Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
«Паливні» протести

ФРАНЦІЯ. Країною прокотилися масові протести проти підвищення цін на пальне.

Докладніше...
Проблемна ядерна угода

ІРАН сподівається, що Європа збереже ядерну угоду попри вихід із неї США.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Розлучення відтерміновується

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Процес виходу країни зі складу ЄС може затягнутися ще на два роки.

Докладніше...
Фуего прокинувся

У ГВАТЕМАЛІ оголосили евакуацію через потужне виверження вулкана Фуего.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Миколаївщина

Хочуть укрупнити райони

Олена ГРИГОРЕНКО.

«ПРО зміну кордонів району Миколаївської області» — такий законопроект зареєстровано у Верховній Раді. В ньому пропонується на базі 19 нинішніх районів утворити чотири. Зокрема, новоутворений Миколаївський може умістити Березанський, Вітовський, Новоодеський та Очаківський райони, Баштанський — Березнегуватський, Казанківський, Новобузький і Снігурівський, Вознесенський — Арбузинський, Братський, Веселинівський та Єланецький райони, зрештою Первомайський — Врадіївський, Доманівський та Кривоозерський.

Для чого це потрібно? У документі дається таке обґрунтування. Сьогодні на Миколаївщині вже створено 41 об’єднану територіальну громаду. При цьому в половині районів вони загалом обіймають більш як 50% їх площі, а в 12 райцентри стали центром ОТГ. Як ідеться в документі, після укрупнення районів кількість рад, функції яких дублюються ОТГ, зменшиться, а управління територіями стане ефективнішим.

Окулісти і невропатологи — на вагу золота

У МЕДИЧНИХ закладах області вкрай бракує лікарів. Навіть поліклініки обласного центру укомплектовані кадрами лише на 62%. Особливо гостро бракує офтальмологів, невропатологів. Під їхніми кабінетами щодня шикуються величезні черги. Пацієнти скаржаться: щоб узяти талончик на ранковий прийом, часом треба займати чергу під вхідними дверима медзакладу о п’ятій ранку.

Щороку медичні університети випускають не одну тисячу фахівців, які здобули освіту коштом держави. Проте у медзакладах, надто у селах та селищах, лікарів не додається. То чому б не запозичити досвід сусідньої Білорусі, де цю проблему сьогодні розв’язують у дуже простий спосіб. Президент Олександр Лукашенко підписав указ, який зобов’язує випускників вишів, що вчилися на держбюджеті, відпрацювати за направленням три роки. А не хочеш їхати і працювати, куди скажуть, то поверни державі гроші. Ще й зі штрафними відсотками.

Хабарник за сумісництвом

ПРАВООХОРОНЦІ затримали чиновника департаменту Миколаївської міськради, який вимагав від підприємця п’ять тисяч доларів. Обіцяв заплющити очі на розміщення ним МАФів на ділянці, термін оренди якої закінчився. Хабарника затримали після передачі йому завдатку…

Здавалось би, а що тут дивного? Адже по всій країні серед службовців державних виконавчих і фіскальних структур нечистих на руку — аж греблю гати. Мало не щодня надходять повідомлення про те, що когось із них піймали на гарячому. Проте миколаївський чиновник — особливий, адже він у поті чола трудивсь у Департаменті внутрішнього фінансового контролю та протидії (!) корупції. Того самого органу, який утримується коштом платників податків. Тож за таку «діяльність» народ йому ще й платив зарплату.

Кримінальний кодекс передбачає за такий злочин позбавлення волі на 8-12 років з конфіскацією майна. Та, як відомо, переважна більшість розкрадачів держкоштів та хабарників, по суті, відбуваються переляком.

У лещатах безробіття

СТАНОМ на сьогодні в області офіційно зареєстровані 12,3 тисячі безробітних краян. Це майже 2% працездатного населення регіону. Водночас обласне управління Держстату повідомило, що середній розмір допомоги з безробіття у краї становить 2245 гривень. І що у Центрах зайнятості кількість вакансій все ж потроху, але невпинно зростає. Може, й так. Проте роботодавці пересічно пропонують не дуже високі зарплати. За нинішніх цін на життя на них не можна прогодувати родину. Ось чому чимало жителів Миколаївщини у пошуках достойного робочого місця дедалі частіше поглядають на хлібосольну столицю або закордонні вакансії.

Прибуло заповідних земель

РОЗШИРЕНО площу Національного природного парку «Білобережжя Святослава», що у межах Очаківського та Березанського районів. Згідно з урядовою постановою, до території парку для постійного користування додали 272,4 га земель державної власності, що в Очаківському районі. За словами вчених, ці ділянки також є цінними природними комплексами. Наприклад, тут у великій кількості гніздяться та скупчуються птахи під час сезонних міграцій. А також мешкають червонокнижні тварини, зокрема пушиця, великий і середній кроншнепи, кулик-сорока, гадюка степова, полоз сарматський. Нині парк повністю охоплює степові комплекси і такі природні об’єкти: урочище «Комендантське», «Кучугури Сагайдачного», «Біенкові плавні», «Покровська коса», «Орхідейне поле», «Кінбурнська стрілка», урочище «Солоне озеро».

Гублять ліси через ціну на газ

НА ОКОЛИЦІ Первомайська браконьєри вирубали кількадесят дубів. Озброївшись бензопилами, серед білого дня вони пиляли дерева у лісосмузі. Зрубані стовбури-велетні призначалися на дрова. Їх різали на менші колоди і вивозили на причепі автомобіля «Нива». Саме його і примітив із вікон своєї хати місцевий фермер. Він не розгубився: на автомобілі помчав у посадку, де виявив цілу бригаду «лісорубів», які на той час уже випивали на свіжозрубаному пеньку.

Чоловік викликав поліцію. А щоби браконьєри не втекли, заблокував їм виїзд своїм автомобілем. Прибулих поліцейських губителі природи стали переконувати, що ці дерева нібито спиляли ще до них. І що вони «лише вичищали залишені рештки». Правоохоронці байці не повірили і склали відповідні протоколи. Ще й вилучили бензопили як речові докази…

Останніми роками вирубування дерев у лісах і посадках Миколаївщини набуло масштабів стихійного лиха. Причина — зависокі ціни на газ, через що серед населення різко зріс попит на дрова.

Подяка за врятоване життя

НА території обласної клінічної лікарні пацієнти, які живуть із донорськими органами, висадили молоді деревця яблунь, які утворили символічну «Алею життя». Як зазначили організатори заходу, активісти громадської організації «Національний рух «За трансплантацію», алея — це символ урятованих завдяки людській жертовності життів. У такий спосіб пацієнти прагнуть вшанувати і подякувати тим, хто став для них порятунком. Як зазначив головний лікар медзакладу Петро Римар, іще чимало земляків сьогодні потребують пересадки органів — серця, нирок, печінки, кісткової тканини тощо. Він висловив сподівання, що нещодавно прийнятий в Україні закон про трансплантологію дасть змогу зробити крок уперед на шляху порятунку людського життя, адже наші лікарі готові, мають високу кваліфікацію та всі необхідні для цього знання.

Подібні акції проводять у всіх країнах, де розвинена трансплантація. У багатьох клініках світу також існують стіни пам’яті з іменами людей, які після смерті стали донором. Таким чином суспільство висловлює подяку за врятоване життя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безальтернативно соціальна
Читати
Погрожують перекрити
Читати
Каста обраних
Читати
Пом’якшили, щоб не замерзали
Читати
Газ на-гора
Читати
Штрафують «гонщиків»
Читати
Стережіться: вогонь
Читати
Не вважають за необхідне
Читати
У нас сидіти краще
Читати





— Буду комунальні платіжки розносити. В такому костюмі все ж веселіше.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове