Архів
Вівторок,
27 листопада 2018 року

№ 91 (19638)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Друзі залишаться друзями

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідери всіх 27 країн — членів Євросоюзу схвалили угоду щодо Brexit.

Докладніше...
Мігранти штурмують кордони

МЕКСИКА. Поблизу північно-західного кордону почалися заворушення, спричинені навалою мігрантів.

Докладніше...
Провальні референдуми

У ШВЕЙЦАРІЇ пройшло відразу два референдуми.

Докладніше...
Знову хімічна зброя

СИРІЯ. Під час атаки на Алеппо застосовано боєприпаси з хлором.

Докладніше...
Проти прем’єра-мільярдера

ЧЕХІЯ. У Празі відбувся мітинг із вимогою відставки уряду.

Докладніше...
Євроатлантичні збройові м’язи

КРАЇНИ БАЛТІЇ збільшують свої оборонні бюджети на понад 2% ВВП.

Докладніше...
Стихію приборкано

США. Найбільш руйнівні в історії Каліфорнії пожежі повністю локалізовано.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Дива рідного краю

Краса її вічно жива и нова

Олеся КОСТЕНКО.

НАША країна багата історико-культурною спадщиною, природними щедротами. Нещодавно «Сільські вісті» розповідали про унікальні пам’ятки архітектури, які, згідно з результатами Всеукраїнського інтернет-голосування, були визнані «Сімома чудесами України».

Але цим переліком дива нашої Батьківщини не вичерпуються. По всій території можна знайти унікальні місця, створені природою із води, піску, дерев, гір та кам’яних брил. Вони, оповиті легендами й донині не розгаданими таємницями, вражають масштабами і красою. Експерти у різних галузях визначили низку природних чудес України. Унікальні озера, пустеля серед зелених краєвидів, загадкові підземні царства… Починаємо цикл розповідей про ці природні скарби нашого краю.

Шацькі озера

ЦЯ НАЗВА об’єднує понад 30 озер у Любомльському та Шацькому районах Волинської області, а саме межиріччі Прип’яті та Західного Бугу. Щодо походження озер, схованих у прадавніх лісах, то найпопулярнішою версією серед науковців є вплив льодовикового періоду. Зокрема, велика кількість валунів, принесених льодовиками аж із самої Скандинавії, свідчить про це.

З висоти пташиного польоту Шацькі озера — намистинки, розсипані на зеленому оксамиті поліських лісів. Кольори тих намистинок різні: прозорі, блакитні, смарагдові, чорні… Тут рясно квітують водяні лілії. Жовті й білі, дрібні й великі, то поодинокі, то зібрані у великі букети. Навколо них погойдуються зарості з очерету і осоки… Вода, ліс, тиша — все відтворює первозданну уяву про природу.

Шацькі озера — єдиний водний комплекс. Вони не мають чітких меж між собою, а віддалені одне від одного з’єднуються протоками і каналами. До речі, Шацькими їх прозвали в народі. Насправді кожне з них має свою назву: Луки, Озерце, Кримне, Чорне… Вода в кожному абсолютно прозора, дуже чиста, трохи мінералізована. Її можна пити навіть не очищаючи. Вона також багата на срібло та гліцерин, тому сприяє загоєнню ран і загалом добре позначається на шкірі.

Найстаріше у цьому каскаді водойм — реліктове озеро Мошне, якому близько 9800 років. Воно знаходиться за кількасот метрів від кордону з Білоруссю. У прадавніх соснових лісах на берегах водиться чимало рідкісних рослин і тварин, занесених до Червоної книги. Під променями лагідного сонця, яке ніколи не буває пекучим, бо охолоджується у вічному затінку лісових крон та озерних очеретів, буяють цілющі лісові трави та достигають ягоди. Суниця, малина, лохина, чорниця, ожина, брусниця, журавлина — їх тут без ліку. Є й гриби: боровики, краснюки, підберезники, маслюки, лисички.

Шацькі озера чи не найкраще місце для риболовлі. У великій кількості водяться лящі, коропи, карасі, соми, щуки, окуні, а також вугор, завезений на Волинь у 30-х роках минулого століття.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гроші від «євроблях» — на виплату пенсій
Читати
Металурги ще тримаються
Читати
Співпраця заради істини
Читати
Штрафуватимуть по-новому
Читати
Гроші в обмін на бюджет
Читати
Економічна тюрма
Читати
Перекривати — незаконно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове