Архів
Вівторок,
27 листопада 2018 року

№ 91 (19638)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Друзі залишаться друзями

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідери всіх 27 країн — членів Євросоюзу схвалили угоду щодо Brexit.

Докладніше...
Мігранти штурмують кордони

МЕКСИКА. Поблизу північно-західного кордону почалися заворушення, спричинені навалою мігрантів.

Докладніше...
Провальні референдуми

У ШВЕЙЦАРІЇ пройшло відразу два референдуми.

Докладніше...
Знову хімічна зброя

СИРІЯ. Під час атаки на Алеппо застосовано боєприпаси з хлором.

Докладніше...
Проти прем’єра-мільярдера

ЧЕХІЯ. У Празі відбувся мітинг із вимогою відставки уряду.

Докладніше...
Євроатлантичні збройові м’язи

КРАЇНИ БАЛТІЇ збільшують свої оборонні бюджети на понад 2% ВВП.

Докладніше...
Стихію приборкано

США. Найбільш руйнівні в історії Каліфорнії пожежі повністю локалізовано.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Читач — газета

I декретні, і няня

Лариса ПИЛИПЕНКО.

Останнім часом інформаційний простір рясніє повідомленнями, що начебто з 1 січня 2019 року скасовуються декретні відпустки. До нашої редакції також телефонували кілька читачів із запитанням, чи справді це так.

А ПОЧАЛАСЯ ця хвиля у ЗМІ після того, як уряд оголосив про намір виплачувати по 1500 грн батькам за послуги няні. Дехто зрозумів це так: декретна відпустка скасовується, мама має йти працювати, а держава дає за це свого роду «відкупні».

Дійсно, з 1 січня 2019 р. почне діяти програма «Соціальна няня», якою передбачена грошова компенсація витрат батьків на людину, яка допомагатиме їм доглядати дітей віком до трьох років. Сума виплат буде корелюватися з прожитковим мінімумом, що становить близько 1500 грн для дітей до 6 років. Виплати будуть здійснюватися на умовах спільного фінансування: з державного бюджету 25%, з обласного 15% і найбільше з місцевого — 60%.

Щоб отримати цю допомогу, батьки мають самостійно знайти няню для своєї дитини, укласти з нею офіційну угоду про працевлаштування, а наприкінці року надати підтверджувальні документи, які й забезпечать компенсацію від уряду. Виплатять її за весь час роботи няні тільки в кінці року через Державну фіскальну службу.

Спочатку в Мінсоцполітики заявляли, що скористатися нововведенням можна буде тільки в тому разі, коли обоє батьків вийшли на роботу. Але зараз про такі обмеження не йдеться. Компенсацію за роботу няні може одержати і та мама, яка перебуває в декретній відпустці, але користується послугами няні. Також днями міністр соціальної політики Андрій Рева наголосив, що державну допомогу для догляду за дитиною після появи програми «Муніципальна няня» ніхто не скасовує.

«Це ж стосується відпустки по догляду за дитиною — хочете бути у відпустці і мати няню? Так і буде. Хочете вийти на роботу і мати няню — буде така можливість», — ще раз підтвердив Андрій Рева.

За його словами, нова програма не має на меті обмежувати права новоспечених батьків, в її рамках тільки надаватиметься невелика допомога.

Щоправда, неважко уявити, скільки паперів потрібно буде зібрати, щоб відшкодувати цю досить символічну з огляду на те, у скільки реально обходяться послуги няні, суму. Та зі скількома чиновниками доведеться «приємно» поспілкуватися, почуваючись, наче випрошуєш особисто у них подачку, а не вимагаєш гарантоване законом. Не в кожної мами така міцна нервова система. Якби не довелося після цього викласти більшу суму на заспокійливі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гроші від «євроблях» — на виплату пенсій
Читати
Металурги ще тримаються
Читати
Співпраця заради істини
Читати
Штрафуватимуть по-новому
Читати
Гроші в обмін на бюджет
Читати
Економічна тюрма
Читати
Перекривати — незаконно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове