Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
«Паливні» протести

ФРАНЦІЯ. Країною прокотилися масові протести проти підвищення цін на пальне.

Докладніше...
Проблемна ядерна угода

ІРАН сподівається, що Європа збереже ядерну угоду попри вихід із неї США.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Розлучення відтерміновується

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Процес виходу країни зі складу ЄС може затягнутися ще на два роки.

Докладніше...
Фуего прокинувся

У ГВАТЕМАЛІ оголосили евакуацію через потужне виверження вулкана Фуего.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сила громади

Відновили сільський клуб

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Франкову мудрість про те, що «громада — великий чоловік», підтверджують жителі села Тракторне, що на території Високівського старостинського округу Роздольської ОТГ Михайлівського району. Люди власними силами відроджують будівлю сільського клубу.

ЦІЙ споруді нині виповнилося 118 років. Історію довгожительки добре знає мешканець Тракторного Федір Володимирович Матвієнко, якому вона небайдужа, саме він виступив серед земляків найпристраснішим захисником старенького клубу.

Чоловік розповідає, що до війни у будівлі була сільська церква, в післявоєнні роки її відремонтували і вона стала школою. Коли в 1967-му відкрилася школа у Високому й діти з Тракторного почали навчатися там, на початку 70-х років у приміщенні оселився сільський клуб з бібліотекою. Так і велось до початку двотисячних.

Часи були скрутними, сільська культура ледь жевріла, занепадала поволі й будівля. Історичний будинок ще й грабували та нищили добрих півтора десятка літ, аж поки люди не схаменулись, усвідомивши, що це справжня цінність, що залишили у спадок пращури. Довкола ідеї збереження клубу згуртувалося кілька небайдужих сімей — Матвієнки, Шкарбети, Попови, Мойсеєви. Вони звернулися до сільської ради, місцевих фермерів, дістали підтримку.

— Роботи було непочатий край, але до нас приєдналося чимало наших односельців, і ми зробили дуже багато, — пригадує Олена Шкарбет. — Відколи клуб стояв пусткою, він зовсім занепав, територія заросла двометровим бур’яном, бовваніли голі стіни, обдерті до голої цегли, з вибитими вікнами, без дверей, підлога зірвана до ґрунту, дірявий дах ледь тримався.

Ентузіасти спершу взялись опоряджувати велику кімнату: штукатурили стіни, забетонували підлогу, зробили стелю, встановили сучасні вікна, а ще повернули до життя піч та грубу, там уже можна було готувати їжу. Робили все на совість, як хороші господарі. Кошти збирали всією громадою. Якою ж приємною винагородою за працю стали входини! Клуб ожив — там знову залунала музика й пісні, люди почали у гурті відзначати приємні події.

Спочатку повернули до життя лише частину приміщення, інша теж потребувала ремонту, до того ж залишалась проблема дірявого даху...

— Але у Тракторному живуть люди, які звикли доводити розпочате до кінця, — продовжила розмову Олена Шкарбет. — Після сильних дощів стеля, яку ми зробили три роки тому, почала обвалюватись і треба було терміново її рятувати. Оскільки ми вже у складі Роздольської об’єднаної територіальної громади, звернулися туди по допомогу. Отримали понад шість тисяч гривень, змогли винайняти майстрів, які належним чином це виконали.

Жінка повідала, що загалом на відновлення сільського клубу жителі Тракторного витратили близько 30 тисяч гривень власних коштів, а також потужним був внесок у спільну справу фермерів, серед них Борис та Анатолій Пойташі, Ігор Білецький, Віталій Романенко, Віктор Дубчак, Наталя Попова та інші небайдужі люди. Спільна справа, особливо її результат, нагадав людям, якою силою може бути громада, об’єднана творенням добра.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безальтернативно соціальна
Читати
Погрожують перекрити
Читати
Каста обраних
Читати
Пом’якшили, щоб не замерзали
Читати
Газ на-гора
Читати
Штрафують «гонщиків»
Читати
Стережіться: вогонь
Читати
Не вважають за необхідне
Читати
У нас сидіти краще
Читати





— Буду комунальні платіжки розносити. В такому костюмі все ж веселіше.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове