Архів
Вівторок,
27 листопада 2018 року

№ 91 (19638)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Друзі залишаться друзями

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідери всіх 27 країн — членів Євросоюзу схвалили угоду щодо Brexit.

Докладніше...
Мігранти штурмують кордони

МЕКСИКА. Поблизу північно-західного кордону почалися заворушення, спричинені навалою мігрантів.

Докладніше...
Провальні референдуми

У ШВЕЙЦАРІЇ пройшло відразу два референдуми.

Докладніше...
Знову хімічна зброя

СИРІЯ. Під час атаки на Алеппо застосовано боєприпаси з хлором.

Докладніше...
Проти прем’єра-мільярдера

ЧЕХІЯ. У Празі відбувся мітинг із вимогою відставки уряду.

Докладніше...
Євроатлантичні збройові м’язи

КРАЇНИ БАЛТІЇ збільшують свої оборонні бюджети на понад 2% ВВП.

Докладніше...
Стихію приборкано

США. Найбільш руйнівні в історії Каліфорнії пожежі повністю локалізовано.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Купувала зимове пальто

Галина ВЕРНИГОРА.

В часи економічної скрути чимало громадян призвичаїлися економити, купуючи речі, що вже були у вжитку. Їх нині чимало продається в Інтернеті.

ЛЮДИНІ, яка має доступ до Всесвітньої мережі, зручно купувати в такий спосіб — не виходячи з дому. Є світлини речі та опис, також телефон продавця, готового відповісти на дзвінок. Утім, усе ж належить виявляти обережність. Адже серед продавців може зачаїтися шахрай, який прагне просто видурити гроші.

Зазвичай зловмисники не лише обізнані з інтернет-технологіями, а ще й непогані психологи: знають головну «слабинку» покупця, який воліє купити товар добротний, але якнайдешевше. А оскільки про їхні ошуканські схеми народ уже начуваний, то вони стають іще хитрішими, щоби людина повірила в їхню «чесність» і переказала гроші.

Нещодавно 54-річний житель Кременчуцького району Полтавської області на одному з популярних сайтів, де пропонуються уживані речі, «купив» у шахрая японський трактор «Kubota», переказавши тому на банківську картку завдаток у сумі 46 тисяч гривень. Бо продавець сказав йому телефоном, що на цього залізного коня на заводській гарантії вже є покупець, але він «щось тягне з оплатою»… У підсумку «продавець», отримавши гроші, перестав відповідати на дзвінки, а кременчужець залишився і без трактора, і без грошей. Зловмисника шукає поліція. Та чи знайде? Адже процент розкриття таких злочинів мізерний.

А днями жителька Хмельниччини на цьому ж сайті вподобала вже вживане зимове пальто, шкіряні напівчобітки на натуральному хутрі й куртку для сина-підлітка. Всі речі були відомих світових виробників, ще й зазначалося, що вони майже в ідеальному стані. Зовсім недорого їх віддавала «по доброті душевній» продавчиня з Рівненщини. За все просила 800 гривень. Хмельничанці пояснила, що добрі речі віддає практично задарма, бо конче потрібні гроші на лікування. Тому, мовляв, і вимагає відразу передплату. І та повірила. А що було після того, як вона переказала гроші на вказану банківську картку, ви вже здогадуєтесь: телефон продавця замовк, як і зникла її інтернет-сторінка.

Подібних історій — хоч греблю гати по всій країні. Тож навіть якщо продавець і викликає довіру, не варто квапитись наперед переказувати гроші за товар, навіть завдаток. Наполягайте на післяплаті після одержання посилки (якщо, звичайно, це не трактор, який спершу все ж належало хоча б оглянути). Це чи не найголовніше правило безпечних інтернет-покупок.

До речі, саме на таких умовах найчастіше і торгують великі магазини. А оскільки довіра народу до них зростає, то і шахраї також дедалі частіше створюють інтернет-магазини, але при цьому вимагають передоплату за товар.

Подібну історію повідала жителька Київщини, яка заповзялася недорого придбати електропіаніно для доньки. «Шахраї створили сайт з продажу уживаних музінструментів. Цифрове піаніно коштує близько 20 тис. грн, а вони запросили у два рази менше. Звісно, я «купилася». Та щойно здійснила передоплату, продавець зник. Зв’язатися з ним неможливо», — повідомила Катя. Жінка розповіла, що часто щось купує через Інтернет і ніколи нічого подібного з нею не траплялося. «Дійсно, люди просять передоплату, я їх розумію. Бо інколи покупці просто не приходять на пошту по товар і продавцям доводиться оплачувати пересилання туди і назад. Якщо товар великий, то це дорого. А тут цілий інтернет-магазин з адресою. Ось я й подумала: не будуть же шахраї витрачати кошти на його створення. Тому відіслала гроші...»

Годі говорити, що якби Катерина, яка наважилася купити заочно таку коштовну річ, дотрималася головного правила безпечних покупок, цієї прикрої історії з нею не сталося б.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гроші від «євроблях» — на виплату пенсій
Читати
Металурги ще тримаються
Читати
Співпраця заради істини
Читати
Штрафуватимуть по-новому
Читати
Гроші в обмін на бюджет
Читати
Економічна тюрма
Читати
Перекривати — незаконно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове