Архів
Вівторок,
27 листопада 2018 року

№ 91 (19638)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Друзі залишаться друзями

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідери всіх 27 країн — членів Євросоюзу схвалили угоду щодо Brexit.

Докладніше...
Мігранти штурмують кордони

МЕКСИКА. Поблизу північно-західного кордону почалися заворушення, спричинені навалою мігрантів.

Докладніше...
Провальні референдуми

У ШВЕЙЦАРІЇ пройшло відразу два референдуми.

Докладніше...
Знову хімічна зброя

СИРІЯ. Під час атаки на Алеппо застосовано боєприпаси з хлором.

Докладніше...
Проти прем’єра-мільярдера

ЧЕХІЯ. У Празі відбувся мітинг із вимогою відставки уряду.

Докладніше...
Євроатлантичні збройові м’язи

КРАЇНИ БАЛТІЇ збільшують свої оборонні бюджети на понад 2% ВВП.

Докладніше...
Стихію приборкано

США. Найбільш руйнівні в історії Каліфорнії пожежі повністю локалізовано.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Воєнний стан: причини і наслідки

Підготував

Михайло ВЕДМІДЬ.

Збройний інцидент в Азовському морі й пропозиція Петра Порошенка запровадити в Україні воєнний стан викликали неабиякий резонанс, зокрема на Заході. Із засудженням агресивних дій РФ виступили найвагоміші міжнародні організації: ООН, Рада ОБСЄ, НАТО, які анонсували проведення відповідних позачергових засідань.

А ЩО з цього приводу думають в Україні? Ось кілька коментарів, висловлених у понеділок експертами, політиками і представниками громадськості.

Військовий експерт Олег Жданов: «Фактично ми на сьогодні маємо конфлікт зі збройними силами Росії, і Президент має діяти миттєво й оголосити про це офіційно, тому що захоплено плавзасоби ВМС України. З іншого боку, потрібно запитати, хто давав команду на цей перехід. Ви що, не розуміли, що звичайні річкові бронекатери проти військово-морського флоту Росії... Ми самі спровокували цей інцидент. Для чого було туди йти, якщо ми розуміли, що не проб’ємося? Де наш флагман «Гетьман Сагайдачний»? Чому він не веде бій, щоб ми пройшли через Керченську протоку? Я згоден, що потрібно негайно денонсувати угоду про спільне користування Азовським морем як внутрішнім, про квоти на вилов риби й піднімати питання на міжнародному рівні про порушення Росією міжнародного морського права. В такому разі матимемо якийсь конкретний результат. А якщо в нас нема сил і засобів для ведення військових дій на морі, то не було сенсу ризикувати життям наших моряків і плавзасобів для проходу через Керченську протоку. Сьогодні воюють збройні сили двох держав. Це — війна».

Юрист-кримінолог Анна Маляр: «Воєнний стан — це особливий правовий режим, який передбачає: 1) надання спеціальних повноважень державним органам влади, необхідних для відвернення загрози; 2) тимчасове обмеження прав і свобод громадян; 3) тимчасове обмеження законних інтересів юридичних осіб.

У період воєнного стану може обмежуватися право на вільне пересування.

Також обмежується право власності через примусове відчуження майна у фізичних та юридичних осіб на потреби оборони. Можуть забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів. В умовах воєнного стану забороняються: зміна Конституції України; проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України і органів місцевого самоврядування; проведення всеукраїнських та місцевих референдумів; проведення страйків, масових зібрань і акцій. У разі закінчення строку повноважень Президента України під час дії воєнного стану його повноваження продовжуються до вступу на пост новообраного Президента України, обраного після скасування воєнного стану.

Голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) дипломат Василь Філіпчук: «Запровадження воєнного стану за 4 місяці до президентських виборів в умовах низької підтримки і величезного антирейтингу чинного президента не може не викликати підозр, що саме це і був план — чи то А, чи то Б. Саме тому українському керівництву зараз треба буде докласти великих зусиль, аби і міжнародні партнери, і українці повірили, що все це не інтрижки, а дійсно частина добре опрацьованої стратегії і тактики захисту українського суверенітету. Що були якісь попередні домовленості, які давали змогу розраховувати на прохід наших воєнних катерів через проблемну акваторію, що контролюється ворогом, прораховані всі варіанти, що інших можливостей не залишалося, що був план підтримки наших військових…

Якщо таких аргументів не буде надано, то довіру утримати буде важко, а підозри, що все це — через вибори, лише посилюватимуться. Особливо якщо далі буде розганятись істерична хвиля лояльними до влади медіа і експертами, посилюватиметься контроль над тими, хто ще зберігає якусь частку незалежності у редакційній політиці, пресингуватимуть опозиційних політиків…

Про МВФ, курс гривні, ВВП й інші очевидні наслідки Керченської кризи і говорити нема сенсу. Ніхто не очікував, що буде легко найближчим часом. Тепер треба готуватися до того, що насправді буде ще важче. Відчуття приниження від дій щодо наших військових, яких на п’ятому році збройного конфлікту так захоплюють, поєднане з погіршенням відчуття безпеки і невпевненості через те, як довго цей конфлікт триватиме, тільки заохочуватиме виїжджати тих, хто ще не виїхав, не інвестувати тих, хто ще не інвестував, і так далі… Президентські вибори дають надію на перезавантаження і покращання після них, а воєнний стан і, не дай Боже, перенесення виборів позбавлятимуть небагатьох оптимістів і цієї надії».

Політолог Руслан Бортник: «Порошенко і «Народний фронт» просто змінюють виборчу стратегію і переходять до плану «Б» з утримання влади — «Шантаж і Тиск» — боротьба не за голоси виборців, а проти політичних опонентів, або за імунітет і місце в політичній системі у наступному політичному циклі. «Армія, Мова і Віра» не дають бажаного результату (як показує соціологія), і влада вислизає з рук. Бо коли відібрали Крим і два мільйони громадян, коли горіли Іловайськ і Дебальцеве, а за лінією розмежування залишилося ще три мільйони громадян, загинули десять тисяч, — воєнний стан не треба було вводити й ніхто і не збирався: вибори треба було проводити — влада йшла в руки.

Коли захопили два катери і буксир — воєнний стан потрібно вводити, тому що вибори вже не потрібно проводити: результат буде плачевним! Шах для Тимошенко та інших опонентів: не підтримав ВС — агент Кремля, підтримав — подаруй владу Порошенкові. Хоча у парламенті буде непросто. Чи готова опозиція до масових протестів у такому разі — ключове питання.

Чому 60 днів? За цей час можна купіювати діяльність політичних опонентів і розтрощити незалежні ЗМІ. Перенесення виборів на 31 травня 2019-го дає не лише фору на два місяці (за які багато що може змінитись), а й дасть змогу провести голосування після опалювального сезону — зняти тиск ключового дискредитаційного фактора. Навіть якщо воєнний стан не буде введено, Президент зумів переключити увагу з тарифів, бюджету (один мільярд — Фонду президента), корупції і гнітючої соціології на війну!»

Підсумував народний поет Еміль Дубров:

Не минуло й п’ять(!) років

Від початку лихої війни,

І почули нарешті

Про воєнного

введення стану...

Де ж були ви раніше,

Шановні верховні пани,

Коли коридор Іловайський

На сході створили

обманом?!

Коли під Дебальцевим

Хлопців накрили вогнем,

Коли «Кіборги» славні

Під завалами

тихо вмирали?..

Чи, можливо, то був...

(Ви пробачте вже) ваш

«хід конем»?!

А тепер ось пора —

Передвиборні

сурми заграли!

Скільки б ви не дурили

Свій довірливий

щирий народ,

Він вам вірити мусить,

І коритися має, небога,

І вмирати за Неньку

У бою проти

лютих заброд...

Нас здурити неважко,

Та навряд чи обдурите

Бога!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гроші від «євроблях» — на виплату пенсій
Читати
Металурги ще тримаються
Читати
Співпраця заради істини
Читати
Штрафуватимуть по-новому
Читати
Гроші в обмін на бюджет
Читати
Економічна тюрма
Читати
Перекривати — незаконно
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове