Архів
Вівторок,
27 листопада 2018 року

№ 91 (19638)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Друзі залишаться друзями

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідери всіх 27 країн — членів Євросоюзу схвалили угоду щодо Brexit.

Докладніше...
Мігранти штурмують кордони

МЕКСИКА. Поблизу північно-західного кордону почалися заворушення, спричинені навалою мігрантів.

Докладніше...
Провальні референдуми

У ШВЕЙЦАРІЇ пройшло відразу два референдуми.

Докладніше...
Знову хімічна зброя

СИРІЯ. Під час атаки на Алеппо застосовано боєприпаси з хлором.

Докладніше...
Проти прем’єра-мільярдера

ЧЕХІЯ. У Празі відбувся мітинг із вимогою відставки уряду.

Докладніше...
Євроатлантичні збройові м’язи

КРАЇНИ БАЛТІЇ збільшують свої оборонні бюджети на понад 2% ВВП.

Докладніше...
Стихію приборкано

США. Найбільш руйнівні в історії Каліфорнії пожежі повністю локалізовано.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Мовою статистики

Устина ГРЕЧАНЮК.

СТАНОМ на 1 жовтня, за останнім повідомленням обласного управління статистики, чисельність населення регіону становила 1085 тис. осіб, з них міських жителів — 69%, сільських — 31%. Упродовж січня-вересня 2018 р. населення області зменшилось на 9249 чоловік. Насамперед це сталося за рахунок природного скорочення — 7638 осіб. За цей період на Сумщині народилося 5430 дітей, що на 660 менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Також управління статистики поінформувало, що на кінець жовтня на обліку в центрах зайнятості регіону стояло 12,5 тис. безробітних, з яких 29% — молодь у віці до 35 років. Водночас у базі вакансій налічувалося 2 тис. вільних робочих місць. Кожна четверта вакансія — для робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання роботи технологічного обладнання і машин, кожна п’ята — для кваліфікованих робітників з інструментом, кожна сьома — для працівників сфери торгівлі та послуг, кожна восьма — для найпростіших професій, кожна десята — для спеціалістів високого класу.

Найпекучіша проблема

ЗГІДНО із запропонованим Міністерством охорони здоров’я для публічного обговорення проектом розпорядження Кабінету міністрів України «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Сумської області», пропонується створення шести таких одиниць: Сумський, Глухівський, Конотопський, Охтирський, Роменський, Шосткинський. Кожному будуть підпорядковуватися певна кількість медичних закладів, які надаватимуть вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу. Тим часом обласна влада продовжує оптимізацію останніх. За словами заступника голови облдержадміністрації Вадима Акпєрова, в медзакладах Сумщини не використовується 10% ліжкового фонду. «У Недригайлівському районі прийняли дев’ять пологів за 11 місяців, — пояснив свою позицію чиновник. — Чи є сенс утримувати таке відділення, коли сьогодні екстрена допомога готова відвезти породіль за потрібний проміжок часу до пологових будинків міста Суми чи Ромни?». В. Акпєров зобов’язав керівників районів належно оптимізувати медзаклади. Тим часом найдошкульніша проблема системи охорони здоров’я області — нестача сімейних лікарів, особливо у сільській місцевості.

Клімат вносить корективи

ЗАЗВИЧАЙ в регіоні найоптимальнішим терміном для посадки лісу була весна — цієї пори ґрунт має достатньо вологи. Проте останніми роками клімат змінює терміни: рання весняна посуха не дає можливості повноцінно провести весняну лісокультурну кампанію. Тож тепер лісогосподарства області починають її в період масового листопаду і закінчують після перших приморозків. Нещодавно посадковий сезон закінчили працівники ДП «Кролевецький агролісгосп». На землях Кролевецького, Ярославецького, Червоноранківського лісництв було посаджено 9,4 га лісових культур, загальна кількість висаджених сіянців становила 62,5 тис. штук. До речі, традиційно лісівникам робити цю потрібну справу допомагають небайдужі краяни. А у розсаднику Бочечківського лісництва Конотопського лісгоспу на площі 0,5 гектара було висіяно насіння бразильського та каліфорнійського фундука. Як розповів директор лісгоспу Віталій Баранов, так лісівники не тільки урізноманітнюють видовий склад лісових культур, а й розраховують з часом отримати прибуток. Попит на плоди цього дерева постійно зростає.

Свідок хліборобської звитяги

У СЕЛІ Ворожба Лебединського району біля сільського краєзнавчого музею з’явився незвичайний пам’ятник — на постаменті встановили трактор «Універсал-2». Ця старенька машина — свідок подвижницького життя місцевого хлібороба Андрія Семеновича Лобанова. Розпочавши працювати на цьому тракторі ще в далекому 1937 році, він усе своє трудове життя провів за кермом у полі. У роки війни, перед тим як піти на фронт, Андрій Семенович по гвинтиках розібрав свого залізного коня і закопав його за своїм городом, щоб не дістався окупантам. Повернувшись із війни, він відкопав, зібрав трактор та продовжував працювати на ньому до своїх останніх днів.

Тривалий час «Універсал-2» прикрашав подвір’я Ворожбянського профтехучилища, яке готувало поряд з іншими спеціальностями і механізаторів. Після закриття ПТУ у Ворожбі трактор було встановлено на території Лебединського вищого професійного училища лісового господарства. І от знову повернувся у Ворожбу, щоб нагадувати нинішньому і прийдешнім поколінням про звитяжну хліборобську працю дідів і прадідів.

Сильний духом

СУМЧАНИН Ігор Лугина встановив рекорд України, подолавши на інвалідному візку у сумському благодійному напівмарафоні, що відбувсь в обласному центрі, дистанцію 10 км лише з допомогою сили рук. Під час проходження шляху ветеран ООС ще й виконував фізичні вправи. Десятикілометрову відстань він подолав за 1:45:22 і отримав за це диплом Книги рекордів України.

Для колишнього бійця, який на війні пройшов справжнє пекло, це не перший марафон, він також бере участь у змаганнях з армреслінгу, «Сили нації» та інших. «Я хочу показати, що люди на візку можуть жити повноцінним життям», — сказав рекордсмен. Зупинятися на досягнутому він не збирається. Наступна мета — подолати дистанцію 21 км.

Схаменувся

ЗАВДЯКИ не так давно ухваленому закону під умовною назвою «Чужих дітей не буває», котрий, зокрема, передбачає низку покарань для батьків, які мають заборгованість зі сплати аліментів, в області з початку року станом на сьогодні стягнуто 114 мільйонів гривень на користь неповнолітніх. Нещодавно «отямився» ще один батько. Мешканець Сумського району, не переймаючись своїм батьківським обов’язком та не реагуючи на обмежувальні постанови державних виконавців, назбирав борг перед своєю дитиною у розмірі 55 тисяч гривень. Тільки отримавши постанову суду про притягнення його до суспільно корисних робіт на 120 годин, він повністю виплатив заборговане.

Ревнощі довели

У СЕЛІ Перехрестівка Роменського району днями відбулися справжні «італійські» розбірки. Розлючена жінка прийшла з вилами на ферму, де працював її чоловік, та накинулася на його молоду колегу, звинувативши останню у надто, скажімо, близьких стосунках зі своїм благовірним. Хоч ревнива дружина була, за свідченням очевидців, напідпитку, однак їй вистачило глузду «лише» надавати суперниці держаком вил по руках. Утім, та все одно звернулася до поліції. За фактом злочину відкрито провадження за ч. 2-ю ст. 125-ї Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). Ревнивиці загрожують від 150 до 240 годин громадських робіт або ж до 1 року виправних робіт чи обмеження волі на 2 роки. До речі, односельці кажуть, що раніше конфліктів між жінками не було. Мабуть, якийсь «доброзичливець» щось нашепотів ревнивиці…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гроші від «євроблях» — на виплату пенсій
Читати
Металурги ще тримаються
Читати
Співпраця заради істини
Читати
Штрафуватимуть по-новому
Читати
Гроші в обмін на бюджет
Читати
Економічна тюрма
Читати
Перекривати — незаконно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове