Архів
Вівторок,
27 листопада 2018 року

№ 91 (19638)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Друзі залишаться друзями

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідери всіх 27 країн — членів Євросоюзу схвалили угоду щодо Brexit.

Докладніше...
Мігранти штурмують кордони

МЕКСИКА. Поблизу північно-західного кордону почалися заворушення, спричинені навалою мігрантів.

Докладніше...
Провальні референдуми

У ШВЕЙЦАРІЇ пройшло відразу два референдуми.

Докладніше...
Знову хімічна зброя

СИРІЯ. Під час атаки на Алеппо застосовано боєприпаси з хлором.

Докладніше...
Проти прем’єра-мільярдера

ЧЕХІЯ. У Празі відбувся мітинг із вимогою відставки уряду.

Докладніше...
Євроатлантичні збройові м’язи

КРАЇНИ БАЛТІЇ збільшують свої оборонні бюджети на понад 2% ВВП.

Докладніше...
Стихію приборкано

США. Найбільш руйнівні в історії Каліфорнії пожежі повністю локалізовано.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

«Допомогли» потрапити... у боргову яму

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.           

ЗАПАМ’ЯТАВСЯ анекдот, почутий на Гуцульщині. Туристи розпитують стареньку горянку, як їй живеться. «Та тяжко, дітоньки, пенсія маленька. Проте я державу трохи дурю». «Як, бабусю?» «Довше живу».

Малозабезпечена сім’я вчительки Христини Гуйван із села Костільники Бучацького району впродовж трьох років отримувала соціальну допомогу від держави. Підтримка не була зайвою, адже педагог не має навіть половини місячного окладу — лише 1300 гривень. А вдома двійко малолітніх донечок і 37-річна сестра Оксана, яку в ранньому дитинстві прикувала до ліжка невиліковна хвороба. Її офіційний опікун — чоловік учительки Василь, за постійний догляд інваліда одержує 30 гривень на місяць.

На початку цього року родина Гуйванів була приголомшена звісткою, що незаконно отримала майже 100 тисяч гривень державної соціальної допомоги. Нібито хитро «видурила» ті гроші, приховавши власні статки.

— У лютому цього року мені зателефонували з управління праці та соціального захисту населення Бучацької райдержадміністрації і повідомили, що в документах, які подавала для призначення допомоги, задекларовано не все нерухоме майно, — роповідає Христина Гуйван. — Конкретно: не вказана стара хата. Тому зобов’язана повернути соціальні нарахування, одержані за три роки, — 91 тисячу 210 гривень. Таких грошей, ясна річ, у нас не водилося. Збиратися Василеві на роботу за кордон — теж не вихід, адже щодня треба бути біля сестри: годувати її, піднімати, виносити на вулицю. І я не могла полишити школу, сім’ю та податися заробляти євро чи долари.

Словом, Гуйвани грошей повернути аж ніяк не могли. Відповідно управління праці та соціального захисту населення Бучацької РДА подало позов щодо відшкодування начебто завданих державі збитків до Бучацького райсуду. Там до непростої ситуації, у якій опинилися люди, поставилися не формально, а з розумінням: за що ж карати малозабезпечену сім’ю, адже не мала заміру поживитися за рахунок держави? Винна була лиш прикра помилка в документах…

— Коли три роки тому я оформляла цю допомогу, інспектор служби соцзахисту сказала, що не потрібно декларувати успадковану стару хату, адже вона в аварійному стані, без світла, газу (є технічна оцінка), вже двадцять років ніхто там не мешкає, — розповідає Христина Гуйван. — Але згодом з’ясувалося, що в реєстрі майна наша халупа числиться як повноцінний житловий будинок. Крім того, виявилося, що ми не мали права на допомогу, бо в складі нашої сім’ї значилася моя сестра Оксана. А це — незаконно, бо їй призначено окрему пенсію. Вважається, що цього достатньо для самостійного життя інваліда з діагнозом ДЦП.

У Костільниках звістка про «зловживаня» Гуйванів викликала подив.

— Та в тій хатині, якою їм дорікають, буцім приховали, жити просто неможливо, — стверджує виконуючий обов’язки старости села Іван Ковальський. — Ми це вказали в акті комісії представників Золотопотіцької територіальної громади, нічого не збрехали. Нормальна сім’я, у якій дбають про дітей, хвору сестру. Василь так добре справляється з обов’язками опікуна Оксани, що, щиро кажучи, деколи навіть дивуюся.

Бучацький райсуд не задовольнив позов управління праці та соціального захисту населення місцевої райдержадміністрації про стягнення з Христини Гуйван майже ста тисяч гривень начебто зайве сплаченої державної допомоги. Цікавлюся, чи надалі вона домагатиметься соціальних виплат (щоправда, у такому разі треба буде відректися від хати-розвалюхи)?

— Не знаю, чи вже звертатимемося по подібну допомогу, — відповіла сільська вчителька. — Мабуть, відмовимось і від субсидій, хоча нам належать. Якось обійдемось. Бо держава однією рукою дає, а другою б’є.

Отже, буде полегшення для державної шиї, якій, бачимо, дуже муляють малозабезпечені громадяни. А їх все більше і більше...

Інша річ — вибрані та обрані. Скажімо, нардепи. Із 170, що одержують грошову компенсацію на оренду житла в Києві, майже 120 задекларували багатомільйонні заощадження. У 25 з них є власне житло в столиці чи помпезні маєтки у передмісті (не рівня халупі Гуйванів). Щомісяця кладуть народні слуги до своїх кишень по 20 тисяч гривень, виплачених із держбюджету (з наших податків), і не звітують, на що витрачають. Так шикувати їм дозволяє закон, який прийняли для себе.

На фото: незадекларована нерухомість, через яку сім’я Гуйванів позбулася соціальної допомоги від держави.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гроші від «євроблях» — на виплату пенсій
Читати
Металурги ще тримаються
Читати
Співпраця заради істини
Читати
Штрафуватимуть по-новому
Читати
Гроші в обмін на бюджет
Читати
Економічна тюрма
Читати
Перекривати — незаконно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове