Архів
Вівторок,
27 листопада 2018 року

№ 91 (19638)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Друзі залишаться друзями

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідери всіх 27 країн — членів Євросоюзу схвалили угоду щодо Brexit.

Докладніше...
Мігранти штурмують кордони

МЕКСИКА. Поблизу північно-західного кордону почалися заворушення, спричинені навалою мігрантів.

Докладніше...
Провальні референдуми

У ШВЕЙЦАРІЇ пройшло відразу два референдуми.

Докладніше...
Знову хімічна зброя

СИРІЯ. Під час атаки на Алеппо застосовано боєприпаси з хлором.

Докладніше...
Проти прем’єра-мільярдера

ЧЕХІЯ. У Празі відбувся мітинг із вимогою відставки уряду.

Докладніше...
Євроатлантичні збройові м’язи

КРАЇНИ БАЛТІЇ збільшують свої оборонні бюджети на понад 2% ВВП.

Докладніше...
Стихію приборкано

США. Найбільш руйнівні в історії Каліфорнії пожежі повністю локалізовано.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Пробуксовує урядова програма

Олена БЕГМА.

НА ВІТЧИЗНЯНОМУ ринку лікарських засобів відшкодовується (реімбурсується) менше 1,5% препаратів. Натомість у країнах Східної Європи частка таких препаратів сьогодні становить уже щонайменше третину. Про це повідомив глава Національної служби здоров’я України Олег Петренко. За його словами, вже найближчим часом державну програму «Доступні ліки» замінить класична програма відшкодування, що фінансуватиметься через НСЗУ.

Реімбурсація — загальноприйнята назва в міжнародній практиці охорони здоров’я процесу, з допомогою якого система охорони здоров’я впливає на доступність лікарських препаратів та медичних послуг для населення. Практично в усіх країнах існують системи компенсації вартості ліків населенню, основним завданням яких є мінімізація витрат громадян і державного бюджету на придбання ліків.

Ще один лінійний прискорювач

У НОВОМУ корпусі Чернігівського обласного онкологічного диспансеру ввели в експлуатацію нове радіологічне обладнання —лінійний прискорювач, і вже лікують перших пацієнтів зі складною патологією. Як повідомив головний лікар медзакладу Валерій Зуб, у планах медиків — лікування мінімум 50 чоловік на день. Новий радіологічний апарат має значно підвищити рівень надання медичної допомоги онкологічним хворим. Щорічно променеву терапію в області проходить понад 2500 пацієнтів. Для жителів Чернігівщини лікування на прискорювачі безкоштовне.

Підключити та ввести в дію цей високотехнологічний прилад допомогли фахівці з Великої Британії та міста Дніпро. Вони працювали разом із лікарями відділення променевої терапії диспансеру. Будівництво нового корпусу під лінійний прискорювач у Чернігові було розпочато влітку 2017-го. Апарат шведського виробництва був придбаний за 57 млн грн. Загальна вартість проекту, який став найбільшим за останні роки у медичній сфері області, — 110 млн грн. Кошти залучалися з різних джерел: обласного та міського бюджетів, фонду регіонального розвитку, певні суми вносили громади та райони області.

Така ось безплатна медицина

ПЕРЕСІЧНА українська родина витрачає на ліки приблизно 4700 гривень на рік. Це понад два прожиткові мінімуми! Як засвідчило соціологічне дослідження Центру Разумкова, при цьому нерідко доводиться оплачувати ще й лікування у медзакладах. Якщо, приміром, ідеться про операцію, то сума може збільшуватись у рази.

За даними соціологів, протягом останніх двох років лікаря відвідували 56% опитаних. Ще 11% не користувалися медпослугами, бо взагалі не хворіли, тоді як стільки ж співвітчизників просто не мали грошей оплатити їх. Через недовіру до медичного персоналу не зверталися по допомогу близько 10% респондентів, через що здебільшого лікувалися самостійно. Водночас є й такі, хто не йде до лікаря, бо йому далеко і незручно добиратися до лікарні, або ж людина не має часу на черги у поліклініках…

Докерувалася до епідемії

УРЯД звільнив із посади скандальну керівницю Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками Наталію Гудзь, перед цим відсторонену у зв’язку з підозрою у шахрайстві.

У розпорядження слідчих потрапили відомості про те, що ця чиновниця у своєму відомстві налагодила корупційну схему, яка давала змогу їй та найближчому оточенню збагачуватися. Тобто високопосадовець безпідставно забороняла вакцини проти туберкульозу, гепатиту В, поліомієліту, дифтерії, правця та кашлюку виробництва тих фірм, які не платили їй «відкати» за лояльність. «Через дії керівництва Держлікслужби щоразу зупинявся процес імунізації українців, а публікація заборон служби у ЗМІ призвела до дискредитації імунізації та збільшення загрози відмов громадян від вакцинації», — йдеться у повідомленні МОЗ. Чи не найпереконливіший доказ цього — захворюваність на кір у країні, яка вже набула розмаху епідемії. Вдасться або ж ні призначити на це потенційно «хлібне» місце замість хабарниці непідкупного чиновника, покаже час.

Кожний п’ятий — курець

СЕРЕД населення у державі курять 40% чоловіків і 9% жінок. Загалом це 8,2 млн українців… Утім, ще десять років тому курців у нас було істотно більше. Суспільна кампанія з протидії курінню розпочалась 2006-го, коли країна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну (реалізація цих положень також включена до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом від 2014 року). За трохи більш як десять років вдалося заборонити рекламу, просування та спонсорство тютюну, очистити громадські місця від тютюнового диму, запровадити графічні попередження про шкідливість куріння на пачках сигарет, зрештою, у рази збільшити податки на сигарети… І все ж результат був би ще кращий, якби держава пропагувала здоровий спосіб життя серед молоді. Бо саме в юні роки найчастіше вкорінюється ця згубна для здоров’я звичка.

Чемоданні настрої

ЩОДАЛІ більше наших лікарів і медсестер у пошуках кращої долі емігрують за кордон. За даними МОЗ, лише впродовж чотирьох років війни з України виїхало близько 60 тисяч медпрацівників. У Польщі, Чехії, Угорщині, де сьогодні в закладах охорони здоров’я також кадрова криза, їм пропонують у рази вищі зарплати. Більше того, закордонні агенти переманюють у нашій державі до себе навіть інтернів, багато з яких вчаться на батьківщині коштом держави.

Тим часом у вітчизняних медзакладах бракує близько 30% персоналу. Тільки лікарів недостає 40 тисяч. А ще третина серед тих, хто трудиться у комунальних та державних закладах охорони здоров’я, — пенсіонери або люди передпенсійного віку. Серед найдефіцитніших спеціальностей — психотерапевти, ендоскопісти, лікарі функціональної діагностики, нар­кологи, анестезіологи, серцево-судинні хірурги, рентгенологи. Не краща ситуація і з середнім медичним персоналом: у понад 840 українських ФАПах його взагалі немає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гроші від «євроблях» — на виплату пенсій
Читати
Металурги ще тримаються
Читати
Співпраця заради істини
Читати
Штрафуватимуть по-новому
Читати
Гроші в обмін на бюджет
Читати
Економічна тюрма
Читати
Перекривати — незаконно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове