровича, організувати відповідні екскурсійні маршрути, проводити щорічні фестивалі. Слід використати всі можливі ресурси для видання творів письменника, які раніше не публікувалися, та книжок про нього. Варто започаткувати відповідний театральний конкурс та фестиваль.

На переконання членів ініціативної групи, такі заходи могли б стати основою для розробки і затвердження на рівні Харківської області й усієї України конкретних кроків до майбутнього ювілею — 250-річчя від дня народження Григорія Квітки-Основ’яненка. Велич нашого земляка заслуговує того, аби стати такою ж знаковою для Харкова, як Моцарт для Відня чи Гете для Веймара.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Цукровики занепокоєні
Читати
Підтримка бранців
Читати
Увага: ВІЛ
Читати
Визнали трагедію
Читати
Зріс видобуток
Читати
Порахували заробітчан
Читати
Щоб бути готовими
Читати
Скоро «перший мільйон»
Читати
«Притулок» для шмаття
Читати
Сховища у сховищі
Читати
Ми безпечні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове