Архів
Вівторок,
20 листопада 2018 року

№ 89 (19636)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
«Паливні» протести

ФРАНЦІЯ. Країною прокотилися масові протести проти підвищення цін на пальне.

Докладніше...
Проблемна ядерна угода

ІРАН сподівається, що Європа збереже ядерну угоду попри вихід із неї США.

Докладніше...
Прийом біженців по-новому

ІТАЛІЯ. Сенат підтримав антиміграційний закон.

Докладніше...
Політичне «газове питання»

ПОЛЬЩА остаточно погодила і підписала довгостроковий контракт на постачання газу зі США.

Докладніше...
Розлучення відтерміновується

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Процес виходу країни зі складу ЄС може затягнутися ще на два роки.

Докладніше...
Фуего прокинувся

У ГВАТЕМАЛІ оголосили евакуацію через потужне виверження вулкана Фуего.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Великі сподівання

Віталій НАЗАРЕНКО.

На Чернігівщину заходить найбільший наповнювач держбюджету України — державне акціонерне товариство «Укргазвидобування». Чернігівська обласна рада нещодавно надала компанії погодження спеціального дозволу на користування надрами.

ЗГІДНО зі статистичними даними за 1972 рік, видобуток «чорного золота» тоді на Чернігівщині сягнув понад вісім мільйонів тонн. Майже такий показник мала на той час і сусідня Білорусія. Нині ж наші сусіди у Гомельській області утримують видобуток на рівні 1,5-1,6 мільйона тонн нафти. Чернігівщина дістає у п’ять із половиною разів менше від білорусів.

Так склалося, що в цій області останні десятиліття видобутком вуглеводнів займалося ПАТ «Укр-нафта» — найбільша нафтодобувна компанія нашої країни. Підприємство забезпечує майже 66 відсотків нафти всієї країни, а от показники видобутку газу залишають бажати кращого — лише 5,3 відсотка від загальних обсягів за минулий рік. Чого не скажеш про Акціонерне товариство «Укргазвидобування». У 2017 році компанія дістала з надр 15,25 мільярда кубометрів газу (73 відсотки від загального обсягу видобутку в Україні).

Ґрунтовні наукові дослідження, які проводились у 60-х роках минулого століття, свідчать про значний потенціал північного краю як регіону зі значними покладами корисних копали, зокрема нафти та газу. Саме тому керівництво нещодавно утвореного комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Над-ра Чернігівщини» розпочало пошук потенційного інвестора, який гарантував би проведення ґрунтовних наукових досліджень та майбутні капіталовкладення в розробку родовищ і соціальної інфраструктури.

Такий інвестор знайшовся — АТ «Укргазвидобування». У липні цього року в приміщенні Чернігівської ОДА було підписано угоду між головою правління АТ «Укргазвидобування» Олегом Прохоренком, тодішнім очільником Чернігівської обласної державної адміністрації Валерієм Кулічем і директором комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Надра Чернігівщини» Володимиром Чечетовим. Предметом угоди стала співпраця сторін у розвитку нафтогазового комплексу на території регіону, а також взаємодія щодо фінансування проектів із будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів соціальної, дорожньої та іншої інфраструктури населених пунктів області.

З початку наступного року заплановано залучити понад 200 мільйонів гривень на геологорозвідувальні роботи та цифрову зйомку. З 2020-го — вже 2 мільярди гривень. За словами представників компанії, Чернігівщина може стати одним із основних нафтогазоносних регіонів України. Прогнозовані обсяги вуглеводнів — понад 216 мільйонів тонн умовного палива.

Колишній чільник області Валерій Куліч не приховує своїх сподівань щодо нафтогазових перспектив регіону. «Про видобуток наразі не йдеться, — уточнює Валерій Петрович. — Поки що потрібно створити наукові полігони для дослідження покладів вуглеводнів. Після щонайменше двох років наукових досліджень спеціалісти зможуть дати повну оцінку їхніх запасів на Чернігівщині».

Директор з питань геології АТ «Укргазвидобування» Мирон Фірман пояснює: «На Чернігівщині наявні чималі запаси вуглеводнів, приблизні запаси яких сягають 216 мільйонів тонн умовного палива. На користь перспективності надр Чернігівщини свідчить те, що наші партнери — «Белоруснефть» — відкрили в Гомельській області 73 родовища вуглеводнів та щорічно видобувають понад 1,6 мільйона тонн нафти. Ми маємо спільні поклади, більшість із яких знаходиться у Поліській зоні».

Безперечно, дозвіл на користування надрами, який депутати Чернігівської обласної ради надали стратегічному державному підприємству, є історичним рішенням. Уже зараз можна говорити про створення нових робочих місць та залучення мільйонних відрахувань у місцеві бюджети, адже 5 відсотків ренти спрямовуватимуться саме туди. Починаючи з 2020 року «Укргазвидобування» планує інвестувати в Чернігівщину близько 2 мільярдів гривень. Відтак загальна сума надходжень до місцевих бюджетів різних рівнів може сягнути 200 мільйонів гривень на рік. Це чудово розуміють і в Чернігівській обласній раді, гаманець якої може різко полегшати наступного року через можливе розформування ресурс-ного підприємства КП «Чернігівоблагроліс». Саме тому депутати попросили керівництво АТ «Укргазвидобування» включити обласну раду четвертою стороною до вже підписаного меморандуму, на що отримали відповідні гарантії.

Прихід державної компанії в нафтогазоносні регіони Чернігівщини — це їх стратегічний розвиток. Завдяки новому законодавству про децентралізацію рентних платежів місцеві громади одержать значні кошти від кожного кубометра газу чи бареля нафти, видобутого на їхній території. Разом із тим видобуток вуглеводнів у нашому регіоні дасть змогу відновити освоєння перспективних ділянок надр Чернігівської області та пришвидшити здобуття енергетичної незалежності України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безальтернативно соціальна
Читати
Погрожують перекрити
Читати
Каста обраних
Читати
Пом’якшили, щоб не замерзали
Читати
Газ на-гора
Читати
Штрафують «гонщиків»
Читати
Стережіться: вогонь
Читати
Не вважають за необхідне
Читати
У нас сидіти краще
Читати





— Буду комунальні платіжки розносити. В такому костюмі все ж веселіше.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове