Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
«Паливні» протести

ФРАНЦІЯ. Країною прокотилися масові протести проти підвищення цін на пальне.

Докладніше...
Проблемна ядерна угода

ІРАН сподівається, що Європа збереже ядерну угоду попри вихід із неї США.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Розлучення відтерміновується

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Процес виходу країни зі складу ЄС може затягнутися ще на два роки.

Докладніше...
Фуего прокинувся

У ГВАТЕМАЛІ оголосили евакуацію через потужне виверження вулкана Фуего.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Обіцяли нове життя

Підготувала
Катерина ЛЕЛЯК.

Здавалося б, жителів столиці складно «розвести» на шахрайську схему. Украй напружений ритм життя в мегаполісі вимагає від людини підвищеної уваги та певної юридичної обізнаності. Однак нещодавно 260 киян, спокусившись обіцянкою влаштувати їх на високооплачувану роботу за кордоном, наповнили кишені шахраїв майже 3 мільйонами гривень.

ЯК РОЗПОВІЛИ працівники поліції, зловмисники діяли за перевіреною схемою. На підставну особу зареєстрували фірму (сьогодні це робиться швидко), орендували пристойне приміщення в центрі міста, дали оголошення у ЗМІ та соціальних мережах. Коли люди телефонували і цікавились їхніми пропозиціями, запрошували на розмову. Психологія спрацьовувала: приємний персонал, гарний офіс, чашка кави... Усі охочі могли поспілкуватись із «вдячними клієнтами» (читай — спільниками шахраїв), які, скориставшись послугами компанії, вже насолоджувалися заможним європейським життям. А щоб зажити не гірше за них, потрібно було заплатити «всього-на-всього» 300 євро (близько 9000 гривень), які підуть на оформлення пакета документів. Коли клієнт приносив гроші, йому казали йти додому і чекати: протягом місяця, мовляв, повідомлять, що перепустка в нове життя готова.

Зрозуміло, що шахраї ніяких документів не оформляли, а й надалі збирали гроші з довірливих киян. Коли ж злочинці відчули, що стає гаряче — розлючені клієнти, не дочекавшись обіцяного, от-от могли піти до поліції, — вони оперативно згорнули діяльність. Найімовірніше, тепер вони обіцяють працевлаштування за кордоном жителям якогось іншого міста. Тож коли обмануті громадяни прийшли до офісу, то побачили порожнє приміщення.

Ведеться слідство. Щоправда, кажуть у поліції, повернути гроші неможливо. Але свідчення постраждалих можуть допомогти вийти на слід зловмисників. Якщо вдасться припинити їх діяльність, чимало співвітчизників не стануть наступними їхніми «клієнтами».

Водночас люди самі мають виявляти пильність та уважність. За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, щоб мінімізувати можливість шахрайства, звернувшись до фірми, що обіцяє роботу за кордоном, потрібно дотримуватися простих правил. Для початку слід поцікавитися наявністю ліцензії на право такої діяльності. Швидше за все, ліцензії не буде, клієнта почнуть переконувати в тому, що вона не потрібна, фірма і без неї відправила тисячі людей на роботу. Не вірте й відразу йдіть на вихід.

Трапляється, що у рекламних оголошеннях таких компаній для солідності повідомляється номер ліцензії. Але це може бути обманом! Коли ви прийдете у таку фірму, вимагайте показати цей документ. Якщо вам почнуть розповідати, що він в іншому офісі або у директора вдома, не вірте. У договорі, який ви підписуєте, повинна бути обов’язково вказана саме та компанія-ліцензіат, на яку видано ліцензію. Це не може бути умовний приватний підприємець. Природно, коли шахрай користується чужою ліцензією, адреса його офісу буде відрізнятися від зазначеної в документі. До речі, у реєстраційних документах прописаний код ЄДРПОУ, за яким безоплатно можна перевірити існування тієї чи іншої фірми у відкритому реєстрі.

Ліцензійованих компаній мало, але задля вашої ж безпеки звертатися варто тільки до них. У будь-якому разі спитайте про угоду, яку необхідно підписати. Не лінуйтеся, витратьте двадцять хвилин і уважно вивчіть документ. Це повинен бути договір про посередницькі послуги щодо працевлаштування за кордоном. Якщо вас щось бентежить у пунктах договору, не соромтеся задавати питання і вимагати роз’яснень. Більше того, можете проконсультуватися з юристом, перш ніж підписувати документ. Краще заплатити за консультацію незалежного фахівця, ніж потім стати жертвою шахраїв.

Не забувайте, що, оплачуючи послуги компанії — посередника в працевлаштуванні, ви повинні вимагати докази того, що ви заплатили гроші. Не сплачуйте готівкою з рук у руки! Просіть реквізити рахунка і перераховуйте на нього кошти або через банкомат, або через банк. Всі банківські платежі зберігаються, і в разі необхідності ви легко зможете довести, що сплатили за надані послуги.

Іще такий момент. Компанія з міжнародного працевлаштування не може мати надійних партнерів у 10 і більше країнах. Тож якщо вам запропонують на вибір працевлаштування в будь-якій країні світу, знайте, що ви натрапили на аферистів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безальтернативно соціальна
Читати
Погрожують перекрити
Читати
Каста обраних
Читати
Пом’якшили, щоб не замерзали
Читати
Газ на-гора
Читати
Штрафують «гонщиків»
Читати
Стережіться: вогонь
Читати
Не вважають за необхідне
Читати
У нас сидіти краще
Читати





— Буду комунальні платіжки розносити. В такому костюмі все ж веселіше.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове