Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
«Паливні» протести

ФРАНЦІЯ. Країною прокотилися масові протести проти підвищення цін на пальне.

Докладніше...
Проблемна ядерна угода

ІРАН сподівається, що Європа збереже ядерну угоду попри вихід із неї США.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Розлучення відтерміновується

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Процес виходу країни зі складу ЄС може затягнутися ще на два роки.

Докладніше...
Фуего прокинувся

У ГВАТЕМАЛІ оголосили евакуацію через потужне виверження вулкана Фуего.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Чорнобильськими незвіданими стежками

Галина ВЕРНИГОРА.

Зоною відчуження навколо Чорнобильської АЕС проклали чотири нові туристичні маршрути, безпечні для відвідування з точки зору радіаційної безпеки.

ЧОРНОБИЛЬСЬКА зона відчуження — заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення довгоживучими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у квітні 1986-го. Її було встановлено після евакуації населення з 30-кілометрової зони навколо станції. У багатьох вона і досі асоціюється виключно із підвищеною радіацією, покинутими селами та зруйнованим реактором ЧАЕС. Утім, останніми роками туди стали пробиратися любителі екстремальних подорожей, що зрештою спонукало адміністрацію Чорнобильської зони відчуження дати добро на організоване відвідування забороненої території.

Вже існувало кілька таких оглядових маршрутів, безпечних для відвідування з точки зору радіаційної безпеки. Вони ведуть у покинуте, а колись процвітаюче місто енергетиків Славутич, свого часу примусово відселені села… Нині ж додалося ще чотири. Як значиться у повідомленні державного підприємства «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження», вони пролягли через цікаві історичні пам’ятки, територію археологічних розкопок та ландшафти Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Більшість місць, до яких ведуть ці маршрути, вже стали символами зони відчуження. Тож можна побачити їх на власні очі та зануритися в історію того Поліського краю, яким він був задовго до аварії на Чорнобильській АЕС.

Один із розроблених маршрутів «КПП «Дитятки» — Бички — Замошня» пролягає через п’ять сіл, де збереглися традиційні поліські зрубні хати та господарські будівлі ХІХ століття. Крім того, туристи зможуть побачити діючий Чорнобильський пустельний Свято-Микільський жіночий монастир, залишки старообрядницьких церков та кладовищ (у селах Замошня та Бички), місце давнього виробництва заліза із болотної руди (Рудня-Вересня).

Маршрут «ЧАЕС — станція Янів — Новошепеличі — Луб’янка» проведе до відомої покинутої електрички на околиці станції Янів, ритуального хреста-фігури на розвилці доріг та історичної сосни у формі тризуба, перенесеної з Рудого лісу. Також можна буде відвідати садибу останнього мешканця 10-кілометрової зони Сави Ображея та інші зрубні будівлі середини ХІХ — початку ХХ століть.

Розробники переконані, що маршрут «Чорнобиль — лівий берег річки Прип’ять — Ладижичі — Теремці» сподобається поціновувачам річкових ландшафтів. Охочі зможуть відвідати колишню поромну переправу через річку Прип’ять, місце впадання річки Брагінки у Прип’ять, ландшафт виходу до Дніпра й історичного Чорнобиля, а також традиційні господарські будівлі і хати поліщуків.

Іще один маршрут проведе до літописного Чорнобиля Х-ХІІІ століть, Чорнобильського замку ХVІІ — ХVІІІ ст.ст., старовинного кладовища та Домініканського монастиря ХVІІ століття. Також відвідувачі побачать історичні узвози Чорнобиля, що вели на Поділ, та територію археологічних розкопок.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безальтернативно соціальна
Читати
Погрожують перекрити
Читати
Каста обраних
Читати
Пом’якшили, щоб не замерзали
Читати
Газ на-гора
Читати
Штрафують «гонщиків»
Читати
Стережіться: вогонь
Читати
Не вважають за необхідне
Читати
У нас сидіти краще
Читати





— Буду комунальні платіжки розносити. В такому костюмі все ж веселіше.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове